Δύο ημέρες μετά από τις εκλογές του 2009 το τμήμα μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας ενημέρωσε με απόρρητη έκθεσή του τον τότε διοικητή, Γιώργο Προβόπουλο ότι η χώρα είχε ήδη πέσει στα βράχια. Πρόκειται για μία σημαντική αποκάλυψη της εφημερίδας «Καθημερινή» που αναγκάζει τους πρωταγωνιστές των γεγονότων να αναθεωρήσουν πολλούς από τους ισχυρισμούς τους.
Προσέξτε τώρα τι ακριβώς σημαίνει αυτό: Οι δικαστικές αρχές που είχαν κινηθεί για τον κ. Γεωργίου, θα πρέπει να πράξουν αναλόγως και για το τμήμα μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας. Θα πρέπει δε επιπρόσθετα να ερευνήσουν αν το τμήμα αυτό και η Στατιστική Υπηρεσία λειτουργούσαν παράλληλα και ενδεχομένως βάση σχεδίου. Και να σημειώσουν, μάλιστα, ότι η εν λόγω έκθεση προηγείται χρονικά από τα έργα και τις ημέρες του κ. Γεωργίου. Οι ίδιοι δικαστές που έκατσαν τον κ. Γεωργίου στο σκαμνί περισσότερες από μία φορές (αμφισβητώντας ακόμη και αθωωτικές αποφάσεις συναδέλφων τους) θα πρέπει τώρα να αναζητήσουν την αλήθεια καλώντας όλα τα μέλη της διεύθυνσης μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας. Τι όχι; Δεν πρέπει να γίνει έτσι;
Την ίδια ώρα θα πρέπει οι υπουργοί κ.κ. Παπαθανασίου και Παπακωνσταντίνου να σταματήσουν τις μεταξύ τους αντεγκλήσεις και να παραδεχτούν δημόσια ότι ήσαν κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατόν αυτό το οποίο έβλεπαν όλοι να μην το έβλεπαν οι αρμόδιοι υπουργοί: Ότι η χώρα χρειαζόταν επειγόντως μέτρα και όχι επιδόματα για το λαό.
Για να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα θα πρέπει οι πρωταγωνιστές του να πουν την αλήθεια και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Δεν είναι χρήσιμο για τον τόπο να δημιουργούνται συνεχώς νέοι μύθοι για να συγκαλυφθούν πολιτικές ευθύνες για τα όσα συνέβησαν και πολύ περισσότερα για όσα δεν έγιναν γρήγορα και έπρεπε να γίνουν.
Η Ιστορία θα καταγράψει, πάντως, την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι τις «αλήθειες» που κρύβονται στα βιβλία των πρώην υπουργών. Η ειρωνεία είναι ότι πολλές σημαντικές πολιτικές κινήσεις έγιναν επειδή ακριβώς κάποιοι θέλησαν να συντηρήσουν τους μύθους που οι ίδιοι δημιούργησαν. Για παράδειγμα, πολλά στελέχη της περιόδου της κυβέρνησης Καραμανλή στέκονται θετικά απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα, επειδή θεώρησαν ότι σημαντικότερος εχθρός τους ήταν ο κ. Παπανδρέου!
Η αλήθεια ήταν γνωστή από πολύ νωρίς. Από τότε που μοίραζαν αφειδώς επιδόματα και έκαναν προσλήψεις στο δημόσιο. Από τότε που ο κ. Παπαθανασίου σημείωνε σε χαρτοπετσέτες τις παρατηρήσεις των ομολόγων του στην Ε.Ε. κι από τότε που ο διάδοχός του κ. Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στο έργο «λεφτά υπάρχουν». Δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος πολύ αργά. Ακόμη και τότε, όμως, έκανε όλες τις λάθος επιλογές που θα μπορούσε να κάνει για να καταφέρει να μπει η χώρα σε μία ονειρική κατάσταση για να ζήσει τον εφιάλτη της. Επειδή ακριβώς πρόκειται για κατόρθωμα. Μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον που κυριαρχούν δράκοι και φαντάσματα θα μπορούσαν να γίνουν κόμματα εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η σημερινή κυβέρνηση είναι δημιούργημα εκείνης της περιόδου.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]