Ζητά για το ψευδοκράτος μερίδιο από το κυπριακό κοίτασμα
Τουρκία

Ζητά για το ψευδοκράτος μερίδιο από το κυπριακό κοίτασμα

Μερίδιο για λογαριασμό του ψευδοκράτους από το Κυπριακό κοίτασμα στο 6ο οικόπεδο ζήτησε ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι εκτός της δικαιοδοσίας της χώρας του, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση στην περιοχή.

Μάλιστα τόνισε ότι «τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών της ‘’ΤΔΒΚ’’ όσο και το υπουργείο Εξωτερικών μας, έκαναν αξιολογήσεις σχετικά με το έργο που έγινε σε αυτόν τον τομέα.

«Το 6ο οικόπεδο είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας, αλλά θα κάναμε λάθος αν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από τη μία πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «όλοι όσοι ζουν στο νησί της Κύπρου έχουν δικαίωμα να επωφεληθούν από τους πόρους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος». 

«Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών μας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Ντονμέζ.

Τέλος προσέθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσία μας. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου».

Καμία έρευνα χωρίς τη συγκατάθεσή μας

Στο ίδιο κλίμα, λίγες μέρες νωρίτερα σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του, πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς, για τις δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες  τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα για οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να διεξάγει δραστηριότητες έρευνας ή εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεσή μας».

Πρόσθεσε δε ότι «αυτές οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της ελληνοκυπριακής διοίκησης έχουν πραγματοποιηθεί μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση της ΤΔΒΚ και έτσι παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες όλων των φυσικών πόρων του νησιού. Οι δραστηριότητες αυτές αυξάνουν επίσης την ένταση και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Ο Μπιλγκίτς επεσήμανε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο Ερντογάν το 2020 για τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς αποκλεισμούς και οι τέσσερις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά στους Ελληνοκύπριους για τους πόρους υδρογονανθράκων «εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι» και προειδοποίησε  «τόσο τις χώρες της περιοχής όσο και στα τρίτα μέρη πίσω από τα οποία κρύβονται οι Ελληνοκύπριοι, ότι η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτόν τον τρόπο δεν θα ωφελήσει κανένα μέρος.»