Του Γιάννη Μαστρογεωργίου*
Μετά την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό που ακολουθεί είναι η «αναβάθμιση» των δυνατοτήτων του ανθρώπου.
Ισως σκέφτεστε ότι αυτό είναι ακόμα μακριά, αλλά δεν είναι. Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο Παγκόσμιας Διακυβέρνησης στο Ντουμπάι. Ηγέτες χωρών και οργανισμών συναντήθηκαν με εμπειρογνώμονες και πρωτοπόρους της υψηλής τεχνολογίας. Ο στόχος τους; Να συζητηθεί το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.
Ηταν ένα γεγονός που προσέλκυσε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνητής νοημοσύνης, ΟΟΣΑ, ΟΗΕ, διευθυντές από IBM Watson, Microsoft, Facebook, OpenAI, Nest, Drive.ai και Amazon. Κρατικοί αξιωματούχοι από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Εσθονία, τον Καναδά, τη Ρωσία, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οταν σκεφτόμαστε πως η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις δυνατότητες του ανθρώπου, συχνά το μυαλό μάς σπρώχνει κατευθείαν σε αυτά τα κλασικά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Σκεφτόμαστε τα εμφυτεύματα του εγκεφάλου που μεταφέρουν τους ανθρώπους στην επόμενη φάση της εξέλιξής τους ή τα φορητά ακουστικά που μεταφράζουν οποιαδήποτε γλώσσα άμεσα.
Ενώ είναι διασκεδαστικό να εξετάζουμε όλα τα ωραία πράγματα που θα μας φέρει η τεχνητή νοημοσύνη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματική αξία των αλλαγών του παρόντος. Οι παρούσες αλλαγές, εάν υλοποιηθούν πλήρως, θα μπορούσαν να μας ελευθερώσουν από τις ώρες περιττής απασχόλησης και να μας επιτρέψουν να ξοδέψουμε πραγματικά τον χρόνο μας σε ασχολίες που θεωρούμε χρήσιμες. Είναι συγκλονιστικές οι διευκολύνσεις που μπορεί να έχει κανείς σήμερα με τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινή του ζωή, και ας μην το συνειδητοποιεί.
Καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων στο Ντουμπάι, οι συμμετέχοντες εξέτασαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις προκειμένου να επιταχύνουν την πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η επιτροπή του συνεδρίου επεσήμανε ότι προτού μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας, τα κράτη και οι αρμόδιοι οργανισμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια αίσθηση της σημερινής στάσης των πολιτών απέναντι στην τεχνολογία και τις αλλαγές που θα επιφέρει. «Η πρωταρχική προτεραιότητα των κυβερνήσεων στο ταξίδι της υψηλής τεχνολογίας είναι να καταλάβουν πού βρίσκονται, πού θέλουν να πάνε και να το εξηγήσουν στους πολίτες» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Σε αυτή τη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει, πρέπει να μπει και η Ελλάδα. Η χώρα μας έχει εξαιρετικά μυαλά, πολλές δυνατότητες χρήσης της νέας υψηλής τεχνολογίας σε τομείς παραγωγικού ενδιαφέροντος, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή. Είναι πραγματικά κρίμα να μην έχει συζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία και το Γραφείο του πρωθυπουργού ακόμα το θέμα.
*Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου είναι διευθυντής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση
Αναδημοσίευση από «Φιλελεύθερο» αρ. φύλλου 63