Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πολιτισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στην Ακρόπολη.
Πήγε, είδε, και απήλθε, με την προκατασκευασμένη άποψη την οποία είχε εκφράσει προ ημερών, αν και δεν είχε δει τα έργα τότε. Η Ακρόπολη «τσιμεντώθηκε».
Μηχανικός ο ίδιος, δεν ζήτησε να είναι παρών και ο επικεφαλής του έργου Μανόλης Κορρές. Και ως πολιτικός, ακολούθησε την πεπατημένη του διχασμού, την οποία έχει επιλέξει. Δεν είδε, δεν άκουσε και δεν έμαθε τίποτα από τα αληθινά στοιχεία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ανέβασε στο Facebook βίντεο μονταρισμένο στο οποίο λέει και δείχνει όλα όσα θέλει να πει. Η Ακρόπολη τσιμεντώθηκε, το παγκόσμιο μνημείο άλλαξε, η κυβέρνηση είναι αλαζονική και αυταρχική.
Ενώ αναμένουμε το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συμπεριφερθεί με τρόπο unfair. Να μη συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλη Κορρέ.
Αλλά και να «καρφώσει» την κυβέρνηση για τα αρνητικά δημοσιεύματα που έχουν κυκλοφορήσει από ξένες εφημερίδες. Οι οποίες, όμως, βασίζονται στα ψεύδη με τα οποία βομβαρδίζει την κοινή γνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τρεις ειδικοί τον συνόδευσαν, εκ των οποίων ο ένας δεν έχει προϋπηρεσία στην Ακρόπολη.
Όπως είπε ο ίδιος στο βίντεο, οι τρεις εμπειρογνώμονες «μου έδειξαν το μέγεθος της πρόσφατης τσιμεντένιας επέμβασης που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Δηλαδή, οι προηγούμενες δηλώσεις περί τσιμεντώματος, έγιναν από τον κ. Τσίπρα χωρίς να έχει ιδίαν γνώση. Και αυτό θεωρείται σοβαρή αντιπολιτευτική τακτική.
Πώς όμως είναι δυνατόν να μην είχε συγκρατήσει η μνήμη ενός πολιτικού μηχανικού πως από το 1978 υπάρχουν στην Ακρόπολη διαστρώσεις; Τις πρώτες, έκανε ο Ιωάννης Τραυλός.
Ανανεώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Ούτε και αυτή τη φορά έπρεπε, διότι τίποτα δεν άλλαξε. Στον μεγαλύτερο βαθμό, παλιές και νέες διαστρώσεις έχουν το ίδιο μήκος και πλάτος. Υπάρχουν διαφορές μόνο αμέσως μετά τα Προπύλαια και ανατολικά του Παρθενώνα.
Μετά τα Προπύλαια έγιναν γιατί η είσοδος στην Ακρόπολη από αυτά ήταν φαρδύτερη κατά την αρχαιότητα. Ανατολικά του Παρθενώνα, δε, διότι μέχρι πρότινος, ο συγκεκριμένος διάδρομος ήταν μισός από τσιμέντο και μισός από ψιλό χαλίκι.
Προφανώς, κατά τους «ειδικούς» τα εκατομμύρια των επισκεπτών δεν έχουν δικαίωμα να έχουν σωστούς διαδρόμους για να μετακινηθούν, χωρίς να κινδυνεύουν να σπάσουν ή να στραμπουλήξουν τα πόδια τους.
Σε άλλο σημείο του βίντεο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να «σκαρφαλώνει» στον διάδρομο από το σημείο όπου το ύψος της διάστρωσης είναι περίπου 47 εκατοστά.
Μόνο και μόνο για να δείξει την «κακοτεχνία», δεν εξηγεί, και προφανώς ούτε ρώτησε, γιατί ενώ το ύψος παντού είναι καταφανώς μερικά εκατοστά, εκεί κοντεύει να φτάσει το μισό μέτρο. Κανείς δεν του εξήγησε πως εκεί υπήρχε βράχος, τον οποίο κάλυψε ο Ιωάννης Τραυλός με τοιχίο κατά τη διάστρωση του 1978.
Το κυριότερο: μηχανικός ων, δεν έδειξε πως η τωρινή διάστρωση είναι 8 εκατοστών. Ξεχωρίζει από την προηγούμενη και είναι δυνατόν να αφαιρεθεί με απλό λοστό.
Το έκανε πριν από μερικές ημέρες ο Μανόλης Κορρές με δύο δοκίμια, αποδεικνύοντας πως ο υποκείμενος βράχος δεν έχει πάθει τίποτα. Αν όμως δεχόταν ο κ. Τσίπρας πως η νέα διάστρωση έχει μέσο όρο πάχος 8 εκατοστών, και έχει πέσει επάνω στις προηγούμενες πώς θα μπορούσε να μιλήσει για «τσιμεντάρισμα»; Στο οποίο τόσον καιρό έχει ποντάρει η αξιωματική αντιπολίτευση;
Τι έκανε για τον Ιερό Βράχο ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση; Τίποτα απολύτως. Τον άφησε στη μοίρα του, ακόμα και σε κίνδυνο. Χωρίς ασανσέρ, αφού το αναβατόριο ήταν διαρκώς ακινητοποιημένο, με σοβαρό τραυματισμό εργαζομένων από αλεξικέραυνο (ούτε για την κεραυνική προστασία δεν είχαν ληφθεί μέτρα) και με συνωστισμούς χιλιάδων επισκεπτών που έμπαιναν ή έβγαιναν από τα Προπύλαια. Με καλώδια να σέρνονται, και με άλλα πολλά.
Ούτως εχόντων των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΠΠΟΑ, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι έως και φαιδρά, εάν δεν εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για την Ακρόπολη.
Η Ελλάδα, από το 1975 διεξάγει στον Ιερό Βράχο ένα υποδειγματικό αναστηλωτικό έργο, για το οποίο έχει επαινεθεί διεθνώς. Ακόμα και η UNESCO γράφει στο πόρταλ της για την πρωτότυπη και σοβαρή δουλειά που γίνεται.
Και όλοι γνωρίζουν την φοβερή τεχνογνωσία των ειδικών μας, που έχει αποκτηθεί από τη σοβαρότητα με την οποία κάνουν όλα τα έργα αναστήλωσης και προστασίας των μνημείων μας. Η Ακρόπολη όμως, είναι σαν να έχει, πλέον, μια σχολή. Αυτό, κάποιους ενοχλεί.
Εκεί φαίνεται να χτυπά ο ΣΥΡΙΖΑ. Να δείξει στην UNESCO ότι αλλοιώθηκε το περιβάλλον μνημείου και να θέσει τη χώρα μας υπό κριτική. Με απώτερο στόχο, να τεθούν όλα τα έργα στην Ακρόπολη υπό επιτροπεία. Διότι ενοχλούν την αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή συνεχίζονται, με αποτελεσματικότητα και επαίνους.
Δεν τους αρκεί να αποφασίζουν τα θεσμικά όργανα της χώρας μας, όπως ορίζουν και οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί νόμοι. Πρέπει να το διεθνοποιήσουμε το θέμα. Να φτιάξουμε μια επιτροπή που θα αποφασίζει, αν εννοείτε τι εννοώ. Καθυστέρηση και πάσης Ελλάδος. Το κατανοεί αυτό η κυβέρνηση και τις περιπέτειες στις οποίες μπορεί να μας βάλει;