Του Νίκου Μελέτη
Στην σκιά των νέων απειλών που εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά και της ευθείας προειδοποίησης της Ουάσιγκτον, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο διατηρώντας το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά, αναγγέλλοντας αιφνιδιαστικά ασκήσεις πολύ κοντά στην περιοχή που πραγματοποιεί την γεώτρηση του το γεωτρύπανο της Exxon Mobil., ενώ η μια τουρκική NAVTEX δεσμεύει όλη την θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, μέχρι τις.. 15 Φεβρουαρίου 2019.
Ο κ. Ακάρ επανέλαβε στο «Ανατολού» ότι η Τουρκία θα «προστατεύσει τα συμφέροντα της στο Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Γαλάζια Πατρίδα» ,όπου βεβαίως το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η Τουρκία θεωρεί δική της όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο πέραν των χωρικών υδάτων της Κύπρου και των ελληνικών νησιών.
Οι απειλές και οι προκλητικές επί του πεδίου κινήσεις της Τουρκίας εκδηλώνονται την στιγμή που η Ουάσιγκτον μέσω του Αμερικανού βοηθού Υπουργού εξωτερικών Γουες Μίτσελ, με συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής στέλνει σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της χώρας του να προστατεύσει καταρχήν τα συμφέροντα του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού αλλά συγχρόνως ξεκάθαρα να υποστηρίξει το δικαίωμα της Κύπρου στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της εντός της ΑΟΖ «με δίκαιο για όλους τρόπο».
Ο κ. Μίτσελ χαρακτηρίζει την «οπτική γωνία της Τουρκίας ως μειοψηφία του ενός έναντι όλου του υπολοίπου κόσμου» και προσθέτει ότι ο «υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή ευθεία άποψη για την ΑΟΖ της Κύπρου βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Μίτσελ συνεπής με την πάγια αμερικανική θέση συμπλήρωσε ότι ελπίζει «οι κύπριοι να τους συμπεριλάβουν όλους και να μην δούμε την εκμετάλλευση αυτών των πόρων να γίνει εμπόδιο στην πολιτική διαδικασία στο νησί».
Όμως η πιο σημαντική παρέμβαση του κ. Μίτσελ είναι με τη δήλωση του ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους «συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων, ότι δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία..».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις τριμερείς συνεργασίες εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για συμμετοχή και των ΗΠΑ στην Τριμερή Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ για θέματα ασφαλείας.
Την εβδομάδα αυτή θα γίνουν δυο Τριμερείς σε Υπουργικό Επίπεδο Ελλάδας-Κύπρου με Παλαιστινίους (στην Αθήνα) και Ιορδανία (στην Κύπρο) και την Πέμπτη στο Ισραήλ συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου Ισραήλ (στην Μπερσέβα του Ισραήλ).
Η Τουρκία έχει στείλει και πάλι το Barbaros στην Κυπριακή ΑΟΖ στα Οικόπεδα 4 και 5 και πολύ κοντά στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τις προηγούμενες ημέρες το Barbaros είχε επιστρέψει σε τουρκικό λιμάνι για αλλαγή πληρώματος, αλλά μετά κατά την προσπάθεια του να κινηθεί και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αντιμετώπισε προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών και έτσι επέστρεψε στην περιοχή όπου η Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία προβλέπει συνέχιση των ερευνών μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2019.
Στην περιοχή αναμένεται ένα «καυτό» τετραήμερο λόγω των ασκήσεων που έχει προαναγγείλει η Άγκυρα οι οποίες το διήμερο 19-20 Δεκεμβρίου «περικυκλώνουν» το Καστελόριζο, ενώ για χθες και σήμερα είχαν προαναγγελθεί ασκήσεις εντός της Κυπριακής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και επικαλύπτοντας μέρος της κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Πάφου.
Το πρωί της Κυριακής η Τουρκία συνεχίζοντας την προκλητική τακτική της εξέδωσε NAVTEX (1320/18) για πραγματοποίηση «πολυεθνικής ναυτικής άσκησης» τη Δευτέρα εξ ολοκλήρου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα πολύ κοντά στο σημείο στο οποίο πραγματοποιεί την γεώτρηση για λογαριασμό της Exxon Mobil το γεωτρύπανο Stena Icemax.
Το απόγευμα η Άγκυρα επανήλθε με νέα προκλητική NAVTEX που υιοθετώντας νέα πρακτική δεσμεύει παράνομα για ασκήσεις και μάλιστα για περίοδο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και της Κυπριακής ζώνης ευθύνης για έκδοση NAVTEX προκαλώντας ευθέως όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τους Αμερικάνους καθώς οι δυο τουρκικές NAVTEX επικαλύπτουν τους διαδρόμους που έχει δεσμεύσει με δικές της ΝΟΤΑΜ η Κυπριακή Δημοκρατία για την επικοινωνία και ανεφοδιασμό του πλωτού γεωτρύπανου Stena Icemax με ελικόπτερα από την Λεμεσό.