Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Η πληροφορία που δημοσίευσε νωρίς το απόγευμα πρώτος ο ιστότοπος militaire.gr για την σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνεται -αν και δεν υπήρξε αρχικά επίσημη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με «διαρροές» κύκλων τόσο του ΥΠΕΘΑ όσο και του ΥΠΕΞ, το βασικό θέμα της συνεδρίασης αυτού του συλλογικού κυβερνητικού οργάνου είναι η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως διαμορφώνονται μετά την ποιοτική αναβάθμιση του τουρκικού αναθεωρητισμού και συνεπώς της εδώ και μήνες βαθμιαίας αύξησης της έντασης στο Αιγαίο. Λόγω των σοβαρών θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν και προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ματαιώνει το υπηρεσιακό ταξίδι του στην Γερμανία.
Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν πρέπει ούτε να μας εκπλήσσει αλλά ούτε και να μας ανησυχεί μιας και μέχρι σήμερα ο Έλληνας πολίτης ακούει για το ΚΥΣΕΑ μόνο όταν αυτό κάνει κρίσεις για επιλογή Αρχηγών και όταν «εγκρίνει» κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Είναι μάλιστα θα έλεγα εδώ και καιρό επιβεβλημένη από την στιγμή που δεν υφίσταται Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό (όπως έχουν πολλές άλλες χώρες).
Μάλιστα σε σχετικό άρθρο μας την 3 Μαρτίου, μετά από κάποιες κακοσχεδιασμένες τραγελαφικές και αυθαίρετες ενέργειες οι οποίες φανέρωναν έναν ερασιτεχνικό και συνάμα μικροπολιτικό τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, είχαμε εκφράσει το ερώτημα «Ποιος χειρίζεται την Κρίση κ. Πρωθυπουργέ;» Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε συγκληθεί όπως θα έκανε κάθε σοβαρή χώρα, το καθ' ύλη αρμόδιο και συλλογικό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τη συνεχώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και ένταση που όπως εκτιμάται οδηγείται σε μία παρατεταμένη κρίση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του Ν.1558/1985 (λειτουργία και αρμοδιότητες ΚΥΣΕΑ). Αυτό λαμβάνει αποφάσεις μετά από εκτιμήσεις και καθορίζει ενέργειες.
Δεν χρειάζεται και ούτε θα πρέπει να μάθουμε εμείς τις λεπτομέρειες των εκτιμήσεων και αποφάσεων, αλλά εχθροί και φίλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι θεσμικοί μηχανισμοί της χώρας λειτουργούν και αυτό είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού.
Τέλος να υπενθυμίσουμε σε πολίτες και πολιτικούς ότι το ΚΥΣΕΑ έχει αρμοδιότητες στα παρακάτω που έχουν σχέση και με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και με την Διαχείριση Κρίσεων άσχετα αν κάποιοι επιλεκτικά τις… ξεχνούν ή αγνοούν:
- Διαμορφώνει την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Χώρας
- Αποφασίζει για θέματα Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής καθώς επίσης για θέματα Δημόσιας Τάξης που επηρεάζουν την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική.
- Αποφασίζει για την Δομή των ΕΔ και την Μεσοπρόθεσμη - Μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων της Χώρας
- Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και αποφασίζει την οργάνωση του συστήματος χειρισμού κρίσεων παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς.
- Αποφασίζει τη κήρυξη και άρση μέτρων συναγερμού και την εφαρμογή και άρση των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να εισηγηθεί στον Πρόεδρο κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την κήρυξη και άρση μερικής ή γενικής επιστράτευσης και τη κήρυξη πολέμου.
- Αποφασίζει τη διάθεση εθνικών δυνάμεων στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων.
- Σε περίοδο πολέμου μετονομάζεται σε Πολεμικό Συμβούλιο