Του Σάκη Μουμτζή
Άρχισε να διακινείται πάλι το σενάριο της ψήφισης των νέων μέτρων από 180 βουλευτές, με το σκεπτικό πως αυτά ξεπερνούν την θητεία της παρούσας κυβέρνησης και συνεπώς απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία για την στήριξη τους.
Γίνεται επίκληση μάλιστα του γεγονότος πως το 2010 ήταν λάθος του Γιώργου Παπανδρέου που δεν υιοθέτησε την εισήγηση του Β. Βενιζέλου, να ψηφισθεί το πρώτο μνημόνιο από 180 βουλευτές. Αν το έκανε αυτό ο τότε πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία θα βρισκόταν προ ενός σοβαρού υπαρξιακού διλήμματος.
Η άποψη αυτή αγνοεί πως τότε επικρατούσαν άλλες συνθήκες. Η υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , πέραν της διευρυμένης στήριξης που αυτό θα είχε, θα σήμανε και την αποδοχή από την Νέα Δημοκρατία των δικών της μεγάλων ευθυνών για την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο μνημόνιο ή σε νέα σκληρά μέτρα, αποκλειστικά εξαιτίας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομία που παρέδωσε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει την έξοδο από το μνημόνιο στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το τι έγινε από την 25η Ιανουαρίου 2015 και μετά, είναι γνωστό τοις πάσι.
Συνεπώς, η απαίτηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών –αν βέβαια εκδηλωθεί—θα είναι απόπειρα να καταστεί η αξιωματική αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση. Να αναλάβει ευθύνες που δεν έχει και άρα να αποσείσει μέρος αυτών από το, αποκλειστικά υπεύθυνο, εθνολαϊκιστικό μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Συγχρόνως, αν τυχόν αποδεχθεί παρόμοια πρόταση η Νέα Δημοκρατία, αυτό θα σημάνει και την αποδόμηση όλης της μέχρι τώρα αντιπολιτευτικής τακτικής, που της απέδωσε τις μεγάλες δημοσκοπικές διαφορές. Θα σημάνει την προσχώρηση σε συναινετικές διαδικασίες με ένα κόμμα που δεν πιστεύει σε αυτές, παρά μόνον τις επικαλείται όταν το συμφέρει. Όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
Η ενδεδειγμένη πολιτική στάση της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, θα πρέπει να είναι η κάθετη άρνηση στην ψήφιση μέτρων που είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως αυτή η Βουλή, με την συγκεκριμένη σύνθεση, δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Επιβάλλεται η προκήρυξη εκλογών, ώστε η νέα κυβέρνηση με νωπή την λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί με τους εταίρους-δανειστές. Άλλωστε η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα και δεν μπορεί με τις πράξεις της να δεσμεύσει την επόμενη.
Αν η βάση της νέας διαπραγμάτευσης θα προκύψει μέσα από ευρύτερες συναινέσεις , αυτό θα είναι απόρροια του νέου συσχετισμού δυνάμεων και των θέσεων που θα επεξεργασθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Δεν έχω καμία αμφιβολία, πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο δίλημμα: εκλογές ή πορεύεστε μόνοι σας, με τις ευθύνες σας.