Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο χάραξης και υλοποίησης σημαντικών πτυχών της εξωτερικής πολιτικής αναδεικνύει ένα ακόμη γεγονός, αυτό της επίσκεψης στην Αθήνα (έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα) του ηγέτη του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Ο κ. Ντεμιρτάς συνοδευόταν και από τον ηγέτη του συριακού κόμματος των Κούρδων PYD, Σαλιχ Μουσλίμ, ο οποίος από την Άγκυρα θεωρείται ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης. Η ένοπλη πτέρυγα του κόμματός του, το YPG, έχει αναδειχθεί σε ισχυρό «παίκτη» του Συριακού προβλήματος αλλά παρά την στήριξη που έχει τόσο από την Μόσχα όσο και από τις ΗΠΑ, οι περιοχές που ελέγχει βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο του τουρκικού πυροβολικού.
Ο κ. Ντεμιρτάς (το κόμμα του όποιου είναι κυριως αριστερό και δεν κρύβει τους δεσμούς με το ΡΚΚ) και ο Σ. Μουσλίμ βρέθηκαν στην Αθήνα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινίασαν τα πρώτα γραφεία του PYD στο εξωτερικό, στην Μόσχα, προκαλώντας οργή στην Άγκυρα.
Η επιλογή της χρονικής στιγμής για την επίσκεψη των δυο Κούρδων ηγετών στην Αθήνα και το επίπεδο των συναντήσεων του κ. Ντεμιρτάς προκαλεί κατάπληξη και σοβαρό προβληματισμό, καθώς εάν δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, τότε πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη της γνωστής αφελούς και ιδεοληπτικής άσκησης εξωτερικής πολιτικής.
Ο ιδεοληψίες από την εποχή που δίπλα στον κ. Τσίπρα ήταν ο «διεθνιστής» Κ. Ήσυχος, είχαν μυθοποιήσει τον Ντεμιρτάς ως τον εκπρόσωπο της τούρκικης αριστεράς και προσανατόλιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη προνομιακών σχέσεων με το HDP, το οποίο όμως παραμένει ένα μικρό φιλοκουρδικό κόμμα, με στενές σχέσεις με το ΡΚΚ.
Ο κ. Ντεμιρτάς, που πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση κούρδου πολιτικού, είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα και θα μπορούσε να γίνει δεκτός από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της βουλής… Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στέλνει άλλα μηνύματα…
Η κυβέρνηση εάν ήθελε να δείξει την ευαισθησία της και την στήριξή της στον κουρδικό λαό, θα όφειλε πριν απ' όλα να το είχε αποδείξει στις διαδικασίες της Ε.Ε.
Εκεί που -χωρίς να αρθρώσει ούτε μια λέξη για την παραβίαση των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων, χωρίς μια αναφορά στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων και χωρίς την καταγγελία των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον ολόκληρων πόλεων στην νοτιοανατολική Τουρκία- ενέκρινε εν λευκώ την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Εκτός εάν υπήρχαν ακόμη πιο αφελείς προσεγγίσεις, ότι με την συνάντηση Τσίπρα –Ντεμιρτάς, δίνεται απάντηση στο μπαράζ προκλήσεων και αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας στο Αιγαίο…
Όμως επέλεξε λανθασμένο δρόμο, υποκύπτοντας προφανώς σε εισηγήσεις που επαναφέρουν την λογική της περικύκλωσης της Τουρκίας με αιχμή το Κουρδικό και τον Οτσαλάν, λογικές της δεκαετίας του '90 τις οποίες πλήρωσε ακριβά η χώρα.
Η επίσκεψη του Ντεμιρτάς στο Μέγαρο Μαξίμου και πολύ περισσότερο η παρουσία στο πλευρό του, του Σ. Μουσλίμ, στην σημερινή συγκυρία μόνο ως πρόκληση θα εκληφθεί από την Αγκυρα και με δεδομένη την ιδιοσυγκρασία του κ. Ερντογάν, ο οποίος για το ζήτημα του PYD απείλησε ακόμη και την Ουάσιγκτον, ρίχνει μια βαριά σκιά στις διμερείς σχέσεις.
Σε μια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα, και παραδέχεται ότι η παραμονή της χώρας στην Σένγκεν εξαρτάται από την εποικοδομητική στάση της Άγκυρας στο προσφυγικό, η παρουσία των δυο Κούρδων ηγετών στην Αθήνα και οι επίσημες επαφές τους δημιουργούν μια αχρείαστη και επικίνδυνη καχυποψία.
Με τον σπασμωδικό τρόπο που γίνονται τέτοιου είδους κινήσεις, υπονομεύονται οι σχέσεις της Αθήνας με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το ΑΚΡ, εγκαταλείποντας τις διμερείς σχέσεις στις διαθέσεις του στρατιωτικοδιπλωματικού κατεστημένου, του βαθέως κράτους που στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας «ζει και βασιλεύει».
Αν η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει μια σκληρή απάντηση στην Τουρκία, ας το κάνει στην Ε.Ε., ας το κάνει στα Ίμια, όπου εν κρυπτώ δέχθηκε να αποσύρει τους έλληνες λιμενικούς κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας…
Η στήριξη των Κούρδων πρέπει να είναι ειλικρινής και ουσιαστική. Με επισκέψεις και συναντήσεις εντυπώσεων, ο μόνος που εξυπηρετείται είναι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας…