Η πολιτική του Ερντογάν είναι αδιέξοδη, η Ελλάδα αποκτά υπεροπλία στο Αιγαίο με τα F-35 και στην Ουάσινγκτον επικρατεί προβληματισμός για ορισμένες πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ ενόψει των κυπριακών εκλογών. Την ίδια στιγμή ο σεισμός στην Τουρκία θα πλήξει τον Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να «σύρει» τις ΗΠΑ σε ένα μεγάλο παζάρι που στόχο έχει την ικανοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών της Τουρκίας.
Τα παραπάνω αναφέρει σε δηλώσεις του στο Liberal ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Κύριε Ζεμενίδη ποια η κατάσταση που επικρατεί στην Ουάσινγκτον μετά και την έγκριση των F-35 στην Ελλάδα; Ποιες οι ισορροπίες σχετικά με τα αιτήματα της Τουρκίας για τα F-16 και τον στρατιωτικό εξοπλισμό;
Το αίτημα της Τουρκίας για την προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ έχει «παγώσει» εντελώς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να καταλάβει πως η στάση του με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία, έχουν επιπτώσεις.
Μάλιστα το ζήτημα των F-16, αντιθέτως με ό,τι έχει γραφτεί, δεν το προωθεί η κυβέρνηση και είναι λάθος να πιστεύουμε πως το Κογκρέσο εναντιώνεται, ενώ η κυβέρνηση προωθεί τα τουρκικά αιτήματα. Σε πλήρη αντίθεση με τα αιτήματα της Τουρκίας, εκείνα της Ελλάδας ικανοποιούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα F-35.
Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο με τα F-35;
Πιστεύω πως το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας αυξάνεται και έχει να κάνει με την ποιότητα των εξοπλισμών. Θα ήθελα να αναφέρω πως ακόμα και στην περίπτωση έγκρισης των F-16 για την Τουρκία η Ελλάδα διατηρεί την υπεροπλία της. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια.
H Ελλάδα πλέον διαθέτει Rafale και με την προσθήκη των F-35 αλλάζει επίπεδο. Πρέπει να γίνει σαφές πως αν η Τουρκία δεν αλλάξει την πολιτική προσέγγιση με τις ΗΠΑ και τη Δύση τότε η ισορροπία μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων θα γείρει ακόμα περισσότερο υπέρ της Ελλάδας.
Σε περίπτωση ,δε, που ο Ερντογάν προχωρήσει σε σύναψη συμφωνιών για εξοπλιστικά προγράμματα από τη Ρωσία τότε δεν θα συμμετάσχει σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση πάντως σε επίπεδο στόλου υπερτερεί η Ελλάδα. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ανατραπούν οι ισορροπίες υπέρ της Τουρκίας, η οποία ακόμα και αναβαθμίσει τους εξοπλισμούς της, θα χρειαστεί να δαπανήσει πολύ χρόνο για να εκπαιδεύσει τους στρατιώτες και να αλλάξει το σύνολο του στόλου που διαθέτει σε αέρα και θάλασσα.
Θεωρείτε πως ο σεισμός στην Τουρκία θα επηρεάσει τις εκλογές;
Οι σκέψεις όλων μας είναι στα θύματα του σεισμού και στην ανυπολόγιστη ζημιά που έχει υποστεί η Τουρκία. Η εμπειρία από αντίστοιχες φυσικές καταστροφές στις ΗΠΑ δείχνει πως οι πολίτες στρέφονται κατά των ηγεσιών τους όταν υπάρχουν πολλά θύματα, όπως είδαμε με τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη το 2006. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο κ. Ερντογάν δεν διαχειρίζεται με σωστό τρόπο το ζήτημα. Από την απαγόρευση του Twitter έως και τη μη αποδοχή βοήθειας από την Κύπρο βλέπουμε μια λανθασμένη πολιτική προσέγγιση στις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού.
Πώς σχολιάζετε την τουρκική στάση έναντι της εισόδου στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας;
Από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η πολιτική του Ερντογάν του γυρνάει μπούμπερανγκ. Προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, ενώ είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Βοηθά τη Ρωσία με τα drones, διευκόλυνε τα αιτήματα των Ρώσων και βεβαίως μπλοκάρει την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο ενός μεγάλου παζαριού που συνέχεια ζητά περισσότερα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του έναντι της Δύσης.
Πιστεύω πως έως τις τουρκικές εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και με αυτόν τον τρόπο δείχνει ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για τη Δύση. Η πολιτική του ήδη έχει αλλάξει τη στάση της Ουάσινγκτον έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων. Η ρητορική της αμερικανικής κυβέρνησης έχει αλλάξει και πρέπει να υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος εν αντιθέσει με την Τουρκία.
Παλαιότερα οι ΗΠΑ διατηρούσαν ίσες αποστάσεις στο Αιγαίο, πλέον κάτι τέτοιο θεωρώ πως δεν ισχύει. Οι ασκήσεις στο Αιγαίο, η παρουσία αμερικανικών αεροπλανοφόρων και η ρητορική δείχνουν πως κάτι έχει ήδη αλλάξει. Θεωρώ πως στο δημόσιο λόγο οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα στην Άγκυρα.
Τέλος, η Κύπρος έχει προσδεθεί στο δυτικό άρμα ενώ πριν κάποια χρόνια τηρούσε φιλορωσική πολιτική. Θεωρείτε πως θα ανατραπούν οι ισορροπίες στις κυπριακές εκλογές;
Για να επιλυθούν τα Τουρκοκυπριακά ζητήματα και να εξασφαλιστεί ένα μέλλον με ασφάλεια για την Κύπρο πρέπει η χώρα να παραμείνει σε δυτική τροχιά. Μόνο έτσι θα υπάρξει πρόοδος στα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο: Με την ενίσχυση των Αμερικανοκυπριακών σχέσεων. Η πολιτική του κ. Αναστασιάδη είχε σημαντικά αποτελέσματα, όπως η άρση του εμπάργκο όπλων, όπου έβαλε την Ελλάδα και την Κύπρο στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής.
Υπάρχει προβληματισμός στις ΗΠΑ σχετικά με τη στάση που τήρησε τότε το ΑΚΕΛ σχετικά με την άρση του εμπάργκο των όπλων, καθώς δεν προώθησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μια φιλορωσική στροφή είναι κατά των συμφερόντων της ίδιας της Κύπρου. Η χώρα πρέπει να δείξει πως είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα που δεν αντιμετώπισε θετικά το νομοσχέδιο του Μενέντεζ για την άρση του εμπάργκο. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει η πολιτική του οπτική στα πράγματα, αλλά αυτή η στάση προβληματίζει. Θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον της Κύπρου.