«Αναθεωρείται το Σύνταγμα με multiple choice;»

«Αναθεωρείται το Σύνταγμα με multiple choice;»

Του Νίκου Μηλαπίδη*

Το καλοκαίρι του 2016, η κυβέρνηση σε μια -αλήστου μνήμης- κομματική και αντιθεσμική εκδήλωση στο προαύλιο της Βουλής, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ανακοίνωσε την δημιουργία επιτροπής πανελλήνιου διαλόγου για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η νέα -τότε πρόδηλη- κυβερνητική παραβίαση του Συντάγματος, που προβλέπει αυστηρή και απαρέγκλιτη διαδικασία αναθεώρησης (αρ. 110 Σ), υποτιμήθηκε. Η κυβέρνηση διέβην τον ρουβίκωνα της καταστρατήγησης του Συντάγματος, με το παράνομο και αντισυνταγματικό δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και με το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, οπότε μια «κυβέρνηση που είναι κάθε λέξη του Συντάγματος», θα περίμενε κανείς να επιδείξει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση.

Στο χρόνο που πέρασε, δυστυχώς δεν επιδείχθηκε από την αντιπολίτευση, η δέουσα επιμέλεια για τον θεσμικό «καυτηριασμό» μια κυβέρνησης που περιφρονεί σταθερά το Σύνταγμα.

Η γκροτεσκίκη και ασεβής ερμηνεία των θεμελιωδών εγγυήσεων του Συντάγματος δεν συνάντησε θεσμικό ανάχωμα, ούτε καν στην κορυφαία διαδικασία αναθεώρησης του ίδιου του Συντάγματος. Τότε ερμηνεύτηκε, ως ακόμα μια πράξη αποπρασανατολισμού. Λίγες μέρες πριν είχαν υποθηκεύσει την δημόσια περιούσια για 99 χρόνια, κάπως έπρεπε να αλλάξουν την ατζέντα.

Κακώς.

Πριν λίγες μέρες, «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα -της πρωτάκουστης και έκνομης επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση- ένα ερωτηματολόγιο προς «ηλεκτρονική διαβούλευση». Η -διορισμένη από την κυβέρνηση- επιτροπή υποτίθεται, ότι εξάντλησε τον διάλογο με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα . Έγιναν συναντήσεις σε κάποιες πόλεις. Οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν πουθενά τα σαράντα άτομα. Η πλειοψηφία δε, ήταν τοπικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η επιτροπή τώρα περνά στην επόμενη φάση του διαλόγου και ζητά από τους πολίτες να τοποθετηθούν μονοσήμαντα (multiple choice) για πλήθος συνταγματικών αλλαγών, στα ερωτήματα που αυτή προδιαμόρφωσε, εν είδει δημοσκόπησης!
Δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, γιατί αρνούμαι να ταΐσω το τέρας του λαϊκισμού και να νομιμοποιήσω την διαδικασία και την επιτροπή.

Θα υπενθυμίσω όμως στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό της χώρας, ότι τα παιχνίδια με το Σύνταγμα προσβάλλουν τον λαό,  συνιστούν δε ύψιστη συνταγματική ασέβεια και περιφρόνηση του κοινοβουλίου.

Η τυχάρπαστη συνάντηση μιας διορισμένης επιτροπής διαλόγου με ομάδες πολιτών δεν διασφαλίζει τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το σύνολο των πολιτών είναι αποκλειστικός φορέας της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό το σύνολο ως εκλογικό σώμα εκλέγει τους αντιπροσώπους του, στους οποίους ανήκει η αρμοδιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος η πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος ανήκει στην Βουλή, δηλαδή στα κόμματα και τους βουλευτές που εκλέγει ο λαός. Οι πολίτες μετέχουν στην αναθεωρητική λειτουργία δια των εκλογών που παρεμβάλλονται μεταξύ πρώτης Βουλής που διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης και δεύτερης Βουλής που πραγματώνει την αναθεώρηση. Διάλογος με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς διεξάγει η Βουλή, όταν κινηθεί η αναθεωρητική διαδικασία. Δεν προβλέπεται κυβερνητική προ-αναθεωρητική διαδικασία.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σφετερίζεται την αναθεωρητική διαδικασία και με όχημα μια έκνομη επιτροπή διαλόγου να προπαρασκευάζει προτάσεις αναθεώρησης, στερώντας όλο το ενδιάμεσο διάστημα, από το κατ' εξοχήν αρμόδιο όργανο την Βουλή, την έκφραση γνώμης.

Ο σεβασμός στα άρθρα του Συντάγματος αποτελεί εγγύηση της αντιπροσωπευτικής και κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο ιός του εθνολαϊκισμού μοιάζει να εξαπλώνεται στα θεμέλια του πολιτεύματος, όταν ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση για να καλύψει την κραυγαλέα ανικανότητά της και τα αδιέξοδα της πολιτικής της.

«Έχουσιν γνώσιν οι φύλακες».


* Ο κ. Νίκος Μηλαπίδης είναι Νομικός και Διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού.