Στην Ελλάδα συνηθίζουμε στις μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις να βάζουμε το κεφάλι μέσα στην άμμο και να προσποιούμαστε ότι δεν συμβαίνει κάτι. Στο εξωτερικό αυτό το λένε στρουθοκαμηλισμό. Στην Ελλάδα το λέμε υπεύθυνη εθνική πολιτική. Δυστυχώς συνεχίζουμε να κάνουμε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Ο τόπος βράζει και εμείς επενδύουμε σε σόμπες θέρμανσης…
Για πολλούς το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία είναι λάθος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι υπήρξαν παραινέσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες να μην γίνει τώρα αυτό το ταξίδι. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με εκείνο που είχε συμβεί με το μοιραίο τελευταίο ταξίδι του κ. Σαμαρά στο Βερολίνο. Και τότε οι υπηρεσιακοί παράγοντες συμβούλευαν τον κ. Σαμαρά να μην κάνει το ταξίδι.
Ο κ. Ερντογάν αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος. Έχει κερδίσει κατά κράτος τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό της Τουρκίας και εμφανίζεται προς τις μεγάλες δυνάμεις ως η μεγάλη σταθερά της περιοχής. Είναι η εποχή που ο κ. Ερντογάν ζητάει. Επειδή ακριβώς ξέρει ότι μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον και να δώσει. Κυρίως στην περίπτωση που οι Αμερικανοί αποφασίσουν (αν δεν έχουν ήδη αποφασίσει) να χρησιμοποιήσουν και το χαρτί των Κούρδων για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Τι μπορεί, λοιπόν, να διεκδικήσει στην παρούσα συγκυρία ο κ. Τσίπρας από τον κ. Ερντογάν;
Υπάρχει και μία ακόμη κρίσιμη παράμετρος. Τις διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους για το προσφυγικό τις έχουν αναλάβει οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί μιλάνε με τους Τούρκους στο όνομα της Ευρώπης. Όταν ο αδύναμος μπαίνει στα πόδια των ελεφάντων, το πιο πιθανό είναι να του συμβεί κάποιο ατύχημα…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλειδί της επίλυσης του προβλήματος του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία. Αλλά το πρόβλημα για την Ελλάδα ήδη υφίσταται. Η ζημιά έχει ήδη γίνει. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ούτε καν πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται στο έδαφός μας.
Ο βασικός μοχλός πίεσης για το προσφυγικό θα έπρεπε να είναι προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί για την φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων και για την περίθαλψη των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.
Αλλά η Ευρώπη δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές αρχές. Πως θα μπορούσε, άραγε, να συμβαίνει κάτι διαφορετικό, όταν πριν από λίγους μήνες τους απειλούσαμε να στείλουμε ορδές τζιχαντιστών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Ελπίζουμε οι κατ' επάγγελμα ανθρωπιστές της ελληνικής αριστεράς να βρουν κάποια στιγμή να πουν κάτι για εκείνη την απίστευτη αθλιότητα. Ειδικά τώρα που οι τζιχαντιστές σκόρπισαν τον θάνατο και τον τρόμο σε μια μόνο ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Οι θέσεις που κατά καιρούς παίρνει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν ότι στερούμαστε στρατηγικής στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Όχι ότι νωρίτερα είχαμε, αλλά τουλάχιστον δεν φτάναμε σε τόσο ακραία σημεία! Στο επόμενο χρονικό διάστημα οι αντοχές μας θα δοκιμαστούν ιδιαίτερα. Στα βόρεια σύνορά μας οι Σκοπιανοί ετοιμάζουν να σηκώσουν συρματοπλέγματα. Κι αυτό είναι το πιο μικρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Τα σπουδαιότερα έπονται και έχουν να κάνουν με τις μεγάλες ανακατατάξεις που θα γίνουν στην περιοχή.
Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα νικηθεί μόνο με αεροπορικές επιθέσεις. Θα χρειαστούν και χερσαίες δυνάμεις. Κούρδοι και Τούρκοι είναι μία ανάσα από την επίμαχη περιοχή. Η συμμετοχή του ενός ή του άλλου ή και των δύο είναι αναπόφευκτη και θα τους οδηγήσει στο να ζητήσουν ανταλλάγματα. Είτε μας αρέσει είτε όχι είμαστε μέρος αυτού του παζαριού. Ότι είμαστε ανέτοιμοι για αυτό το παζάρι είναι κάτι περισσότερο από εμφανές. Είναι σαν να γίνεται δίκη για να αποφασιστεί τι θα συμβεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σπιτιού μας κι εμείς να αγνοούμε κι αυτό ακόμη το γεγονός της δίκης...
Θανάσης Μαυρίδης