Υπάρχουν αποφάσεις και επιλογές στην πολιτική που ενέχουν ρίσκο. Άλλες μεγαλύτερο και άλλες μικρότερο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κίνηση Μητσοτάκη να δώσει το “πράσινο φως” στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού, είναι από εκείνες που ονομάζονται “σημεία καμπής” στην περίοδο κάθε διακυβέρνησης. Είναι από εκείνες που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες καθώς έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στο σταδιακό “ξεκλείδωμα” της χώρας εκ των πραγμάτων ενέχει πολλούς κινδύνους με μεγαλύτερο αυτόν της αύξησης των κρουσμάτων.
Για πόσο όμως άραγε, θα αναρωτιόταν κάποιος, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει σε καραντίνα; Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν υπάρχουν στο ερώτημα αυτό και η εβδομάδα που αρχίζει ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο crash test στο οποίο έχει υποβληθεί η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη από τον περασμένο Ιούλιο, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος.
Στο πλαίσιο αυτό η εικόνα που θα καταγραφεί από τη Δευτέρα 4 Μαΐου όταν και αρχίζουν τη λειτουργία τους τα πρώτα καταστήματα λιανικού εμπορίου και καταργούνται τα γραπτά μηνύματα θα αποτελέσει το βαρόμετρο για επερχόμενες νέες αποφάσεις σε σχέση με το σχέδιο άρσης.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους κυρίως για το πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες και για το αν θα υπακούσουν στους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια το πώς θα λειτουργήσει ο ανθρώπινος νους μετά από σχεδόν ενάμιση μήνα καραντίνας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχουν έτοιμα σενάρια προς υλοποίηση και σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων αλλά και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων.
Με άλλα λόγια σε περίπτωση που τα κρούσματα βαίνουν μειούμενα τότε έχουν ήδη προκριθεί μέτρα που θα αρθούν γρηγορότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να επαναφέρει περιορισμούς εφόσον υπάρξει αύξηση στα κρούσματα.
Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένη πηγή τονίζει στο liberal.gr ότι στην επιτροπή λοιμοξιολώγων παρατηρούνται πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις σε μία σειρά σημαντικών θεμάτων όπως η χρήση των μασκών και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των σχολείων. Οι διαφωνίες αυτές μάλιστα, που μέχρι ενός ορίου, ήταν αναμενόμενες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι επηρέασαν και τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ανάλογα θέματα.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει απόφαση οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν επίσημη ενημέρωση γιαυτό και οι κύριοι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς δε θα σταματήσουν το καθημερινό ραντεβού των 18:00.
Εκτός όμως από την αγωνία της κυβέρνησης για την εξάπλωση της πανδημίας, στο πρωθυπουργικό γραφείο η ανησυχία είναι μεγάλη ως προς την επιχείρηση ανόρθωσης της οικονομίας μετά το lock down. Η εικόνα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι δραματική και κανείς δεν είναι σίγουρος για το τί μέλλει γενέσθαι. Τα δημόσια οικονομικά δεν αντέχουν πολλά και μέχρι στιγμής η συνεισφορά της Ευρωζώνης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ορόσημο πάντως αναμένεται να είναι η 6η Μαΐου, όταν και θα συνεδριάσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Μέχρι τότε πάντως η κυβέρνηση παρατείνει την εφαρμογή μέτρων που ίσχυαν για τον Απρίλιο και παράλληλα προετοιμάζει πρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα έχει ήδη αποφασιστεί μεταξύ άλλων :
- Να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.
- Να παραταθούν και το Μάιο, οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
- Να παραταθεί και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης για τις επιχειρήσεις, και πρώτης κατοικίας για τα νοικοκυριά και φοιτητικής για τα παιδιά εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση.
- Να προχωρήσει -ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων- στη θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, αξιοποιώντας πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
Οι επόμενες 60 μέρες θα “πουν πολλά” και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την επιτυχία ή μη του εν εξελίξει σχεδίου με γενικότερες κινήσεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.