Μεταξύ των εκλογών και της υποχώρησης για το Μακεδονικό, ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει την υποχώρηση! Το έδαφος το έχουν προλειάνει τόσο ο Μακαριώτατος Ιερώνυμος, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Η αντίθεση στην πρόταση Nimetz για... σταδιακή επίλυση του προβλήματος θα «αναγκάσει» τον κ. Τσίπρα να αλλάξει στάση.
Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η πρώτη επιλογή αυτή την στιγμή! Εκτός κι αν η πίεση που νιώθει ότι του ασκείται εξακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Έχοντας απομονωθεί πολιτικά, ίσως αναγκαστεί να καταφύγει στις κάλπες, εφόσον διαπιστώσει ότι δεν του βγαίνουν και τα σενάρια για την Οικονομία. Οι αντοχές του δεν είναι οι ίδιες με αυτές του παρελθόντος. Η πολιτική ήττα που έχει υποστεί με το Μακεδονικό είναι βαριά...
Ο κ. Τσίπρας ακολούθησε έναν άθλιο χειρισμό του θέματος, με αντικειμενικό σκοπό να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα στην Νέα Δημοκρατία. Δεν το κατάφερε και στην συνέχεια προσπάθησε να βρει νέους συμμάχους στην πλευρά της κεντροαριστεράς. Ούτε κι αυτό κατέστη δυνατόν, αφού Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης συνειδητοποιούν ότι η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την φάση ισοδυναμεί με την πολιτική τους αυτοκτονία.
Οι ΑΝΕΛ αποτελούν πλέον τον άγνωστο χ για την κυβέρνηση κι αυτό ανατρέπει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί περί των δύο πιστών συμμάχων που θα πήγαιναν μαζί μέχρι το τέλος. Ακόμη κι αν παραμείνουν στην κυβέρνηση και την στηρίξουν για ευνόητους λόγους, η αίσθηση που έχει μείνει από τις κόντρες μεταξύ βουλευτών των δύο κομμάτων δεν είναι καλή κι αφήνουν πίσω τους μια αίσθηση πολιτικής ανωμαλίας. Πώς μπορούν να εξακολουθήσουν να είναι μαζί βουλευτές που μέχρι πριν λίγο αντάλλασσαν μεταξύ τους βαριές εκφράσεις;
Ο κ. Τσίπρας αλλιώς τα είχε σχεδιάσει κι αλλιώς του έρχονται τα πράγματα. Όχι μόνο δεν παγίδευσε την αντιπολίτευση, όπως πίστευε, αλλά κατόρθωσε να παγιδευτεί ο ίδιος. Την ίδια ώρα προκάλεσε μεγάλο τραύμα σε ένα ήδη ευαίσθητο εθνικό θέμα, το οποίο κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να επιλυθεί σε αυτή την χρονική συγκυρία.
Θανάσης Μαυρίδης