Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ουκρανία για τη δολοφονία ρώσων στρατιωτικών σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κριμαία και προειδοποίησε ότι οι θάνατοι τους δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητοι. Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, διέταξε τον Στρατό να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, ενώ οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός τέθηκαν σε παύση κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία τη διεθνή κοινότητα.
Αυτό το νέο επεισόδιο μεταξύ Ρωσία και Ουκρανίας προκάλεσε έκπληξη, ενώ οι λόγοι παραμένουν ασαφής, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent.
Αναλυτές θεωρούν πως η Ρωσία είχε πάντα στα σχέδιά της την επανενεργοποίηση της στρατιωτικής δράσης στην περιοχή και η καταλληλότερη στιγμή ήταν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς η παγκόσμια προσοχή είναι όλη προσηλωμένη στο Ρίο. Αντίπαλοι του Κρεμλίνου υποστηρίζουν πως πρόκειται για δοκιμασμένη μέθοδο καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ρωσία και Γεωργίας το 2008 πραγματοποιήθηκε κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Ωστόσο, είναι οι Ρώσοι πραγματικά έτοιμοι για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας από την Κριμαία; Για πολλούς αυτός ήταν ο σκοπός των γεγονότων που διαδραματίστηκαν το 2014. Αυτή τη φορά οι ουκρανικές δυνάμεις, μερικές εκπαιδευμένες από τη Δύση, είναι προετοιμασμένες. Και, το πιο σημαντικό, είναι παράλογο για τη Ρωσία να επιχειρήσει μια νέα εισβολή όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο γεωπολιτικό συμφέρον και ο στρατός της εμπλέκεται στη Συρία.
Ακόμα και οι ίδιοι οι Ουκρανοί είναι διχασμένοι για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Διχασμένοι είναι οι αξιωματούχοι του στρατού και της κυβέρνησης καθώς για μερικούς μια νέα ρωσική επίθεση είναι προ των πηλών ενώ άλλοι, όπως ο βουλευτής και σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών υποστηρίζουν υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στο άμεσο μέλλον. Ακόμα και ο εκπρόσωπος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε πως οι ρωσικές κινήσεις έγιναν στο πλαίσιο ετήσιας στρατιωτικής άσκησης.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Κριμαία, αλλά μερικά από τα ευρωπαϊκά κράτη θέλουν την χαλάρωσή τους, ενώ υπάρχει και μια δυσαρέσκεια για την αδυναμία της ουκρανικής κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία τώρα, όπως ορισμένοι αξιωματούχοι στο Κίεβο πιστεύουν, είναι πως οι ρωσικοί ελιγμοί έχουν ως στόχο να παρέχουν στο Κρεμλίνο μια ισχυρότερη θέση στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και όχι να ανοίξει το δρόμο σε νέο πόλεμο.