Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών αυτό το δίλημμα που έθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, λίγο πριν τις εκλογές του 1974, έδωσε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή το θηριώδες 54,37%. Μάλιστα τότε ο Μίκης Θεοδωράκης δέχθηκε επίθεση τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από το ΚΚΕ που εκτιμούσαν πως η Μεταπολίτευση ήταν μια «αλλαγή νατοϊκής φρουράς». Μια χοντροκομμένη εκτίμηση, με έντονο το ίχνος της αφέλειας.
Τελικά ευθυνόταν ο Μίκης για το δίλημμα που έθεσε;
Είναι γνωστό πως τα διλήμματα διαμορφώνουν τις καταστάσεις εάν και μόνον εάν έχουν αντίκρισμα στην πραγματικότητα. Αν ανταποκρίνονται στους φόβους ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Τεχνητά διλήμματα δεν αφορούν κανένα. Και η πολιτική είναι γεμάτη από τεχνητά διλήμματα που έπεσαν στο κενό.
Το δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς» αποτύπωνε πλήρως το κλίμα των πρώτων ημερών της Μεταπολίτευσης. Απέναντι στο μαξιμαλιστικό «στις 18 σοσιαλισμό», ήταν μια όαση λογικής και η πυξίδα για τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις.
Εννοείται πως αν το συγκεκριμένο δίλημμα δεν ανταποκρινόταν στους φόβους της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, αν στεκόταν σε χάρτινα πόδια, τότε ελάχιστη επίδραση θα είχε στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974.
Είναι βέβαιο πως η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές θα θέσει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος». Το πώς θα το εισπράξουν οι πολίτες, αυτό μένει να φανεί. Πάντως υπάρχουν όλα τα αντικειμενικά δεδομένα για να γίνει πειστικό και να διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα.
Ο κίνδυνος βρίσκεται στις εκλογές με την απλή αναλογική. Όσο και να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει ζωντανή την προοπτική σχηματισμού μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης, τα νούμερα δε βγαίνουν. Αυτό που βγαίνει είναι το συμπέρασμα πως μπορεί να οδηγηθούμε σε μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας. Η Νέα Δημοκρατία αυτήν την κατάσταση την αποκαλεί «χάος». Και εδώ επάνω θα στήσει τον κεντρικό προεκλογικό σχεδιασμό της. Αν θα πείσει αυτό θα εξαρτηθεί και από την αποτίμηση από τους πολίτες του ευρύτερου κυβερνητικού έργου. Πάντως ρεαλιστικό και όχι τεχνητό δίλημμα μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να θέσει.
Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το όπλο της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτός να προτείνει στην κυβέρνηση να αλλάξουν μαζί τον εκλογικό νόμο, ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική. Εφ΄όσον πιστεύουν πως θα κερδίσουν τις εκλογές, ας κάνουν αυτήν την πρόταση. Θα γλιτώσουν τους πολίτες από την ταλαιπωρία, το Κράτος από επί πλέον έξοδα και την Ελλάδα από την περιπέτεια των διπλών εκλογών. Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει και μια επίδειξη ισχύος. Αν δεν το πράξουν αυτοί, μετά βεβαιότητος θα πρέπει να απαντήσουν στην ίδια πρόταση--πρόκληση που θα τους κάνει η κυβέρνηση.
Αλλαγή με 244 ψήφους του εκλογικού νόμου και όποιος κερδίσει.
Τις εκλογές δεν τις κερδίζουν μόνον τα διλήμματα, αλλά ενίοτε και οι προκλήσεις που δημιουργούν το κλίμα.