Οι φίλοι από την Ολλανδία που ήρθαν για διακοπές στην Ελλάδα και φέτος μας συγκίνησαν ιδιαίτερα. Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την πατρίδα μας χωρίς να έχουν καταγωγή ή κάποιο δεσμό εξ αγχιστείας μαζί της και δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι θα περάσουν τις διακοπές τους κάπου αλλού.
Παλαιότερα, στην «παραδοσιακή» βόλτα που θα κάναμε μαζί τους στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας θα αναζητούσαμε ένα εστιατόριο με αξιοπρεπή ελληνική κουζίνα. Αυτό είχε αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Το επίπεδο της εστίασης ακόμα και στις τουριστικές περιοχές έχει πλέον ανέβει αισθητά. Ο κατεψυγμένος μουσακάς «με το μέτρο» που αγόραζαν ταβέρνες και εστιατόρια από βιοτεχνίες φαίνεται ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Το ίδιο και το κακό λάδι και το τρίτης κατηγορίας χύμα κρασί. Η ποιότητα στην εστίαση σε περιοχές όπως η Πλάκα έχει ανέβει τόσο πολύ ώστε και οι ντόπιοι έχουμε επιστρέψει εκεί ενώ παλαιότερα, ακριβώς γιατί γνωρίζαμε τι έτρωγαν οι ξένοι που γέμιζαν τις ταβέρνες, το αποφεύγαμε.
Φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Περπατούσαμε στο Σύνταγμα και την Πλάκα και αυτό που κοιτούσαμε με αγωνία περνώντας έξω από τα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες ήταν αν οι σερβιτόροι φορούσαν μάσκα. Οι περισσότεροι τη φορούσαν λάθος. Λίγο η ζέστη, πολύ λιγότερο η αδιαφορία πάντως η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική.Γι αυτό και καταλήξαμε στο μοναδικό εστιατόριο που οι εργαζόμενοι φορούσαν τις μάσκες σωστά και βέβαια ήταν ένα από τα «καλά», «γνωστά» και βραβευμένα εστιατόρια της περιοχής.
Οι σερβιτόροι και οι σερβιτόρες στο τουριστικό Κέντρο είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ νέοι. Στη δική μας παρέα με τους ξένους φίλους, ο νεότερος ήταν 43 ετών και κανείς μας δεν ήθελε να εκτεθεί στον κίνδυνο. Ο νεαρός ή η νεαρή που θα μας εξυπηρετούσε μπορεί να ήταν ασυμπτωματικός φορέας έτσι καθώς σερβίρει ξένους τουρίστες χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη.
Μπορούσαμε, λοιπόν, να το ρισκάρουμε;
Δεν είμαστε υστερικοί και θέλουμε να επιστρέφουμε κάποιο από το εισόδημά μας στην αγορά γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας. Και στα εστιατόρια θέλουμε να πηγαίνουμε όταν θα κρυώσει ο καιρός και στις καφετέριες και τα μπαρ και τα κομμωτήρια και τα καταστήματα. Δεν θα το κάνουμε όμως με κίνδυνο της ζωή μας γιατί δεν ξέρουμε αν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα τσακίσει ο ιός αν νοσήσουμε.
Η συζήτηση για το αν πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα έχει κλείσει. Δεν θα καθόμαστε κάθε φορά να συζητάμε το αυτονόητο από την αρχή. Και είμαστε τυχεροί γιατί τα μέτρα είναι εύκολα στην εφαρμογή και φθηνά. Η μάσκα είναι πολύ φθηνή. Οι επιχειρηματίες στην παροχή των υπηρεσιών, μεγάλοι ή πολύ μικροί πρέπει να διευκολύνουν τους εργαζόμενούς τους, να τους παρέχουν καλές και πολλές μάσκες, να τους εκπαιδεύουν στην εφαρμογή των μέτρων και να μην βάζουν τους πελάτες, όλους εμάς, στη διαδικασία να κάνουμε εμείς παρατηρήσεις. Βγαίνουμε για να περάσουμε καλά, όχι για να τσακωθούμε.
Τα μέτρα της πανδημίας λειτουργούν υπέρ της οικονομίας. Ας το εμπεδώσουμε αυτό όλοι και γρήγορα. Και κυρίως οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες.
Αγαπητοί εστιάτορες, θέλουμε να ερχόμαστε στα καταστήματά σας και τώρα που θα χειμωνιάσει. Μην μας το κάνετε δύσκολο.