11ο Συνέδριο Ν.Δ: Οι καινοτομίες, το ζητούμενο και το νέο αφήγημα της «εθνικής ενότητας»

11ο Συνέδριο Ν.Δ: Οι καινοτομίες, το ζητούμενο και το νέο αφήγημα της «εθνικής ενότητας»

Tου Νίκου Χουρσαλά*

Η πολιτική παράδοση της χώρας έχει συνδυάσει τα κομματικά συνέδρια με εσωστρεφείς διαδικασίες ανάδειξης οργάνων (παλαιότερα και αρχηγών). Η διεξαγωγή του  11ου Συνεδρίου της Ν.Δ , σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, με θεματικές ενότητες και συμμετοχή πολιτών από όλους τους πολιτικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, αποτυπώνουν  το πνεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη ημέρα της θητείας του: ανοιχτό κόμμα, διαρκής διάλογος με την κοινωνία, σαφής προγραμματικός λόγος.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, η  Ν.Δ καλεί τους πολίτες να καταθέσουν γνώση και  εμπειρία  σε ένα κοινό πλέγμα προγραμματικών θέσεων, πιστοποιώντας ότι η  Ν.Δ παραμένει ένα κόμμα φιλελεύθερο και ταυτόχρονα λαϊκό, στοιχεία που παραμένουν αναλλοίωτα και άμεσα συνυφασμένα με την ιστορική της παράδοση. Φιλελεύθερο γιατί επιδιώκει τον διάλογο και λαϊκό γιατί μετουσιώνει τις πολιτικές επιλογές σε κοινωνικό όφελος.  Η εξωστρέφεια στην οικονομία, η αξιοκρατία στο δημόσιο βίο και η ισονομία θεμελιώνουν την αναδιανομή πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες, καθιστώντας επίκαιρη τη διακήρυξη του 1974 «η ιδιωτική πρωτοβουλία δε μπορεί να βρει τη δικαίωσή της χωρίς παράλληλη συμμετοχή των λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως  Πρόεδρος της Ν.Δ, ενίσχυσε το μείγμα φιλελεύθερου και λαϊκού στοιχείου, τόσο στον προγραμματικό του λόγο όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

Σε προγραμματικό πλαίσιο, η φιλελεύθερη πολιτική:

  • στοχεύει στην  προσέλκυση επενδύσεων, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας για τους πολλούς
  • υιοθετεί τη  μείωση της φορολογίας, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • υπερασπίζεται την αξιολόγηση, διασφαλίζοντας κριτήρια οικονομικής και κοινωνικής ανέλιξης σε όλους,

ενώ στο οργανωτικό:

  • η δημιουργία Μητρώου Στελεχών, δίνει την ευκαιρία ανάδειξης σε όλα τα μέλη
  • η χρηματοδότηση των δαπανών του κόμματος από ίδιους πόρους προσδίδει διαφάνεια
  • οι συνεχείς επισκέψεις στις «λαϊκές» γειτονιές όπως είναι η Β΄ Πειραιά, η Καλλιθέα και το Μενίδι, οικοδομούν μια σχέση αμεσότητας κι  εμπιστοσύνης με τους πολίτες που βιώνουν δυσανάλογα τις συνέπειες της κρίσης.

Η Ν.Δ  θεμελιώθηκε ως πόλος σύνθεσης, ευθύνης και ρεαλισμού, αθροίζοντας  «όλους όσους διακαίονται από τον πόθο μιας  πολιτικής αναγέννησης», όπως ανέφερε ο Εθνάρχης Κ. Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη. Κι αν το διακύβευμα του 1974 ήταν η ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία, το σημερινό ζητούμενο είναι το «πώς θα βγούμε από την κρίση».

Στο κρίσιμο ερώτημα καλείται να απαντήσει πειστικά η Ν.Δ. με αφετηρία το 11ο Συνέδριο, θέτοντας τις βάσεις για μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, η οποία δεν αποβλέπει μόνο σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά –συνεπής στις ιδρυτικές Αρχές- «προσανατολίζεται σε ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας».

*Ο k. Νίκος Χουρσαλάς είναι οικονομολόγος με μετεκπαίδευση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) και τις Διεθνείς Σχέσεις (MSc), δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού από το 2006,  πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ.