Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έλαβαν χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα να μην έχει ξεπεράσει τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, ενώ παράλληλα προσπαθεί να λύσει το ζήτημα του προσφυγικού, αναφέρει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Stratfor.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor που αναδημοσιεύει το MarketWatch, οι τρομοκρατικές ενέργειες αποτελούν υπενθύμιση της δυσκολίας που υπάρχει στην πρόληψη επιθέσεων εναντίον “εύκολων” στόχων. Σε αντίθεση με τους δύσκολους στόχους, που συνήθως απαιτούν οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούν μεγάλες ομάδες ατόμων με λεπτομερή σχέδια επίθεσης ή μεγάλους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μπορούν να παραβιάσουν την άμυνα του στόχου, οι εύκολοι στόχοι προσφέρουν στους τρομοκράτες το πλεονέκτημα ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν την επίθεση μόλις με ένα άτομο ή έστω ή έστω μια μικρή ομάδα με ένα απλό σχέδιο επίθεσης.
Oι επιθέσεις εναντίον στόχων όπως μέσα μεταφορές, πχ. σταθμούς του μετρό και αεροδρόμια, επιτρέπουν στους τρομοκράτες να σκοτώσουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων και να προσελκύσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.
Οι επιθέσεις ήταν “απλές αλλά αποτελεσματικές”, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς χτύπησαν σε μέρος όπου υπήρχε υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων - ιδανικό σημείο για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θυμάτων με μια μικρή συσκευή αυτοκτονίας. Ο στόχος ήταν συμβολικός, μιας και η έκρηξη πραγματοποιήθηκε μπροστά στον γκισέ της American Airlines, δείχνοντας ότι ίσως επρόκειτο για μια προσπάθεια να δολοφονήσουν πολίτες των ΗΠΑ.
Σ'' αυτό το τοπίο οι εθνικιστικές δυνάμεις αμφισβητούν τις βασικές αρχές της Ευρώπης και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και της συμφωνίας Σένγκεν, που έδωσαν τέλος στους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των κρατών μελών. Το κλίμα φόβου και καχυποψίας που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.
Οι επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων:
- Ένας νέος γύρος διαφωνιών σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, ειδικά ανάμεσα στις χώρες Σένγκεν. Η συνοχή της Σένγκεν αμφισβητήθηκε πολύ στις αρχές της προσφυγικής κρίσης το 2015 και η κατάσταση οξύνθηκε με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, καθώς οι δράστες κινήθηκαν ελεύθερα ανάμεσα στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία και άλλες χώρες να αυξήσουν τους συνοριακούς ελέγχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε έκτοτε ότι θέλει να καταργηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι εντός της Σένγκεν μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις - και το ενδεχόμενο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες- θα το κάνει όλο αυτό πιο δύσκολο.
- Αρκετές κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσουν σύντομα νέους νόμους για την εθνική ασφάλεια, τη βελτίωση των ελέγχων σε στρατιωτικούς που επιστρέφουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών με γειτονικές χώρες. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν επίσης τις συζητήσεις για τον καλύτερο τρόπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία.
- Άλλη μία παράπλευρη απώλεια ίσως είναι ενδεχομένως η πρόσφατη “εύθραυστη” συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκ νέου συνειδητοποίηση της απειλής της τρομοκρατίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα εστιάσει στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια στενότερη συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, οι επιθέσεις θα μπορούσαν παράλληλα να αναθερμάνουν τα αντι-μουσουλμανικά αισθήματα στην Ευρώπη και να αυξήσουν τα αιτήματα για τη μη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ένα στοιχείο - κλειδί για τη συνεργασία της Άγκυρας στο προσφυγικό.