Του Νικήτα Παπαντωνίου
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βλέπουν ανάπτυξη και βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Επιπρόσθετα ακούγοντας τους διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους να λένε διάφορες παραλλαγές των φορολογικών τους επιλογών ειλικρινά ξεχνάω τις βασικές οικονομικές και πολιτικές μου γνώσεις.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι η μόνη αύξηση φόρων που είχε επιβάλλει η κυβέρνησή του ήταν η αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Αντίθετα, ο κύριος Χουλιαράκης, όπως και ο μαρξιστής προϊστάμενος του ανέφεραν κυνικά ότι τελικά «σταυρώσανε» την μεσαία τάξη. Όλοι νομίζω καταλαβαίνουμε το προφανές, ότι και σε έμμεσους και άμεσους φόρους η κυβέρνηση της αριστεράς είναι πρωταθλήτρια και αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2018.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής αρχής δείχνουν δυστυχώς άλλη εικόνα από αυτή που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις κατά 0.7% σε ετήσια βάση με στοιχεία Οκτωβρίου. Η αναιμική ανάπτυξη που παρατηρείται καθώς και το γεγονός ότι επι μακρών ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός καθιστά τέτοια αύξηση αποτέλεσμα της οικονομικής αντίδρασης και όχι βιώσιμης ανάπτυξης. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0.2% σε ετήσια βάση με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, επηρεαζόμενες κυρίως από την μείωση της ζήτησης πετρελαίου στην εγχώρια αγορά απόρροια της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσή του. Τέλος ο δείκτης του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας μειώθηκε κατά -0.8% σε ετήσια βάση με στοιχεία Σεπτεμβρίου δείχνοντας το πόσο η μεταποίηση και η βιομηχανία δεν αποτελούν δυστυχώς την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Οι νέοι φόροι που έρχονται βάση προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι αρκετοί και τους παραθέτω περιληπτικά παρακάτω:
1. Φόρος διανομής στα ξενοδοχεία
2. Μείωση κατά 50% του πετρελαίου θέρμανσης
3. Επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων
4. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε 32 νησιά
5. Κατάργηση της έκπτωσης 10% από την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω ιατρικών δαπανών
6. Κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων
7. Φόρος υπεραξίας από την πώληση ακινήτου
Το σύνολο της επιβάρυνσης είναι 1.9 δις δηλαδή περίπου το 68% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ. Επομένως με βάση το γεγονός ότι έχει γίνει όλη αυτή η έντονη δημοσιονομική προσαρμογή την τελευταία οκταετία, είναι προφανές ότι η επιλογή των αυξημένων φόρων εν έτη 2018 είναι θέμα περισσότερο αντίληψης και λιγότερο ανάγκης. Στο γεγονός αυτό αν ληφθεί υπόψιν και η στάση του Σύριζα την πενταετία 2010-15, όπου η τωρινή κυβέρνηση δεν άφησε να γίνει καμία μεταρρύθμιση και αναγκαία προσαρμογή, τότε όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα σημερινά ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη είναι αποτέλεσμα και συνέπεια ανικανότητας, ιδεοληψίας και των κακών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης.
* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco, στέλεχος σε εταιρεία ενέργειας και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.