Σε πολλά άρθρα μας στο liberal.gr και στη στήλη "Out of the Box" του Φιλελεύθερου, έχουμε αναπτύξει σταθερά την άποψη ότι πίσω από όλο αυτό το show του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κρύβεται ένα και μόνο γεγονός. Αυτό του ψηφιακού τεχνολογικού πολέμου.
Και είχαμε κατηγορηθεί ότι δεν ξέρουμε από πολιτική, από γεωστρατηγική και άλλα παρόμοια. Όμως οι απλές σκέψεις συχνά είναι και οι καλύτερες. Ούτε οι δασμοί στο χοιρινό κρέας, στη σόγια και στο ρύζι, ούτε οι απαγορεύσεις εισαγωγών σε προϊόντα αλουμινίου, αλλά ούτε και περιορισμοί στην αγορά οχημάτων, παίζουν κανένα ρόλο στο σχεδιασμό του αύριο. Αυτός είναι ο “εμπορικός πόλεμος” όπως εμφανίζεται στα ΜΜΕ και ικανοποιεί πολιτικά και τις δυο πλευρές.
Ο εμπορικός πόλεμος συνεπικουρεί σε σημαντικό βαθμό με το βασικό σύνθημα του προέδρου Trump, MAGA (make America great again). Δηλαδή να ξαναγίνει η Αμερική τόσο μεγάλη όσο ήταν, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ποιος ακριβός είναι ο στόχος και ποια ακριβώς είναι τα στοιχεία της μεγάλης Αμερικής τα οποία θα πρέπει να αναδυθούν ξανά.
Ταυτόχρονα από την πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι φάσεις από τις οποίες διέρχεται ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, δίνουν την ευκαιρία στον Πρόεδρο Xi Jinping, να υποδαυλίζει τον κινεζικό εθνικισμό, να μποϋκοτάρει τις αμερικανικές εταιρείες και αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και να θέτει ολοένα και υψηλότερους στόχους τόσο σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όσο και σε όλους τους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Παράλληλα η Κινεζική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή, με αφορμή την όξυνση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Όμως η ουσία, είναι η μάχη για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τη γνωστή σε όλους μας Artificial Intelligence. Διότι όποιος αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα κατέχει ένα στρατηγικό όπλο μέγιστης ισχύος. Οι ΗΠΑ, βρίσκονται τεχνολογικά πιο μπροστά από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας των Κινέζων. Έτσι ο Λευκός Οίκος, έχει αποφασίσει να μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (integrated circuits) και των ημιαγωγών (semiconductors), που αποτελούν τη βασική υποδομή της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, εισάγει σε ετήσια βάση chips αμερικανικής κατασκευής, συνολικής αξίας $300 δισ. μαζί με άλλα κρίσιμα ψηφιακά εξαρτήματα, απαραίτητα για την έρευνα και την ανάπτυξη στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όμως εταιρείες όπως η Huawei, η ByteDance, η TikTok και η Tencent Holdings, έχουν μπει πλέον στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ και έχουν αποκλειστεί από κάθε εμπορική συναλλαγή με Αμερικανούς κατασκευαστές. Η Huawei, χάνει πλέον και ένα βασικότατο προμηθευτή της, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., που ακολουθεί κατά γράμμα τις νέες οδηγίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης φαίνεται ότι δίνεται μέσα από το 14ο 5ετές πλάνο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, σύμφωνα με το οποίο, θα κατευθυνθούν πάνω από $1,4 τρισεκατομμύρια για την ανάπτυξη όλου του φάσματος των τεχνολογιών, μέχρι το 2025. Από τα ασύρματα δίκτυα μέχρι τους ημιαγωγούς και τα υβριδικά συστήματα μεταφοράς δεδομένων μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συνολική και ολοκληρωτική στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος, της έρευνας και της τεχνολογίας, προς τον ψηφιακό κόσμο.
Οι διαρροές των λεπτομερειών του νέου 5ετούς πλάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, οδήγησαν σε άνοδο τις μετοχές των μεγαλύτερων κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών που κατασκευάζουν ημιαγωγούς και ολοκληρωμένα κυκλώματα. Έτσι η Shanghai Fudan Microelectronics Group Co. ανέβηκε κατά 4.3%, η Will Semiconductor Ltd κατά 10%, η Xiamen Changelight Co. κατά 14% και η Focus Lightings Tech Co. κατά 5,6%.
Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, φαίνεται αποφασισμένη να απεξαρτηθεί από την τεχνολογική και ψηφιακή αγορά της Δύσης. Με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να ταξιδεύουν πλέον στις θάλασσες της τρίτης γενεάς επεξεργαστών, με ναυαρχίδες την CREE Inc. και την Sumitomo Electric Industries Ltd, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν μπορεί να περιμένει. Οι κρατικές επιδοτήσεις ύψους $1,4 τρισ. θα κατευθυνθούν σε κρατικές και σε ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχονται από ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, όπως είναι Sanan Optoelectronics Co. Ltd., η China Electronics Technology Group Corp., η Semiconductor Manufacturing International Corp., η Will Semiconductor Ltd. και η National Silicon Industry Group Co.
Ο στόχος του 14ου 5ετούς πλάνου είναι όπως περιγράφεται στις αναλύσεις των δυτικών πρεσβειών η δημιουργία ενός “world-class Chinese chip giant”, δηλαδή ενός Κινεζικού γίγαντα παγκόσμιας κλάσης στον χώρο των chips.
Κάπου εδώ, ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, χάνει το μέγεθος και τη βαρύτητα, που εμφάνιζε. Και ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πλέον ανοικτός. Το τρόπαιο, δεν θα είναι μόνο τεχνολογικό. Ο νικητής θα εξουσιάζει τον πλανήτη. Το 2025 δεν είναι μακριά.
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
** Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.