Το 1821 στις οθόνες μας μέσω ΠΙΟΠ

Το 1821 στις οθόνες μας μέσω ΠΙΟΠ

Αξιοποιώντας την εικονική πραγματικότητα (VR) το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας μεταφέρει στη Σπάρτη και στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, με σκοπό να περιηγηθούμε ψηφιακά στην έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL».

Η έκθεση αποτελεί πρωτότυπη προσέγγιση όλων όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες PLAYMOBIL «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Μέσω της εικονικής περιήγησης που παρουσιάζει το ΠΙΟΠ, αντλούμε πληροφορίες για σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης όπως είναι ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών. Επίσης, γνωρίζουμε πρωταγωνιστές της εποχής, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανούς, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων. Τέλος, το συνοδευτικό εκπαιδευτικό φυλλάδιο της έκθεσης εμπλουτίζει με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, για μικρούς και μεγάλους, αυτό το διαφορετικό ταξίδι στην Ιστορία.

Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάστηκε με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ).

Ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών, είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση. Πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες PLAYMOBIL, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. Έτσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Στόχος της έκθεσης είναι μια πρωτότυπη, εντυπωσιακή και ιστορικά τεκμηριωμένη προσέγγιση της σημαντικής αυτής ιστορικής περιόδου, η οποία θα απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Τα διοράματα αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821: Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου κ.α..

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης είχαν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες  Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Σχεδιασμός-υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής: Στέλιος Μυλωνάς.

Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 1300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία PLAYMOBIL, που είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι ίδιοι. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή. 

Οι ειδικής κατασκευής φιγούρες και τα διοράματα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας και όχι σειρές παραγωγής της Playmobil. Δεν διατίθενται και δεν πρόκειται να διατεθούν προς πώληση, ούτε στο πωλητήριο του Μουσείου ούτε στα εμπορικά καταστήματα

* Η περιοδική έκθεση (14.10.2020-17.01.2021) στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, θα επαναλειτουργήσει όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Για περισσότερες πληροφορίες: 27310 89315 και www.piop.gr.

Για τη VR περιήγηση πατήστε εδώ.

Για το εκπαιδευτικό φυλλάδιο πατήστε εδώ.