Σε νέα αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων προχωρά η Άγκυρα, την στιγμή που στην Κύπρο κλιμακώνεται η προσπάθεια «ενοχοποίησης» της ελληνοκυπριακής πλευράς για το αδιέξοδο, με αφορμή την γνωστή απόφαση της Κυπριακής Βουλής για την μνεία του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 στα κυπριακά σχολεία.
Οι ελληνικές αρχές χθες στις 09:50 εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α0333/17 για την διενέργεια επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης σε περιοχή που βρίσκονταν βορειανατολικά των ακτών της Λέσβου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, οπού σκάφος με παράτυπους μετανάστες βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Η Τουρκία επανήλθε με την ΝΟΤΑΜ Α0780/17, με την οποία απορρίπτει την ελληνική ΝΟΤΑΜ επιμένοντας ότι δεν αποδέχεται την ταύτιση της περιοχή Έρευνας και Διάσωσης με αυτή του FIR. Και συγχρόνως υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει στην τούρκικη περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (SΑR) όπως έχει διακηρυχθεί στον ΙΜΟ και, όπως απαιτεί η τούρκικη πλευρά θα πρέπει κάθε δραστηριότητα SAR εντός της συγκεκριμένης περιοχής να συντονίζεται από τις τουρκικές αρχές. Πρόκειται περί της γνωστής προσπάθειας της Τουρκίας να «πριονίσει» τα κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Η Αθήνα βάσει των κανόνων εναέριας ναυσιπλοΐας είχε αποστείλει μήνυμα ότι οι Ελληνικές Αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες να εκδίδουν ΝΟΤΑΜ, εντός του FIR Αθηνών και ότι η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ Έρευνας και Διάσωσης στην Λέσβο, εμπίπτει απολύτως στην Ελληνική περιοχή.
Την ίδια στιγμή στην Κύπρο κορυφωνόταν ένα πρωτοφανές εκβιαστικό παιγνίδι που, με αφορμή την απόφαση για μνεία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 στα Κυπριακά Σχολεία, η Τουρκοκυπριακή πλευρά με την υποκίνηση της Άγκυρας επιχείρησε να τινάξει στον αέρα την διαδικασία.
Ο Μ. Ακιντζι απαίτησε εκβιαστικά από τον Νίκο Αναστασιάδη την ακύρωση της απόφασης της Κυπριακής Βουλής, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «δεν έχει νόημα η συνέχιση των διαπραγματεύσεων».
Και ο τουρκοκύπριος ηγέτης που πριν μερικές εβδομάδες εόρταζε μαζί με τον κατοχικό Στρατό την «ειρηνευτική επιχείρηση» της εισβολής και της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται επειδή στα σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διδάσκονταν για το ιστορικό γεγονός του «Ενωτικού Δημοψηφίσματος».
Ο κατοχικός ηγέτης αποχώρησε χθες από την συνάντηση του με τον Ν. Αναστασιάδη και χρειάστηκε μια άκαιρη shuttle diplomacy του κ. Έϊντε με τους δυο ηγέτες προκείμενου να μην κλείσουν εντελώς οι δίαυλοι επικοινωνίας των δυο πλευρών.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι και οι δυο ηγέτες υποστηρίζουν ότι είναι ο άλλος που αποχώρησε από την χθεσινή συνάντηση, θέλοντας έτσι η τούρκικη πλευρά να παίξει το blame game εις βάρος των ελληνοκύπριων.
Όμως κι αυτός ακόμη ο Έϊντε παραδέχτηκε ότι ήταν ο Μ. Ακιντζι που αποχώρησε από τις συνομιλίες λόγω του βαρύτατου κλίματος πού είχε δημιουργηθεί από την υπόθεση της μνείας του δημοψηφίσματος…