Σκόπια: Σε αναζήτηση οκτώ κρίσιμων ψήφων ο Ζ. Ζάεφ

Σκόπια: Σε αναζήτηση οκτώ κρίσιμων ψήφων ο Ζ. Ζάεφ

Με «κλειδί» την στάση που θα κρατήσει το VMRO-DPMNE στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ που συνέρχεται το μεσημέρι σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις της, ώστε να εξετάσει την πρόταση των συνταγματικών αλλαγών, κρίνεται η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων σε Σκόπια και Αθήνα.

Ο Ζ. Ζάεφ χρειάζεται σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 8 ψήφους από την αντιπολίτευση (είτε από το VMRO-DPMNE είτε από μικρούς σχηματισμούς που συνεργάσθηκαν προεκλογικά μαζί του) ώστε στην πρώτη ψηφοφορία που ενδέχεται να επισπευσθεί, (χωρίς την εξάντληση του προβλεπόμενου δεκαημέρου συζήτησης στην Βουλή) και να πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας, να ελπίζει ότι θα αποσπάσει την πλειοψηφία των 2/3 στην κατ'' αρχήν απόφαση για την αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης.

Εάν συγκροτηθεί αυτή η πλειοψηφία τότε αμέσως θα γίνει η δεύτερη πλειοψηφία περί των αναθεωρητέων διατάξεων με απλή πλειοψηφία και κατόπιν η τρίτη και τελική ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Εάν το αποτέλεσμα στην πρώτη ψηφοφορία δεν φθάσει τις 80 ψήφους τότε ο κ. Ζάεφ δεν έχει άλλη επιλογή από την διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του VMRO-DPMNE βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης καθώς μέρος των βουλευτών θα ήθελε τον απεγκλωβισμό της χώρας από την διαφορά της ονομασίας, αφού μάλιστα η ευθύνη θα βάραινε το SDSM και τον Ζ. Ζάεφ ,αλλά δύσκολα θα παραβιάσουν την γενική γραμμή του κόμματος εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με το κλίμα να είναι βαρύ και σε ένα πολιτικό περιβάλλον που η δωροδοκία και ο εκβιασμός αποτελούν συνήθη πρακτική, δύσκολα θα βρεθούν βουλευτές από τον πυρήνα του VMRO-DPMNE που θα τολμήσουν να ψηφίσουν στην φανερή ψηφοφορία στην Βουλή τις συνταγματικές αλλαγές.

Δεν είναι καν γνωστό εάν το VMRO-DPMNE θα παραμείνει στην Βουλή για την διεξαγωγή της συζήτησης ή αν θα επιλέξει να αποχωρήσει ώστε έτσι να διασφαλίσει ότι σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία και σε μια ψηφοφορία υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων αλλά και της ψυχολογικής πίεσης ότι μια αρνητική ψήφος δημιουργεί εμπόδια στην ευρωατλαντικη πορεία της χώρας ,θα υπάρξουν βουλευτές του που θα αλλάξουν στάση την τελευταία στιγμή.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης πάντως ετοιμάζεται ήδη για εκλογές κάνοντας μάλιστα λόγο για προκήρυξη τους για τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ζάεφ και σειρά κυβερνητικών στελεχών προσπαθούν ,κρατώντας χαμηλά τους τόνους, να στείλουν το μήνυμα ότι η απόφαση της Βουλής κρίνει το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας θέλοντας έτσι να μεγαλώσουν την πίεση στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Πάντως η δραστηριοποίηση της Γενικής Εισαγγελίας για υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και μήνες με στόχο στελέχη και πρώην υπουργούς του VMRO-DPMNE δεν βοηθά τελικά, καθώς επιβαρύνει το κλίμα και δημιουργεί την εντύπωση ότι επιχειρείται ο εκβιασμός των στελεχών του VMRO-DPMNE.

Παρά το γεγονός ότι η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα πριν το δημοψήφισμα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα , Ε.Ε. και ΗΠΑ επέλεξαν να παρέμβουν και ενόψει της συζήτησης στην Βουλή.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με επιστολή του στον Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την υποστήριξη του στην σημαδιακή αυτή στιγμή για την χώρα και αφου εξήρε την ηγετική μορφή του κ. Ζάεφ και χαιρέτησε το 90% των πολιτών που ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της Συμφωνίας.

«Οι ΗΠΑ συμμερίζονται την δέσμευση σας για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Σας διαβεβαιώνω για την διαρκή υποστήριξη μου σε αυτή την σημαντική στιγμή για την χώρα σας..»αναφέρει στην επιστολή του ο κ.Πένς.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μονγκερινι σε συνέντευξη της στα κρατικά πρακτορεία των δυο χωρών δηλώνει ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» είναι «μοναδική ευκαιρία για συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια η οποία ίσως δεν θα ξαναπαρουσιασθεί» και εκφράζει την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές «θα διασφαλίσουν το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε., ένα μέλλον που όλο το έθνος ελπίζει για χρόνια ,να γίνει πραγματικότητα..».

Βεβαίως η κ. Μονγκερίνι στην ερώτηση εάν ένα θετικό αποτέλεσμα (από την Βουλή της ΠΓΔΜ) θα επιταχύνει την διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια ,απαντά ότι η «συμφιλίωση, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι κρίσιμες αρχές για την διαδικασία διεύρυνσης και συνεπώς η «επίλυση μιας τόσο περιπλεγμένης διαφοράς είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή αλλά και για τον δρόμο προς την Ε.Ε.». και αρκέστηκε να υπενθυμίσει ότι η Ε.Ε. άνοιξε τον δρόμο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον επόμενο Ιούνιο ,θέτοντας «συγκεκριμένες προϋποθέσεις», οι οποίες φυσικά δεν αφορούν μόνο την διαφορά της ονομασίας.

Ν.Μ.