(Photo by SOOC)
Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Μας αρέσει ή όχι, όλα δείχνουν ότι ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μίας παρατεταμένης κρίσεως με την Τουρκία! Η Άγκυρα εδώ και καιρό, όπως συχνά επισημαίνουμε με την σχετική αρθρογραφία μας στο liberal.gr, δημιουργεί κλίμα έντασης με την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής και δημόσιας διπλωματίας όσο και με περιορισμένες σε τόπο και χρόνο στρατιωτικές ενέργειες (μαζικές παραβιάσεις ΕΕΧ και παραβάσεις ΚΕΚ, υπερπτήσεις, «βιομηχανία» NAVTEX, αμφισβήτηση ορίων Έρευνας και Διάσωσης κλπ).
Απώτερος στόχος της διαχρονικά, η ανατροπή του ισχύοντος status quo είτε είναι κεμαλική είτε νέο-οθωμανική! Ακόμα και μετά τις συνεχείς δηλώσεις Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων για την Συνθήκη της Λωζάνης, ακόμα και μετά τις αλλεπάλληλες αναφορές για τις αμφισβητούμενες μικρονησίδες (κάποιες από αυτές κατοικούνται) και βραχονησίδες που «έχουν αρπάξει» οι Έλληνες, επικράτησε δυστυχώς ένα πέπλο εφησυχασμού και μακαριότητάς τόσο στην Κυβέρνηση όσο και σε μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου.
Μετά και την δικαστική απόφαση για την μη έκδοση των «8», και τον παραληρηματικό γεμάτο απειλές λόγο των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων, φθάσαμε στην γνωστή κυριακάτικη θρασύτατη τουρκική πρόκληση. Παρά την κάποια… θεατρικότητα, η Άγκυρα με μία άκρως συμβολική ενέργεια εντυπωσιασμού με αποδέκτη και το εσωτερικό της Τουρκίας αλλά πρωτίστως με «στόχο» την Ελλάδα, ακριβώς 21 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων «δήλωσε» με την «επίσκεψη» της Ηγεσίας των ΤΕΔ στην περιοχή «παρούσα» και ότι αυτή είναι σε θέση να «κάνει κουμάντο» στο Αιγαίο! Στην δε χθεσινή απόδοση τιμής στους νεκρούς Αξιωματικούς του ΠΝ από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμένο με την ρίψη στεφάνου στην θάλασσα των Ιμίων, ανταπόδωσαν με μία πρωτοφανή μαζική έξοδο Α/Φ της Τουρκικής ΠΑ που κατέληξαν σε παραβιάσεις του ΕΕΧ σε 138 περιπτώσεις και πάμπολλες υπερπτήσεις. Για να μην υπάρχει μάλιστα αμφιβολία, δόθηκε βίντεο στο οποίο Α/Φ της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο ανενόχλητο πετούσε γύρω και πάνω από τα Ίμια για αρκετά λεπτά.
Μετά τις μαζικές παραβιάσεις ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Veysi Kaynak δήλωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται καταχρηστικά πολλές βραχονησίδες όπως και τα Ίμια, αλλά η Τουρκία δεν θα της επιτρέψει ποτέ να ανοίξει νέους χώρους γύρω από αυτές»! Ακολούθησε την επόμενη ημέρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet μεταξύ άλλων, αφού επιτέθηκε στον κ. Καμμένο, κατηγόρησε την Ελλάδα για «προκλητικότητα» και τόνισε ότι «τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου γιατί σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την ύπαρξη κάποιου …ατυχήματος». (Δηλαδή η Ελλάδα αν δεν κάτσει να συζητήσει όσα είναι κατοχυρωμένα με το Διεθνές Δίκαιο ….μπορεί να πάθει κάτι…εξ ατυχήματος).
Είναι εύλογη λοιπόν η ανησυχία μας για το γίνεται από εδώ και πέρα. Μέχρι που μπορεί να φθάσει η Τουρκία στην προώθηση του αναθεωρητισμού σε βάρος της Χώρας μας; Μέχρι που μπορεί και οπωσδήποτε πρέπει να φθάσει η Ελλάδα στην εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της; Ποια δυνατότητες μέσα και έχει και πως πρέπει να τα χρησιμοποιήσει; Δυστυχώς όλα αυτά τα ερωτήματα που τίθενται θα έπρεπε να απαντώνται στην Εθνική Στρατηγική και φυσικά στην Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας που δυστυχώς δεν… υφίστανται! Η μόνη Στρατηγική που είχαμε είναι να μην έχουμε …Στρατηγική! Και εδώ υπάρχουν διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες.
Στην σημερινή κατάσταση εντάσεως που δημιουργεί η Άγκυρα, η Κυβέρνηση φαίνεται να αιφνιδιάζεται! Κρατάει μεν συνολικά «ψύχραιμη» στάση αλλά δυστυχώς απαντάει με τακτικισμούς και με μία φτηνή επικοινωνιακή πολιτική απευθυνόμενη κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο. Αφήνει τον χειρισμό σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στον κ. Καμμένο, που με επιλεκτικές διαρροές προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη, ότι δεν …αιφνιδιαστήκαμε από την Τουρκική ενέργεια την Κυριακή, ότι τους απέτρεψε η Κανονιοφόρος του ΠΝ και ότι αιφνιδιάσαμε και παραπλάνησαμε τους Τούρκους με το Ε/Π που τον μετέφερε στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων για να ρίξει το στεφάνι. Λες και αυτό είναι η ουσία του προβλήματος. Σε αυτόν τον μάλλον αστείο επικοινωνιακό χειρισμό ήλθε και η ανέξοδη προβολή του κ. Καμμένου ο οποίος όπως μας λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες διέταξε: «Άμεση, απόλυτη και ακριβή εφαρμογή των εθνικών σχεδίων υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» λες και μέχρι τώρα υπήρχε κάποια άλλη διαταγή που έλεγε κάτι διαφορετικό!
Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που οφείλονται σε πολυσύνθετους παράγοντες παρά την μέχρι τώρα απόλυτη κυριαρχία Ερντογάν. Επίσης, όχι μόνον δεν «της βγαίνει» το στρατηγικό πόκερ που έπαιξε στη Συρία αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά αδιέξοδα! Ίσως η διαφαινόμενη στρατηγική «ήττα» στη Συρία να μπορούσε να εξισορροπηθεί από μία επιτυχία στο Αιγαίο. Παρά τα πλήγματα που υπέστησαν οι ΤΕΔ αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εκτιμάται ότι «δύνανται» να αναλάβουν στρατιωτικές δράσεις εναντίον της Ελλάδος. Μπορεί να αρέσκονται στο ΥΕΘΑ να λένε ότι οι ΤΕΔ συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίση και να έχουν χάσει μέρος μαχητικής τους ικανότητας αλλά σε πρόσφατη άσκηση η ανάπτυξη της Τουρκικής ΠΑ στα προωθημένα Α/Δ Μπαντίρμα, Μπαλίκεσιρ και Ντάλαμα άλλα μας λέει. Και ας υποθέσουμε ότι ήταν έτσι, αυτό θα ήταν πλεονέκτημα για εμάς μόνο ένα είχαμε υψηλή διαθεσιμότητα-χρηστικότητα των μέσων μας και μία παραδεκτή επάνδρωση των Μονάδων μας. Ο νοών νοείτω και Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία ας αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους. Με τα μεγάλα λόγια κανείς δεν… «νίκησε».
Η εκτίμηση μας είναι ότι η Άγκυρα δεν θα επιδιώξει μία γενικευμένη πολεμική σύγκρουση. Δεν την συμφέρει για πολλούς λόγους ενώ η ιστορία μας λέει ότι θα προχωρούσε σε κάτι τέτοιο μόνο αν ήταν εξασφαλισμένη 100% η επιτυχία της. Με την διαρκή απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας θα συνεχίσει να πιέζει όλο και περισσότερο την Χώρα μας για να έχει πάντα επίκαιρες τις μονομερείς απαιτήσεις της, να καλλιεργεί τα φοβικά της …σύνδρομα και έτσι να την φιλανδοποιήσει! Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, είναι όμως ενδεχόμενη πλέον μία κρίση χαμηλής ή ακόμα και υψηλής εντάσεως που θα μπορούσε να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο με σκοπό την δημιουργία νέων τετελεσμένων και υποστήριξη της αναθεωρητικής της πολιτικής. Αν και «το παιχνίδι των εντυπώσεων παίζεται» στα Ίμια είναι πολύ πιθανό να έχουμε «θερμή κατάσταση» κάπου αλλού! Πόσο προετοιμασμένοι αλλά και αποφασισμένοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τελικά γιατί όχι επ' ωφελεία μας αυτά τα ενδεχόμενα;
Η πολιτική κατευνασμού και ή απουσία ούτε… αξιόπιστης και το χειρότερο ούτε…αποτροπής είναι αυτά που άνοιξαν την «όρεξη» στην τουρκική επιθετικότητα. Δεν αρκεί η επίκληση των υφισταμένων συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου για να μπει φραγμός στις τουρκικές μεθοδεύσεις που δημιουργούν σκηνικό κρίσης. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση και να το επιβάλουμε. Σύντονη στρατιωτική προετοιμασία με ανάπτυξη αξιόπιστης αποτροπής, δημιουργία διπλωματικού κεφαλαίου και διπλωματική εκστρατεία για καταγγελία του τουρκικού αναθεωρητισμού και της τουρκικής επιθετικότητας που μπορεί να απειλήσει την σταθερότητα όλης της περιοχής, αποκατάσταση του εθνικού κύρους και δημιουργία ισχυρού και αρραγούς εσωτερικού μετώπου είναι τα πρώτα αναγκαία που πρέπει να ξεκινήσουν… «χθες»!
Η Ελλάδα, χωρίς φοβικά σύνδρομα, αλλά και ανόητους λεονταρισμούς, χωρίς εσωστρέφεια λόγω της δεινής οικονομικής μας κατάστασης, θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν αποδέχεται μεθοδεύσεις και πολιτικές που καταλύουν τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία, ακόμα και σήμερα, είναι αποφασισμένη με όλα τα διαθέσιμα μέσα να τα διαφυλάξει.