Ανθρώπινα Δικαιώματα vs Ατομικές Ελευθερίες

Ανθρώπινα Δικαιώματα vs Ατομικές Ελευθερίες

Του Άγη Βερούτη

Ο νόμος θέλει τους εγκληματίες ελεύθερους να μπορούν να επαναλάβουν το έγκλημα σε άλλους (Νόμος Παρασκευόπουλου).

Ο νόμος επιτρέπει στον εγκληματούντα να συνεχίσει ελεύθερος να διαπράττει παράνομες πράξεις, προστατεύοντας τις ατομικές ελευθερίες του εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των υπόλοιπων ανθρώπων.

Η διάσταση αυτή ανάμεσα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (αρνητικές ελευθερίες: με τις οποίες γεννιέται ένας άνθρωπος και μόνο να μειωθούν μπορούν από το νόμο, πχ το δικαίωμα της ζωής), και τις Ατομικές Ελευθερίες (θετικές ελευθερίες: τις οποίες αποδίδει ο νόμος στον άνθρωπο κατά κοινωνική σύμβαση, πχ το δικαίωμα να οδηγεί ο ίδιος το όχημα με το οποίο μετακινείται με κριτήρια ηλικιακά και ικανότητος) καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την κοινή αίσθηση περί Δικαίου.

Πότε το Δικαίωμα στη Ζωή προσκρούει στην Ατομική Ελευθερία της οπλοκατοχής;

Ένα πυροβόλο όπλο μπορεί να αφαιρέσει μια ζωή, όπως και ένα νοικιασμένο ημιφορτηγό σ'ένα ποδηλατόδρομο του Μανχάταν.

Την ισορροπία ανάμεσα στις θετικές και τις αρνητικές ελευθερίες καθορίζει η Πολιτική.

Στη Βρετανία που οι δημόσιοι δρόμοι φρουρούνται από κάμερες, τα τροχαία έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Στην Ελλάδα υπερτερεί η ιδιωτικότητα: εντολή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αυτή είναι η ιεράρχηση των Ελευθεριών μας.

Στην Ελλάδα αν σας τρακάρει κάποιος και σας εγκαταλείψει τραυματισμένους, όταν μετά από 3-4 χρόνια γίνει η δίκη για το τροχαίο, τότε ίσως ο δικαστής να του αφαιρέσει το δίπλωμα. Δεν προβλέπεται να γίνει αυτόματα από την Πολιτεία για να προστατευτεί η Ελευθερία της οδήγησής του. Το Δικαίωμα στην Ζωή των υπολοίπων έτσι περιορίζεται.

Αν αυτός έχει σκοτώσει 5-6 ανθρώπους ακόμα μέχρι τη δίκη, ούτε προβλέπεται ο δικαστής να πάρει τις αναφορές της αστυνομίας για τις πρόσθετες ανθρωποκτονίες. Αυτό για να συμβεί πρέπει να εξελίξουμε ηλεκτρονικές υποδομές στη Δικαιοσύνη. Φεύ!

Όποιος εγκαταλείπει τραυματία σε τροχαίο ατύχημα, συνεχίζει να είναι ελεύθερος να οδηγεί. Σαν να λέμε κάποιος που πυροβολεί και τραυματίζει κάποιον περαστικό, συνεχίζει να έχει άδεια οπλοφορίας ως τη δίκη!

Στις πολιτισμένες χώρες οι εγκληματίες έχουν σημαντικά αντικίνητρα στην τέλεση εγκλημάτων.

Στην Ελλάδα είναι Τρίτη...

Ίσως αυτή να είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε επιτέλους στο δρόμο για να αποκτήσουμε Κράτος Δικαίου και να αποκαταστήσουμε το κοινό μας αίσθημα για το Δίκαιο που υποφέρει.

Δεν νομίζετε;