Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η προστασία του χώρου Σένγκεν, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τονίζει ότι στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν. Στην επιστολή του, ο Ντ. Τουσκ αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από της Ομάδες Άμεσης Δράσης (Rapid), καλώντας τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Εξάλλου, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «οι 28 ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων επί των προτάσεων που παρουσίασε η Επιτροπή για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν». Ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι πολύ νωρίς για μια “εις βάθος συζήτηση” και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα πρέπει να επικεντρώσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ. “Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αρκετοί ηγέτες είναι πιθανό να εκφράσουν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά “θα θέλαμε να ακούσουμε εναλλακτικές λύσεις”. “Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή των κανόνων του χώρου Σένγκεν. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό, θα το συζητήσουμε”, κατέληξε ο ίδιος αξιωματούχος.
Αναφορικά με την Τουρκία και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό, ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ- Τουρκίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ εννέα ευρωπαίων ηγετών και του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα της επανεγκατάστασης, τονίζοντας ότι δεν θα συζητηθεί συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων. Κατέληξε λέγοντας ότι “είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου με την ΕΕ, για τη διαχείριση του προσφυγικού”.
Πέρα από το προσφυγικό, στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθεί το θέμα της Μ. Βρετανίας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία ως το Φεβρουάριο. «Υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανία, ωστόσο είμαστε μακριά από την επίτευξη συμφωνίας σε αρκετούς τομείς», αναφέρει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ.
Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επί τη βάσει της έκθεσης των «πέντε Προέδρων» και παρουσία του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την Εσωτερική Αγορά, την Ενέργεια και την Κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, οι «28» θα αναζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών.
Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει συμπεράσματα για τη Συρία, εκφράζοντας τη στήριξή του στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να μπει τέλος στη διαμάχη στη χώρα και για να καταπολεμηθεί η παγκόσμια απειλή από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- A. Merkel: Καθυστερεί η Ελλάδα με τη δημιουργία των hot spots
- Καγκελάριος Αυστρίας: Να δέχεται η ΕΕ πρόσφυγες από την Τουρκία