Το ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ανέβει δεν αποτελεί είδηση. Όπως επίσης δεν αποτελούν είδηση οι καθημερινές πλέον δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που βάζουν στο στόχαστρο τη χώρα μας. Το επαναλαμβανόμενο αυτό μοτίβο των γειτόνων μας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάλυσης των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις πραγματικές προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν.
Μέχρι στιγμής στο συμπέρασμα που φαίνεται πως έχουν καταλήξει είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές για δικό του πολιτικό όφελος ενόψει των τουρκικών εκλογών.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο μάλιστα έχουν φτάσει πληροφορίες που θέλουν τον κ. Ερντογάν να σκέφτεται να αναβάλει την εκλογική διαδικασία στη χώρα του δήθεν εξαιτίας ενός «σκηνοθετημένου επεισοδίου» με την Ελλάδα. Πληροφορίες πάντως που μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να μη ληφθούν υπόψιν. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσει την ελληνική στρατηγική που εφαρμόστηκε με σαφήνεια για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η στρατηγική αυτή έχει τρεις βασικούς άξονες :
-Την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος αποτροπής στην Άγκυρα. Είναι δεδομένο ότι την ώρα που ο κ.Ερντογάν εκφράζει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει άπραγη και σιωπηλή. « Όποτε θα προκαλείται θα απαντά» επιμένουν συνεργάτες του πρωθυπουργού για τη στάση Μητσοτάκη.
-Την αποσαφήνιση εκ μέρους της Ελλάδας ότι παγίως η λύση είναι ο διάλογος και η ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ξεκαθάρισε ότι οι δύο λαοί δεν έχουν κάτι να χωρίσουν και θα πρέπει να μείνουν μακριά από άλλες επιδιώξεις. Με τη στάση αυτή ουσιαστικά «ξεμπροστιάζει» την προκλητικότητα της Τουρκίας αναδεικνύοντας τη διαφορά στον τρόπο δράσης και σκέψης μεταξύ των δύο ηγεσιών. Πηγή κοντά στον πρωθυπουργό επισημαίνει ότι η όποια δημόσια τοποθέτηση της Αθήνας στις προκλήσεις των Τούρκων πρέπει να είναι μελετημένη και στοχευμένη, μια και ο στόχος της Άγκυρας είναι πλέον σαφής. Να πιαστεί από κάποια ελληνική αντίδραση και να κλιμακώσει. «Δε θα τσιμπήσουμε» συνεχίζει η ίδια πηγή.
-Η διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να περάσει το μήνυμα σε όλα τα διεθνή fora ότι δεν υπάρχει ζήτημα ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά ευρωτουρκικών. Το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έχει κερδίσει την ανοιχτή στήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των ΗΠΑ, κάτι που προφανώς και ο κ.Ερντογάν θα πρέπει να το συνεκτιμήσει στην περίπτωση που αναζητήσει την περαιτέρω κλιμάκωση.
Η επιχείρηση ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή του Έλληνα στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα.