Του Γιάννη Σιδέρη
Υψιπετής ο στόχος της κυβέρνησης κατά τη σημερινή σύνοδο των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα διεξαχθεί στο Ζάππειο. Στοχεύει, λέει, να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της Οικονομίας, της Μετανάστευσης και της Ασφάλειας.
Θετική στη βάση της η πρωτοβουλία, με την έννοια ότι οι μεσογειακές χώρες που μετέχουν στη σύνοδο (θα παραστούν οι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Μάλτας και εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης) έχουν έρθει αντιμέτωπες με μία η περισσότερες από τις προαναφερθείσες κρίσεις και ως εκ τούτου έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν ώστε να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ένωσης, καθώς η σύνοδος περιλαμβάνει κράτη που ταυτόχρονα ανήκουν και στο Νότο Και στο Βορρά, ενώ παράλληλα αποτελούν και μέρος του σκληρού πυρήνα της Ένωσης –όπως η Γαλλία. Ομοίως δεν αποτελεί και κλειστό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, καθώς συμπεριλαμβάνει δυνάμεις που εκτείνονται ως την Κεντροδεξιά.
Ως εδώ, σε θεωρητικό επίπεδο ουδείς μπορεί να αντιλέξει. Ωστόσο εξειδικεύοντας τους τρεις τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η ύφανση του ευρωπαϊκού οράματος, δύναται να παρατηρήσει:
Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται κατά την κυβέρνηση: Περισσότερες επενδύσεις για την ανάπτυξη, την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Βέλτιστη χρήση ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, διατήρηση του κοινωνικού κεκτημένου, ελάχιστοι μισθοί και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επίσης να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα Juncker, με περισσότερους πόρους, που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.
Παρατήρηση: Όλα ωραία, κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της κυβέρνησης, που μακάρι να τύχουν αποδοχής, αλλά έχουν μέσα τους το σπέρμα της αντίθεσης και εξ αυτού της αποτυχίας. Οι επενδύσεις δεν είναι κοινωνική προσφορά ελεημοσύνης, αποβλέπουν στο κέρδος και απαιτούν εύφορο πολιτικό έδαφος για να στεριώσουν. Στη χώρα όπου οι Σκουριές (ΦΩΤ.) έγιναν ιδεολογικό πρόσημο, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου το Ελληνικό κηρύσσεται ξαφνικά αρχαιολογικός χώρος, που καθυστερεί τα προαπαιτούμενα που η ίδια υπέγραψε και διακινδυνεύει τη υποδόση των 2,8 δισ., την οποία έπρεπε να έχει πάρει από πέρυσι τον Νοέμβρη, δεν δημιουργείται εκείνο το περιβάλλον που θα προσήλκυε παραγωγικές επενδύσεις –και γι'' αυτό δεν τις ελκύει. Ελκύει μόνο επενδυτές - αγοραστές δημοσίου πλούτου.
Όσο για το περίφημο πακέτο Juncker και τον διπλασιασμό του, μάλλον παρερμηνεύεται από σκοπιμότητα ή άγνοια ο ρόλος του. Το πακέτο Juncker δεν είναι το παλιό… δοξασμένο πακέτο Delors και δεν μοιράζει λεφτά σαν θείος εξ Εσπερίας. Απλώς το πακέτο είναι μια ελάχιστη συμβολική συνεισφορά σε επενδύσεις που καλούνται να κάνουν διεθνείς επενδυτές. Αν δεν γίνουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν λεφτά από το πακέτο Juncker!
Στον τομέα της Μετανάστευσης: Αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, δυνατότητα κοινωνικής ένταξης, απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών ρευμάτων. Επίσης να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής. Ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου.
Παρατήρηση: Εντυπωσιάζει η μεταστροφή περί αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, μιας κυβέρνησης της οποίας ο αρχηγός κάποτε ζητούσε να φύγει η Frontex (καθότι ευρωπαϊκή υπεραστυνομία) και της οποίας η υπουργός άνοιξε τα σύνορα, καθότι όλοι ανθρώπινα πλάσματα είμαστε και δικαιούμαστε να λιαζόμαστε. Αυτή η άποψη αντανακλάται και στο αφελές αίτημα για αντικατάσταση των παράτυπων οδών μετανάστευσης με «νόμιμες και ασφαλείς»!
Πάντως, Σαφώς έχει δίκιο η κυβέρνηση στην ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων για δίκαιη κατανομή των βαρών και μεταρρύθμιση του Δουβλίνου.
Επειδή όμως αυτά αργούν, η κυβέρνηση ας εφαρμόσει η ίδια την πρώτη προτροπή της προς την Ευρώπη «φύλαξη των συνόρων» και ας παλέψει για τα υπόλοιπα.
Στο θέμα της Ασφάλειας: Η Ε.Ε. να διασφαλίσει την Ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών μελών και των αρχών τους. Να προωθήσει την Ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτική και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Να αποτελέσει προτεραιότητα ο τερματισμός κατοχής της Κύπρου. Να υπάρξει ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
Photo by Stasyan117 - Own work, CC BY-SA 4.0
Παρατήρηση: Εκτός της Κύπρου και της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας των κρατών μελών, τα υπόλοιπα είναι αρκετά γενικά, στη σφαίρα του ιδεατού, αλλά σαφώς είναι ωραίοι και ευκταίοι στόχοι, άνευ πρακτικού αντικρίσματος.
Εν κατακλείδι: Αν η σύνοδος θα είναι αποτελεσματική, ενδεχομένως να φανεί με το πέρας της, ανάλογα με τις θέσεις που θα κρατήσει ο άτυπος επικεφαλής της Συνόδου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Hollande.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια θετική κίνηση, ασχέτως αν ο τομέας των οικονομικών μέτρων στο οποίο αποσκοπεί η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ευοδωθεί. Είναι μια θετική πρωτοβουλία που δεν χρειάζεται να ευτελίζεται από τους ηρακληδείς του κ. Τσίπρα, συγκρινόμενη με παρόμοιες κινήσεις του Αντρέα!
Διαβάστε ακόμα:
- Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών στο Ζάππειο
- Α. Τσίπρας: Να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας