Την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, ότι θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ καλώντας παράλληλα τον ΥΕΘΑ «να δώσει μια ευκαιρία σε μία τέτοια ιστορική συμφωνία» με αφορμή τις δηλώσεις του περί παραίτησής του από την κυβερνητική πλειοψηφία σε περίπτωση που εγκριθεί τελικά η συμφωνία.
«Έχω εμπιστοσύνη και στον Καμμένο, που είναι επίσης μέρος της κυβέρνησης. Πρέπει να δώσουν την ευκαιρία σε μία τέτοια ιστορική συμφωνία, επειδή η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες, και για τους δύο λαούς. Πιστεύω ότι τα οφέλη θα γίνουν αισθητά τους επόμενους μήνες από την εφαρμογή της.
Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπιστοσύνη που έχω στον Αλέξη Τσίπρα θα βρει την υλοποίησή της στο Κοινοβούλιο, όπως και εγώ προσπαθώ η εμπιστοσύνη που έχει ο Αλέξης Τσίπρας σε μένα και στη "μακεδονική" κυβέρνηση να βρει υλοποίηση στο Κοινοβούλιο. Η διαδικασία που βρίσκεται μπροστά μας είναι σοβαρή και ουσιαστική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ότι θα παραιτηθεί, μόλις το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψηφίσει τις συνταγματικές τροπολογίες και αν αυτό θα επηρεάσει τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζάεφ ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό.
Μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ότι οι συνταγματικές τροπολογίες στη χώρα του θα αποσπάσουν την στήριξη των βουλευτών και ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.
Ακόμη, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι στις προτεινόμενες τροπολογίες «δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» και ότι αυτές αποτελούν «έντιμη προσέγγιση στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Επισήμανε, δε, ότι οι τροπολογίες ήταν αποτέλεσμα συμμετοχικής διαδικασίας, που περιλάμβανε και την αλβανική κοινότητα της χώρας.
Τέλος, ο κ. Ζάεφ κατέληξε: «Ούτε εγώ, ως άνθρωπος που γνωρίζει, μπορώ να εγγυηθώ ότι η διαδικασία θα επιτύχει στο "μακεδονικό" Κοινοβούλιο, όμως, κάνουμε αυτό που πρέπει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για να ολοκληρωθεί με επιτυχία περί τα μέσα Ιανουαρίου αυτή η διαδικασία με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου και πιστεύω ότι όχι πάνω από δέκα μέρες μετά, θα καταφέρουμε να ψηφίσουμε τις τελικές τροπολογίες».
Φωτογραφία AP