Το 666, ο VIX και οι αγορές

Το 666, ο VIX και οι αγορές

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Προ ημερών είχαμε αναφερθεί στις αιτίες που θα μπορούσαν να χαλάσουν το κλίμα της ευδαιμονίας των αγορών, που διατηρείται αμείωτο τα τελευταία χρόνια. Μια αιτία θα ήταν τα υψηλά επιτόκια, μια άλλη οι φόβοι για πληθωρισμό και μια τρίτη η υπερθέρμανση των οικονομιών. Οι αφορμές θα μπορούσαν να είναι πολυποίκιλες, καθώς η αλλαγή της ψυχολογίας των αγορών μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο, εξαιρετικά απλά.

Κατά 666 μονάδες υποχώρησε την Παρασκευή ο χρηματιστηριακός δείκτης ορόσημο των παγκόσμιων αγορών, Dow Jones. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του, από το 2008. Ταυτόχρονα, ο περίφημος δείκτης CBOE Volatility Index, γνωστότερος ως VΙΧ, που καταγράφει τη μεταβλητότητα των αγορών, πέρασε πάνω από 17, όταν μας έχει συνηθίσει να κινείται στη ζώνη τιμών ανάμεσα στο 9 και στο 11. Ο δείκτης VΙΧ είναι κατά κανόνα ένα αποτελεσματικό κερδοσκοπικό εργαλείο, κατά τη διάρκεια της πτώσης των αγορών.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Τετάρτη η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Bank of America Merrill Lynch, σύμφωνα με την οποία ο «Bull & Bear» index, ο οποίος έχει προβλέψει τις μεγάλες χρηματιστηριακές κρίσεις του Νοεμβρίου '68, του Ιανουαρίου '73, του Νοεμβρίου '80, του Αυγούστου '87, του Ιουλίου '90, του Μαρτίου '00 και του Οκτωβρίου '07, ετοιμάζεται να δώσει σήμα πώλησης των μετοχών στις ΗΠΑ. Η ιστορία έχει δείξει πως όταν φτερνίζεται το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, είναι φυσικό να εξαπλώνεται βαριά γρίπη σε όλες τις αγορές κεφαλαίων του πλανήτη. Η αναταραχή αυτή οδηγεί τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών λιμανιών, μέχρι να περάσει η καταιγίδα. Συνήθως το λιμάνι αυτό είναι οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος, όπως είναι τα ομόλογα. Ήρθε όμως η δήλωση του ο Αλαν Γκρίνσπαν: «Έχουμε δύο φούσκες: Μία στην αγορά μετοχών και μία στην αγορά ομολόγων», που ουσιαστικά κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να βγει στις αγορές και δηλώνει πως από το καλοκαίρι και μετά, υπερήφανη, ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη, θα σηκώσει τα πανιά της για τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο, θα ήταν απλώς φαιδρό. Τουλάχιστον, δεν κάθονται οι υπουργοί να ακούσουν τους επενδυτικούς συμβούλους τους στο εξωτερικό, στους οποίους έχουν εμπιστευτεί την προσωπική τους περιουσία και τα κεφάλαιά τους;

*Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο», της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, αρ. φύλλου 52