Δεν είστε υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής; Κακώς! Προσωπικά είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Αρκεί να είναι απλή και να είναι αναλογική. Όχι μία ακόμη κουτοπόνηρη εκδοχή του παιγνιδιού «μονά κερδίζω και ζυγά χάνεις». Αν ο κ. Τσίπρας θέλει απλή αναλογική, ξέρει τι πρέπει να κάνει: Μία ενιαία περιφέρεια και καθιέρωση απλής και άδολης αναλογικής. Ή αλλιώς 0,33% για κάθε έδρα.
Αντέχουν σε ένα τέτοιο σενάριο; Είναι εκείνο που θα απελευθερώσει δυνάμεις. Ναι, υπάρχει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Ναι, χρειάζεται ο λαός να είναι ώριμος. Ναι, χρειάζεται το πολιτικό προσωπικό να είναι υψηλού επιπέδου. Ναι, μιλάμε για μία άλλη χώρα και όχι για την Ελλάδα των αγανακτισμένων που απειλούσαν πριν τέσσερα χρόνια να κάψουν τη Βουλή. Αν περιμένουμε όμως να φτάσουμε πρώτα στον Παράδεισο και έπειτα να γίνουμε καλοί άνθρωποι, δεν θα μπορέσουμε να περάσουμε ούτε απ' έξω!
Αντέχουν στην απλή και άδολη αναλογική; Αντέχουν σε ένα ανοικτό παιγνίδι δίχως υστεροβουλίες; Αν αντέχουν, ας προχωρήσουν. Η Βουλή διαθέτει τις ψήφους που χρειάζονται για να περάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Ποιος μπορεί να τους αρνηθεί ότι αυτό θα είναι ένα δίκαιο νομοσχέδιο;
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις συμμετοχικές κυβερνήσεις. Το κράτος δεν κινδυνεύει να καταστραφεί, επειδή ένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά από την έλλειψη θεσμών. Το Βέλγιο έμεινε όρθιο χωρίς κυβέρνηση επί σειρά μηνών. Ούτε που θέλουμε να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε σε μία ανάλογη περίπτωση στην Ελλάδα!
Η απλή αναλογική, όπως την περιγράφουμε, είναι μία καλή προοπτική για την Ελλάδα. Αλλά πρέπει να συμβαδίζει με μία συνολικότερη θεσμική αλλαγή. Δεν είναι η μοναδική και απαραίτητη συνθήκη για να γίνει μία πιο δημοκρατική χώρα η Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα που χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε η χώρα να λειτουργεί ακόμη και χωρίς κυβέρνηση. Η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, με μόνιμους γενικούς διευθυντές, με αξιολόγηση και με μετρήσιμη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του, είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις. Οι ανεξάρτητες αρχές είναι η αμέσως επόμενη. Και ο έλεγχος της ΕΥΠ, του ΣΔΟΕ και του ΕΣΡ από τη Βουλή είναι η τρίτη.
Πώς μπορεί όμως να έχει κανείς εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα, όταν όλα όσα έχει κάνει βρίσκονται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση;
Δεν τους έχει πιάσει ο πόνος για ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα. Το πρόβλημά τους είναι να μην ανέβει ο Κυριάκος στην κυβέρνηση. Να μην χάσουν οι ίδιοι την εξουσία. Αυτή είναι η αλήθεια. Ούτε και συζητάνε για απλή και άδολη αναλογική. Συζητάνε για κάτι… αναλογικότερο. Και φυσικά αλλαγή των εκλογικών περιφερειών. Λεπτομέρεια; Μα, στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος!
Θανάσης Μαυρίδης