Τα φορτία και οι απαιτήσεις που επωμίζεται η νέα κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένα, πολύ περισσότερο όταν θα υπάρχει διαρκώς η αυστηρή παρακολούθηση μιας κοινωνίας δικαίως καχύποπτης, ευαίσθητης, ταλαιπωρημένης και με μικρές αντοχές, ύστερα από όσα της έχουν συμβεί, δηλώνει στο Liberal.gr ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.
Χρειάζεται επομένως, όπως λέει, γρήγορος ρυθμός από την νέα κυβέρνηση, ταχείς κινήσεις, και στελέχη πολιτικά δοκιμασμένα και αποφασισμένα για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου αυτή να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των εταίρων, αλλά κυρίως «μιας κοινωνίας ευάλωτης σε κάθε είδους νέες δημαγωγικές εκμεταλλεύσεις».
Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της κάλπης ως την αποδοκιμασία από τον ελληνικό λαό του αριστερού λαικισμού και της καθήλωσης, και την επιλογή του δύσκολου αλλά ρεαλιστικού δρόμου της παραγωγικής ανάπτυξης, με ασφάλεια και εθνική αξιοπρέπεια, τον οποίο προέβαλε ο Κ.Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς ωστόσο για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα, απαντά ότι ναι μεν μπορεί ο λαϊκισμός να ηττήθηκε εκλογικά, έχει όμως βαθιές ρίζες, άρα και κάθε δυνατότητα πολιτικής επιστροφής. «Δεν φτάνουν, λοιπόν, μόνο τα εκλογικά πλήγματα, όσο σημαντικά και αν είναι, παρά χρειάζεται καθολική και οριστική υπέρβαση, μέσα από ένα κυρίαρχο μεταλαϊκιστικό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης και ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα στη χώρα», όπως αναφέρει με νόημα, πολλώ δε μάλλον όταν η οικονομία είναι ναρκοθετημένη, οι τράπεζες παραμένουν κουφάρια και η ικανότητα του κράτους να υποστηρίξει την ανάπτυξη, πολύ χαμηλή.
Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη
- Ποια είναι η γνώμη σας για τον νέο πολιτικό χάρτη, όπως τον διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα;
Πρόκειται για αποδοκιμασία του αριστερού λαϊκισμού, η οποία, ταυτόχρονα, είναι η ευκαιρία υπέρβασης του μακροχρόνιου πολιτικού κύκλου της δημαγωγικής μεγαλοστομίας, του διαλυτικού διχασμού και του παρασιτικού προστατευτισμού, που κρατάνε στάσιμη την σύγχρονη Ελλάδα.
Ο ελληνικός λαός, κουρασμένος από την επαναλαμβανόμενη δημαγωγία και καθήλωση, βάζοντας στην άκρη την οργή και σκεπτόμενος ένα πιο σταθερό και βιώσιμο μέλλον, επέλεξε την προοπτική της δημιουργίας και της προκοπής. Δείχνει με την επιλογή του ότι θέλει να δοκιμάσει τον δύσκολο, αλλά ρεαλιστικό δρόμο της παραγωγικής ανάπτυξης, με ασφάλεια και εθνική αξιοπρέπεια στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πεπρωμένου της χώρας.
- Πώς πιστεύετε ότι φτάσαμε σ' αυτό το αποτέλεσμα; Πιστώνεται ο Κυριακος Μητοστάκης και η πολιτική της διεύρυνσης που αυτός έχτισε, τη νίκη της Ν.Δ;
Οι εκλογές είναι το σημείο όπου η λαϊκή ωρίμανση και η πολιτική της μεταστροφή που συντελέστηκε νωρίτερα, συναντήθηκε με το αφήγημα της ισχυρής ανάπτυξης και της ασφάλειας, που προέβαλλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Αφήγημα το οποίο προβλήθηκε με επιμονή και συστηματικότητα, αγνοώντας την λαϊκίστικη υποσχεσιολογία και την κινδυνολογία περί επερχόμενης κοινωνικής καταστροφής, την οποία ανέπτυξαν οι κυβερνώντες.
- Τι υποχρεώσεις δημιουργεί αυτή η εξέλιξη για την επόμενη κυβέρνηση; Πόσο ψηλά δηλαδή ανεβαίνει ο πήχης για την επόμενη ημέρα;
Τα φορτία και οι απαιτήσεις που επωμίζεται η νέα κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Οφείλει να έχει καθαρή κατεύθυνση και σαφή προσανατολισμό, γρήγορο ρυθμό και ταχείς κινήσεις, καθώς και συνεκτική, με εσωτερική αλληλουχία εφαρμογή μέτρων, ώστε να παράγει αξιοπιστία και να κερδίζει εμπιστοσύνη από την κοινωνία, τους επενδυτές και τους εταίρους.
Είναι ο μόνος δρόμος ν' ανανεώνει την δυναμική της μέσα στον δύσκολο και αμείλικτο χρόνο της κυβερνητικής φθοράς. Ισχυρή προϋπόθεση γι' αυτά, είναι η συγκρότηση δυνατής κυβέρνησης, πολιτικά δοκιμασμένων και μεταρρυθμιστικά αποφασισμένων.
- Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γίνουν όλ' αυτά;
Δεν είναι καθόλου εύκολο. Πολύ περισσότερο, όταν θα υπάρχει διαρκώς η αυστηρή παρακολούθηση μιας κοινωνίας δικαίως καχύποπτης, ευαίσθητης, ταλαιπωρημένης και με μικρές αντοχές, ύστερα από όσα της έχουν συμβεί. Άρα, μιας κοινωνίας ευάλωτης σε κάθε είδους νέες δημαγωγικές εκμεταλλεύσεις.
Όμως πρέπει να γίνουν. Αν η νέα κυβέρνηση εμφανιστεί διστακτική ως προς αυτά που πρέπει να γίνουν και τα οποία έχει άμεσα ανάγκη η χώρα, φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα θα έρθει το τίμημα.
- Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι, πλέον, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στα πολιτικά πράγματα της χώρας;
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του, που αποτέλεσαν την πολιτική επιτομή, σύνοψη και κορύφωση του καθηλωτικού χθες, ναι μεν ηττήθηκαν και θα υποστούν κάποιο πολιτικό κλυδωνισμό, αλλά εκτιμώ ότι έχουν δημιουργήσει ισχυρή βάση αντιπολίτευσης και επανόδου τους.
Ο λαϊκισμός μπορεί να ηττήθηκε εκλογικά, έχει όμως βαθιές ρίζες, άρα και κάθε δυνατότητα πολιτικής επιστροφής. Δεν φτάνουν, λοιπόν, μόνο τα εκλογικά πλήγματα, όσο σημαντικά και αν είναι.
Χρειάζεται καθολική και οριστική υπέρβαση, μέσα από ένα κυρίαρχο μεταλαϊκιστικό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης και ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα στη χώρα. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία είναι ναρκοθετημένη, οι τράπεζες παραμένουν κουφάρια και η ικανότητα του κράτους να υποστηρίξει την ανάπτυξη, σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οψόμεθα…