Έχουν περάσει επτά χρόνια από την απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εφημερίδας «Αυγή», για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 4.000.000 ευρώ, που απευθυνόταν όχι στους παλαιούς μετόχους, αλλά στους «αναγνώστες», στους «φίλους» και στους «υποστηρικτές» της εφημερίδας. Στην ΑΜΚ του Ιανουαρίου του 2014, η Αυγή είχε απευθυνθεί στο ευρύ κοινό.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η πρόσκληση συμμετοχής σε ΑΜΚ, στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ακόμα κι αν αυτό αποτελείται από αναγνώστες, φίλους, υποστηρικτές και συναγωνιστές, αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου και αν δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όμως αυτό ήταν αδιάφορο για την κομματική εφημερίδα του Σύριζα, που είχε βρει στο πρόσωπο των μελών του και φίλων του, το επενδυτικό λεφτόδενδρο. Όλοι θυμόμαστε ότι τότε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε λησμονήσει να επιληφθεί της ακραίας αυτής παράβασης, να απαγορεύσει τη διαδικασία, να εκδώσει ανακοίνωση για την προστασία του επενδυτικού κοινού και να επιβάλει αυστηρά πρόστιμα.
Αντί για την ενημέρωση των υποψήφιων μετόχων, μέσω της παροχής πληροφοριών για τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, που αποτελούν τα βασικά κριτήρια για μια μετοχική συμμετοχή, η Αυγή είχε επιστρατεύσει ένα μίνι πολιτικό και επαναστατικό μανιφέστο, σε μια προσπάθεια να αντλήσει κεφάλαια τρίτων.
Έτσι σύμφωνα με το «κάλεσμα» για τη συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου : «με την οικονομική, κοινωνική κρίση να συνεχίζεται λόγω των Μνημονιακών πολιτικών και τον Τύπο να δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο, η “Αυγή” αγωνίζεται για την ενίσχυσή της. Στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της εφημερίδας μας (ιδιαίτερα μετά και τη φετινή κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών) η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας “Η Αυγή Α.Ε.” αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη στήριξη όλων των μετόχων, αναγνωστών, φίλων, υποστηρικτών της εφημερίδας τη Αριστεράς προκηρύσσοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.»
Η εκδοτική εταιρεία ζητούσε από «τους αναγνώστες, τους φίλους και τους συντρόφους, να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που όπως έχουμε δημοσιεύσει, θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο, με στόχο να αποκτήσει η εφημερίδα τις οικονομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της.»
Και συνέχιζε, παρουσιάζοντας τους όρους συμμετοχής στην ΑΜΚ. «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2014 και φτάνει σε ύψος 2 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά εκδίδονται 667.000 νέες μετοχές με ονομαστική αξία 3 ευρώ για κάθε μετοχή και τιμή διάθεσης 6 ευρώ (δηλαδή 3 ευρώ ονομαστική αξία και 3 ευρώ υπέρ το άρτιον διαφορά που θα αχθεί στο αποθεματικό).»
Και τέλος για τις διαδικασίες εγγραφής στην ΑΜΚ, η Αυγή ανέφερε στη σχετική πρόσκληση : «Επικοινωνήστε μαζί μας για να επιτύχουμε στην προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που στοχεύει στη διαρκή ενίσχυση, βελτίωση και αναβάθμιση της εφημερίδας και της νέας ιστοσελίδας μας. Όποιος θέλει να αγοράσει μετοχές, μπορεί να καταθέσει ποσό πολλαπλάσιο των 6 ευρώ στους λογαριασμούς: Εθνική Τράπεζα: GR 53 0110 …, Alpha Bank: GR90 0140 …, Πειραιώς: GR18 0172 …, αναφέροντας τα στοιχεία του και ότι η κατάθεση αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της “ΑΥΓΗΣ Α.Ε”. Μετά την κατάθεση, είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον οικονομικό διευθυντή της ΑΥΓΗΣ Σπύρο Λ….. στο τηλέφωνο: 2105231… πρωινές ώρες».
Με ένα απλό τηλεφώνημα, γινόταν ο καθένας, μέτοχος στην εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα Αυγή, με πίστη στο «ηθικό πλεονέκτημα» και στο «δίκαιο αγώνα». Διότι, αν δεν του αρκούσαν τα μεγάλα επαναστατικά λόγια και η αριστεροθολούρα, αλλά επιχειρούσε να αναζητήσει τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της εταιρείας στην οποία θα γινόταν μέτοχος, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα οικονομικό θρίλερ.
Ο ισολογισμός του 2013 της Αυγής, εμφάνιζε συσσωρευμένες ζημίες -4,3 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια -1 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις σε φόρους και τέλη 770 χιλ. ευρώ, υποχρεώσεις σε ασφαλιστικούς οργανισμούς 486 χιλ. ευρώ και υποχρεώσεις προς διάφορους πιστωτές 2,5 εκατ. ευρώ.
Δεν έχουμε παρακολουθήσει την εξέλιξη της ΑΜΚ του 2014 της Αυγής. Εκείνο όμως, για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι, ότι η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το 2014 δεν είχε απαγορεύσει τη διαδικασία, δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση για την προστασία του επενδυτικού κοινού και δεν είχε επιβάλει τα σχετικά αυστηρά πρόστιμα. Αλλά ούτε και αργότερα, η διοίκηση, που είχε διοριστεί επί Σύριζα το 2015 μέχρι και το 2019, είχε ασχοληθεί με την κραυγαλέα παράβαση του νόμου, που διέπει τις διαδικασίες των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημοσίων προσφορών.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.