Χωρίς να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε πρόοδος στα θέματα που απασχολούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ένας ακόμη υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, και πλέον, (εάν δεν υπάρξει κάποια ευχάριστη «έκπληξη»), με επιλογή και της Αθήνας περιθωριοποιείται η βασική υποχρέωση των Τιράνων να εφαρμόσουν την συμφωνία για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, από την οποία υπαναχώρησαν αφού προηγουμένως την είχαν υπογράψει.
Ο Ντ. Μπουσάτι έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Νίκου Κοτζιά, σε μια από αυτές τις επισκέψεις που δεν έχουν κάτι συγκεκριμένο να προσφέρουν και, μάλιστα, σε μια στιγμή που η αλβανική πολιτική ηγεσία είτε με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ε. Ράμα είτε με κινήσεις προετοιμασίας για «κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα κάθε άλλο πάρα προδιαθέτουν για ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών.
Όπως και με την επίσκεψη του σκοπιανού υπουργού εξωτερικών Ν. Ποποσκι στην Αθήνα, δημιουργείται παράδοση «περατζάδας» δημοσίων σχέσεων, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο όπου απλώς οι ξένοι επισκέπτες βρίσκουν ένα ακόμη βήμα για να προβάλλουν τις θέσεις της χώρας τους, που συχνά είναι και εναντίον της Ελλάδας.
Μιλώντας στην Βουλή ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα και σε μια σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον πρόεδρο του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ Βαγγελη Ντουλε αναφέρθηκε στην Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα λέγοντας ότι η κυβέρνηση του «δεν μπορεί να χαρίσει κάποια τετραγωνικά χιλιόμετρα που έδωσαν οι. .προδότες» και συνέχισε λέγοντας ότι η «Συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα είναι προδοσία. Εκείνοι που την διαπραγματεύτηκαν τελούσαν υπό πίεση. Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για το γεγονός ότι στα Τίρανα βρήκε μερικούς προδότες πήρε ότι μπόρεσε, αλλά εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε να τα κρατήσει. Γι' αυτό το λόγο κάναμε διάλογο, θέλουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα, που ούτε σβήνεται ούτε ξεχνιέται, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί βαρίδι στα πόδια των δυο χωρών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα. Με την ρητορική αυτή απονομιμοποιεί την διμερή Συμφωνία που υπέγραψαν οι δυο χώρες, υπονομεύει πρακτικά κάθε προσπάθεια ουσιαστικής βελτίωσης της (έναντι της πλήρους επαναδιαπραγμάτευσης της όπως ζητούν ορισμένοι κύκλοι στα Τίρανα προκειμένου να εφαρμοσθεί μερικώς μόνο το Δίκαιο της Θάλασσας).
Στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής ο κ. Ράμα συγκρούστηκε με τον πρόεδρο του μειονοτικού ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντουλε ο οποίος είχε υιοθετήσει νωρίτερα τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για διαφθορά, με τον Αλβανό πρωθυπουργό με τρόπο αρκετά υποτιμητικό να καλεί τον κ.Ντουλε να στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό δεσμευόμενος μάλιστα ότι θα τον βάλει να συνεργασθεί με τον Σπετιμ Ιντρίζι τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων και φανατικό ανθέλληνα. Με επίσης προσβλητικό τρόπο ο κ.Ράμα κάλεσε τον Ντουλε να ενταχθεί με όσα μέλη της ελληνικής μειονότητας τον ακολουθήσουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι υπόλοιποι να πάνε σπίτι τους.
Την ίδια στιγμή όμως στην Αθήνα έχει προκαλέσει εντονότατη ενόχληση το γεγονός ότι η Αλβανική κυβέρνηση αντί να έρθει σε συνεννόηση με την ελληνική για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων ώστε να μην αναπτυχθούν εναλλακτικές διαδρομές των μεταναστών, τα Τίρανα έσπευσαν να ζητήσουν την συνδρομή της Ιταλίας η οποία και ανταποκρίθηκε αμέσως.
Ο Αλβανός Υπ. Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι ανακοίνωσε ότι η Αλβανία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανοίξει τα σύνορα της στους πρόσφυγες και αποκάλυψε ότι ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Α. Αλφάνο θα επισκεφτεί την Αλβανία για να επεξεργαστούν σχεδία συνεργασίας σε περίπτωση που υπάρξει μαζική ροή προσφύγων.
Σε ότι αφορά τα αλλά θέματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, στην κορυφή έχει τεθεί η ενεργειακή συνεργασία καθώς ο αγωγός ΤΑΡ μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης του, αλλά παραμένουν εκκρεμή και αναπάντητα, τα σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τον σεβασμό των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων μειονοτικών ειδικά στην περιοχή της Χιμάρας αλλά και οι όλο και πιο συχνές επιθέσεις που δέχεται η Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος.