Ακόμη μια γενιά γυναικών θα παραμείνει στην «αναμονή» μέχρι να επιτευχθεί η εξάλειψη του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών με βάση τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Global Gender Gap Report 2021) για το 2021.
Τραγική είναι η υποχώρηση που σημειώνεται στον ρυθμό της προόδου προς την ισότητα των φύλων, δυστυχώς και εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, το συνολικό παγκόσμιο χάσμα με βάση τις προβλέψεις θα “διορθωθεί” όχι μετά από 99,5 χρόνια αλλά μετά από 135,6 χρόνια!
Επιπλέον 36 χρόνια «χαμένα στο δρόμο προς την ισότητα»!
Ο Παγκόσμιος Δείκτης του Οικονομικού Φόρουμ εστιάζει σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς: α) Πολιτική Ενδυνάμωση β) Οικονομική Συμμετοχή και Ευκαιρίες, γ) Εκπαίδευση δ) Υγεία και Επιβίωση.
Η πολιτική ενδυνάμωση παραμένει το πιο τρωτό σημείο κατά την έκθεση του 2021 έχοντας επιπλέον επιβάρυνση κατά το τρέχον έτος κατά 2,4% σε σχέση με το 2020 υπολογίζοντας ότι χρειαζόμαστε 133 χρόνια για να φτάσουμε στην ισότητα σε αυτό τον τομέα!
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τις 156 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 26,1% από τις περίπου 35.500 κοινοβουλευτικές έδρες και το 22,6% των υπουργικών θώκων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σχετικά με την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες, το χάσμα συνεχίζει να διευρύνεται, ο ρυθμός που προσλαμβάνονται οι γυναίκες είναι ακόμη πιο αργός, ενώ και οι πιθανότητες να τους ανατεθούν ηγετικές θέσεις μικρότερες. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν ακόμη 257,6 χρόνια για να τερματιστεί το χάσμα μεταξύ των φύλων σε αυτό τον τομέα!
Αν στα ανωτέρω συνυπολογίσουμε την ενίσχυση και την αύξηση των απαιτήσεων στον ψηφιακό και τεχνολογικό τομέα λόγω της πανδημίας (τηλεεργασια, τηλεεκπαιδευση), αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά εργασίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες. Και αυτό γιατί στους τομείς της πληροφορικής, της μηχανικής και της τεχνητής νοημοσύνης, οι γυναίκες ανέκαθεν ήταν σε μειονεκτική θέση πόσο μάλλον τώρα, με τις νέες ψηφιακές απαιτήσεις.
Θετικότερα είναι τα στοιχεία για το εκπαιδευτικό επίπεδο, την υγεία και την επιβίωση, καθώς το χάσμα φαίνεται να περιορίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν δούμε τα στοιχεία με βάση τη γεωγραφική και περιφερειακή κατανομή, η Δυτική Ευρώπη παρέμεινε η περιοχή που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, με 77,5%, ακολουθούμενο από τη Βόρεια Αμερική στο 76,4%. Αξιοσημείωτο είναι ότι για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Ισλανδία κατατάσσεται ως η πιο ισότιμη χώρα στον κόσμο.
Η χώρα μας, δυστυχώς, «κατεβαίνει» 14 θέσεις, «προσγειώνεται» στην 98η θέση στη φετινή αξιολόγηση και τοποθετείται τελευταία μεταξύ των 20 χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Είναι ώρα για ουσιαστική δράση, όπως σωστά ανέφερε πριν λίγες μέρες η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου (@liberal.gr), σχολιάζοντας την ίδια έρευνα.
Είναι ώρα για ουσιαστική ενεργοποίηση όλων, των κυβερνήσεων, των κομμάτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των γυναικείων οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών προς μια κοινή στρατηγική για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας.
Απαιτούνται επομένως σύγχρονα εργαλεία και στοχευμένες πολιτικές -με την αξιοποίηση και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης- που θα προτάξουν οριζόντια το αίτημα της ισότητας των ευκαιριών και της ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών. Με την ενθάρρυνση συγχρόνως του διαλόγου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και την οργάνωση ενός συνολικού μακροπρόθεσμου σχεδίου που θα αξιολογείται για την πρόοδό του συστηματικά και θα «διορθώνεται» όπου και όταν απαιτείται.
Για αυτό και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (επιμένω σε αυτό τον τίτλο) χρειάζεται να είναι αυτόνομη και να έχει διακριτό ρόλο, ενισχυμένη παρέμβαση σε σειρά τομέων, οριζόντια και κάθετα και να βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και διάλογο σε όλα τα επίπεδα.
Ώρα για πράξεις, συνθέσεις και δράση.
* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος