Η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ κλείνει τις 60 ημέρες και ο Πωλ Κρούγκμαν αναρωτιέται στους New York Times αν η στασιμότητα της πανδημίας συνεχιστεί.
Σίγουρα ο λογαριασμός ανακούφισης έχει ολοκληρωθεί, η υποδομή για την πανδημία μπορεί να είναι δυσκολότερη. Οι άνθρωποι εμβολιάζονται με ρυθμό δύο εκατομμυρίων την ημέρα και αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πανδημία μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω μας σε λίγους μήνες εκτός εάν το πρόωρο άνοιγμα ή οι παραλλαγές που είναι συνήθως ανοσοποιημένες στα τρέχοντα εμβόλια πυροδοτούν άλλο κύμα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν ήδη δηλώσει ότι οι εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να αναμειχθούν με ασφάλεια μεταξύ τους τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.
Στο οικονομικό μέτωπο, η Γερουσία έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο ανακούφισης που θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να περάσουν τους υπόλοιπους δύσκολους μήνες, αφήνοντάς τους έτοιμους να εργαστούν και να ξοδέψουν ξανά, και το νομοσχέδιο σχεδόν σίγουρα θα γίνει νόμος σε λίγες μέρες. Οι οικονομολόγοι έχουν παρατηρήσει τα καλά νέα. Οι προβλέψεις που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν αύξηση 5,5% φέτος, το υψηλότερο ποσοστό από τη δεκαετία του 1990.Το ίδιο κάνει και η Goldman Sachs, η οποία αναμένει αύξηση 7,7%, κάτι που δεν έχουμε δει από το 1984. Στο οικονομικό μέτωπο, η Γερουσία έχει εγκρίνει ένα νομοσχέδιο ανακούφισης που θα βοηθήσει τους Αμερικανούς να περάσουν τους υπόλοιπους δύσκολους μήνες, αφήνοντάς τους έτοιμους να εργαστούν και να ξοδέψουν ξανά και το νομοσχέδιο σχεδόν σίγουρα θα γίνει νόμος σε λίγες μέρες. Οι οικονομολόγοι έχουν παρατηρήσει τα καλά νέα.
Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης του 46ου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι αυτό που υπονοεί το όνομα. Είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο ανακούφισης που προορίζεται για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που ελπίζουν οι Δημοκρατικοί να γίνουν μόνιμα, όπως είναι οι πιστώσεις φόρου για παιδιά και οι ενισχυμένες επιδοτήσεις για ασφάλιση υγείας , αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών θα εξαφανιστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Όταν οι μεγάλες δαπάνες είναι πίσω μας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε πίσω σε μια κατάσταση «κοσμικής στασιμότητας», μια παλιά ιδέα που αναβίωσε πρόσφατα από τον Λάρυ Σάμμερς. Αλλά αυτό που σημαίνει είναι μια κατάσταση στην οποία η οικονομία έχει επίμονο πρόβλημα να διατηρήσει πλήρη απασχόληση ακόμη και με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Μια οικονομία που υπόκειται σε κοσμική στασιμότητα θα έχει περιστασιακά καλές στιγμές, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα δυσκολευτούν να αντισταθμίσουν τις κακές ειδήσεις, όπως η έκρηξη μιας οικονομικής φούσκας.
Αυτό είναι ένα κακό μέρος. Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων ότι η αμερικανική οικονομία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας μετά την οικονομική κρίση του 2008 παράγοντας λιγότερα και απασχολούν λιγότερους ανθρώπους από ό, τι θα έπρεπε. Μπορούμε επιτέλους να φτάσουμε στην πλήρη απασχόληση την παραμονή της πανδημίας, αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι σαφές.
Ο ακριβής λόγος που βρεθήκαμε σε αυτήν την κατάσταση αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, αλλά μερικοί παράγοντες είναι προφανείς. Η δραστική επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας μείωσε τη ζήτηση επενδύσεων. το ίδιο έκανε και μια φαινομενική επιβράδυνση στον ρυθμό της τεχνολογικής προόδου. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, η προπαραδημική οικονομία ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της σε σχέση με τις δυνατότητές της. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σηματοδοτούν ότι αναμένουν επιστροφή σε χαμηλές επιδόσεις όταν η έκρηξη του Μπάιντεν είναι πίσω μας. Αυτές τις μέρες τα επιτόκια είναι, στην πραγματικότητα, ένα βαρόμετρο οικονομικής αισιοδοξίας και αυτά τα επιτόκια στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί καθώς το σχέδιο διάσωσης έχει προχωρήσει προς τη γραμμή τερματισμού. Ωστόσο, η άνοδος ήταν μέτρια, συγκρίσιμη με το «κωνικό ξέσπασμα» του 2013 και μικρή σε σύγκριση με ορισμένες αυξήσεις επιτοκίων της δεκαετίας του 1990.
Η Αμερική περνάει σίγουρα στην επόμενη φάση της ιστορίας της. Όμως μαζί της πρέπει να περάσει και ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του Τραμπ που αυτή τη στιγμή αρνείται ή αποφεύγει να εμβολιαστεί. Όπως και να έχει η επόμενη μέρα θα βρει νικήτρια την Αμερική.
Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική!!!
* Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής