Του Νίκου Μελέτη
Επίθεση στην Ελλάδα για δήθεν παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Bekir Bozdag με αφορμή το θέμα των ψευτομουφτηδων αλλά και της συντήρησης των τζαμιών και μουσουλμανικών μνημείων στην Ελλάδα, συντηρώντας ένα θέμα το οποίο η Τουρκία ενόψει και της προοπτικής της επίσκεψης Erdogan θέτει ψηλά στην ατζέντα της.
Ο τούρκος αξιωματούχος, όμως, προβαίνει και σε μια πρωτοφανή στοχοποίηση Ελλήνων πολιτών, των νόμιμων μουφτήδων και ιμάμηδων, που τους κατηγορεί ότι δεν εφαρμόζουν το «Κοράνι» αλλά όσα τους υπαγορεύει το Ελληνικό κράτος.
Ο Bozdag σε ομιλία του στο «Διεθνές Συνέδριο Ανώτατης Εκπαίδευσης» που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ensar και από την Θεολογική Σχολή του πανεπιστήμιου Κωνσταντινούπολης υποστήριξε ότι το πλαίσιο της ελευθερίας πιστής και θρησκείας που υπάρχει στην Ευρώπη δεν φθάνει ούτε το 10% του επιπέδου προστασίας της θρησκευτικής πίστης που υπάρχει στην Τουρκία.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και φανατικός ισλαμιστής ο ίδιος, έσπευσε να επιστρατεύσει επιχειρήματα για να επιβεβαιώσει την θεωρία του, από την εμπειρία της Ελλάδας. Και με αφορμή την πρόσφατη καταδίκη του ψευδομουφτή Ξάνθης Ahmet Mete για αντιποίηση Αρχής για την υπόθεση της κηδείας μειονοτικού φαντάρου στην Γλαύκη ο κ. Bozdag κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ψευδώς:
«Ενώ ισχύει η συνθήκη της Λωζάνης, δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα σε μουσουλμάνο ομογενή μας να κηδευθεί με τους κανόνες της θρησκείας του».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η οικογένεια του νεκρού ήθελε την κηδεία να τελέσει ο «εκλεγμένος μουφτής» και όχι ο «διορισμένος» για τον οποίο η «θρησκεία του είναι εκείνη που του λέει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η θρησκεία που λέει το Κοράνι και ο Προφήτης» και ότι ο «εκλεγμένος» μουφτής απαίτησε να αφαιρεθεί η ελληνική σημαία από το φέρετρο του νεκρού στρατιώτη, που είχε τοποθετηθεί όπως προβλέπεται για όσους ένστολους χάνουν την ζωή εν ώρα υπηρεσίας ή στην διάρκεια της θητείας τους.
Ο κ. Bozdag τώρα ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε επειδή στην σημαία υπάρχει ο Σταυρός και αυτό προσέβαλε την πίστη του νεκρού.
Ο κ. Bozdag με αφορμή την καταδίκη σε φυλάκιση 7 μηνών του ψευδομουφτή που τέλεσε τελικά την κηδεία απομακρύνοντας τους νόμιμους ιμάμηδες, διερωτήθηκε με δόση ειρωνείας ενώπιον του ακροατηρίου:
«Πως είναι δυνατόν στην Ε.Ε. που τα στάνταρτ της Δημοκρατίας είναι υψηλά, να μη δίνουν άδεια να τελεσθεί η νεκρώσιμη προσευχή ενός μουσουλμάνου ομογενή μας, ενός Τούρκου αδελφού μας εκεί σύμφωνα με τη θρησκεία που ασπάζεται; Παρόλο που η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει διαφορετικά και αυτούς που τελούν την προσευχή τιμωρούν, φυλακίζοντας τους, που είναι θρησκευτική ελευθερία και η ελευθερία συνείδησης;».
Ο τούρκος αξιωματούχος παρουσίασε επίσης μια πλασματική εικόνα και για την κατάσταση συντήρησης των τόπων θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα «όταν ένα τέμενος χρειάζεται επισκευή δεν επιτρέπεται ούτε καρφί να βάλεις. Έπεσε ένα κεραμίδι από πάνω; Δεν είναι δυνατό να το αντικαταστήσεις. Ακόμη κι αν δίνουμε τα λεφτά, δεν δίνουν άδεια για την παραμικρή εργασία».
Η αναφορά αυτή δεν είναι άσχετη με το όλο και πιο έντονο τρόπο που τίθεται τον τελευταίο καιρό η απαίτηση να εγκατασταθεί και στην Ελλάδα και να αναλάβει ρόλο στην αναστήλωση και ανάδειξη οθωμανικών μνημείων σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνον στη Θράκη, ο τουρκικός κρατικός οργανισμός ΤΙΚΑ που με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αποτελεί το «μακρύ χέρι» της προώθησης της τουρκικής επιρροής από τα Βαλκάνια, μέχρι την Ασία και την Αφρική.
Η ένταση με την οποία η Τουρκία διαρκώς επιχειρεί να κατοχυρώσει μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη, αλλά και τα όσα συνέβησαν και στο εσωτερικό της χώρας με την γνωστή τροπολογία Κοντονή, αναδεικνύουν την ανάγκη επεξεργασίας και διαμόρφωσης σύγχρονης, συνολικής και αποτελεσματικής πολιτικής για τη Θράκη, ώστε και η μειονότητα να απεγκλωβισθεί από την ασφυκτική πίεση και τον έλεγχο που της επιβάλει (με την ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας) οι μηχανισμοί του τουρκισμού στη Θράκη με πρώτο το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής.