(Φωτ. Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Recep Tayyip Erdogan και Vladimir Putin, στο περιθώριο της Συνόδου G20 στην Κίνα. Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image)
Του Γιάννη Δημητριάδη
«Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού αγωγού ρεύμα στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στους δημοσιογράφους στις 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται επανέκδοση των σχετικών αδειών, που είχαν δοθεί, για τον αγωγό South Stream και αν το έργο θα μπορούσε να συνεχιστεί με τις παραμέτρους που προέβλεπαν την κατασκευή του μέσω Βουλγαρίας, ο κ Μίλλερ είπε: «Όχι, μιλάμε αποκλειστικά για την επανέκδοση των αδειών που αφορούν τον Turkish Stream, έναν αγωγό στη θάλασσα από τη Ρωσία προς την Τουρκία».
Μιλώντας για το αν το φυσικό αέριο μέσω του τουρκικού αγωγού που θα πρέπει να παραδοθεί στην Ευρώπη, ο επικεφαλής της Gazprom είπε επίσης ότι «η τουρκική πλευρά προσφέρει μια τέτοια δυνατότητα στα σύνορα της Τουρκίας και την Ελλάδα».
Επιβεβαίωση προθέσεων
Η Ρωσία και η Τουρκία φέρονται επίσης να συμφώνησαν επί του αγωγού στην πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Πούτιν και Ερντογάν, στο Πεκίνο στη διάρκεια του G20, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ. «Όσο για τον Turkish Stream, είναι επίσης σε εξέλιξη. Συζητούμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, τον ακριβή τόπο όπου ο αγωγός θα εισέλθει στην τουρκική ακτή και την επιλογή του οικοπέδου για το έργο αυτό. Πολύ πρακτικά θέματα» τόνισε ο Ουλιουκάγιεφ, όπως αναφέρεται από το TASS.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ προηγουμένως δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να διαπραγματευτεί και να υπογράψει το σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, καθώς και την έναρξη κατασκευής του πρώτου σκέλους του Turkish Stream, μετά την παραλαβή όλων των απαραίτητων αδειών για την κατασκευή και την τοπογράφιση στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ και μια αντιπροσωπεία της ρωσικής Gazprom με επικεφαλής τον Μίλερ συζήτησαν τις επικείμενες κινήσεις για να επιταχυνθεί το έργο του αγωγού φυσικού αερίου, σε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη αργά στις 31 Αυγούστου, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.
«Συμφωνήσαμε να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες άδειες για την υλοποίηση του έργου Turkish Stream, το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας.
Χωρίς τον ξενοδόχο…πάλι
Το συγκεκριμένο έργο που η Μόσχα προωθεί με κάθε δυνατό τρόπο εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία, συνεχίζει όμως να βρίσκει σοβαρές δυσκολίες στην υλοποίησή του εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ να το αποδεχθούν, καθώς θεωρούν ότι επεκτείνει δραματικά στον Ευρωπαϊκό νότο (και την υπόλοιπη Ευρώπη) τη Ρωσική διεισδύση, αλλά κι από πλευράς ΕΕ που δεν έχει αποδεχθεί τη «λογική» του σχετικού έργου.
Ακόμη περισσότερο η ΕΕ μέχρι στιγμής απορρίπτει και την ιδέα χρηματοδότησης του έργου, πράγμα που έχε ανάγκη τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία, καθώς δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους για την κατασκευή του άμεσα.
Εξειδικευμένος νομικός σε θέματα αγωγών μιλώντας στο Liberal υποστήριξε ότι «μέχρι χθες η ΕΕ ήταν απολύτως αντίθετη στην ιδέα του South Stream ή Turkish Stream ή όπως αλλιώς αποφασίσουν να λέγεται για λόγους στρατηγικών επιδιώξεων. Ιδιαίτερα όσο διαρκούν οι κυρώσεις στη Μόσχα εξαιτίας της Ουκρανίας αυτό είναι απολύτως ανέφικτο. Αλλά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η γενικότερη κατάσταση των Ευρω-Τουρκικών σχέσεων, κι αυτό είναι που στηρίζει την αισιοδοξία του Πούτιν. Ότι δηλαδή η Τουρκία μπορεί να πιέσει με το προσφυγικό, προκειμένου η ΕΕ να χρηματοδοτήσει την επένδυση».
Φυσικά, τα παραπάνω αποτελούν μια ιδέα, που όμως από την πλευρά της η Αθήνα θα χρειαστεί να μελετήσει, καθώς δεν αποκλείεται να έρθει σύντομα η στιγμή που θα κληθεί στο όλο ζήτημα να λάβει θέση. Η έως τώρα πάντως θέση, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και ΝΑΤΟ, είναι αρνητική κι αυτό δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί…