"Στον αέρα" είναι με ευθύνη της Τουρκίας η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Μικρασιατικά παράλια, απόφαση με την οποία είχε συμφωνήσει τότε η Άγκυρα.
Με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλλε τις παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις της φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ενώ θέτουν ακόμα θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.
Οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος.
Αλγεινή εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε όταν -σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής- ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας!
Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.
Παράλληλα, επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με την οποία ζητά ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ (task force) στο Αιγαίο, έστειλε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Ελλάδα ζητά από το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει ένα σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη, ενώ ο Έλληνας ΥΕΘΑ κατηγορεί την Τουρκία ότι υποσκάπτει την συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Έστειλα επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σήμερα, ζητώντας του να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Καμμένος.
«Με αυτή την επιστολή ζητώ από τη δύναμη του ΝΑΤΟ να μεταβεί στα ανατολικά των ελληνικών νησιών» προσέθεσε.
Η Τουρκία, είπε ο κ. Καμμένος, έχει εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. «Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Άμυνας εξετάζει τη δημιουργία δύο «relocation camps»
Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, μελετά η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Όπως αναφέρουν πηγές, δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.
Είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού υπουργείων.
Ως χώροι εξετάζονται μία τοποθεσία έξω από τον Βόλο, που ανήκει στον Δήμο και την Εκκλησία, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις -ύδρευσης, τουαλέτες-, μία τοποθεσία στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση.
Άλλωστε, παρατήρησε ο υπουργός, πρόκειται για πρόχειρες μεταφερόμενες εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται για την εκπόνηση οποιουδήποτε σχεδίου που αφορά στην υλοποίηση των υποχρεώσεων μας έναντι της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλα τα κέντρα ανέρχεται σε 13.000 ενώ υπάρχει υποχρέωση για 20.000.
Η ΕΕ, σε αντίθεση με την Αυστρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, βοηθά την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Μετά δε την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης των κέντρων λόγω της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και ουδείς τη μέμφεται πλέον, τόνισε ο κ. Καμμένος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
- Το μεγάλο φιάσκο
- Γινόμαστε χώρα - παγίδα για πρόσφυγες και μετανάστες