Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Όταν χθες το πρωί καθ' οδό προς το γραφείο φίλη δημοσιογράφος, με την οποία ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις και προβληματισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με ενημέρωσε ότι η Καθημερινή δημοσίευσε «αποκαλυπτικά» πρακτικά δύο συσκέψεων με την συμμετοχή του Προέδρου, Πρωθυπουργού και Πολιτικών Αρχηγών που έγιναν στα Σκόπια, μου δημιουργήθηκαν δύο κρίσιμα ερωτήματα. Κατ' αρχήν «πόσο αποκαλυπτικά» είναι τελικά αυτά τα πρακτικά που διέρρευσαν και κατά δεύτερο λόγο ποιος επωφελείται από αυτήν την αναμφίβολα δημοσιογραφική επιτυχία.
Πρώτα απ' όλα πρέπει να τονισθεί ότι ο Πρωθυπουργός κ. Ζάεφ συγκάλεσε δύο συσκέψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων κάτι όμως που όπως γνωρίζουμε δεν έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αγνοώντας παντελώς κάθε έννοια δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης. Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την 27 Ιανουαρίου, 3 ημέρες μετά την 3ωρη συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ στο Νταβός όπου φαίνεται ότι η Συμφωνία για το ονοματολογικό «μπήκε σε τροχιά». Η δεύτερη την 19 Μαΐου 2018 (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δ. Βαλκανίων) που ακολούθησε τις συνομιλίες των δύο Πρωθυπουργών στην Σόφια (17 Μαΐου) υπό το «άγρυπνο βλέμμα» της κ. Μέρκελ που είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους δύο. Μία εβδομάδα πριν μακριά από τα αυτιά και τα μάτια «ενοχλητικών παρουσιών» είχαν συναντηθεί στο Σούνιο Κοτζιάς, Δημητρώφ και Νίμιτς.
Δεν θα προχωρήσω σε λεπτομερή ανάλυση των λεχθέντων, καθόσον αυτή παρατίθεται σε άλλο σημερινό μας άρθρο αλλά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από τον Ιανουάριο 2018 μέχρι και την 17 Μάιου ενώ είχαν σχεδόν όλα συμφωνηθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μας κρατούσε στο σκοτάδι.
Οφείλω να υπογραμμίσω ότι ο χαρακτηρισμός στο εισαγωγικό σημείωμα των συντακτών της «Κ» περί… «παραχώρησης» από πλευράς τη ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης και του εύρους της χρήσης του ονόματος, του γνωστού πλέον και στο τελευταίο ελληνικό καφενείο… «erga omnes» συμβαδίζει με την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Και αυτό όταν εκείνο το χρονικό διάστημα το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά υπό τις ευλογίες του κυβερνητικού τους εταίρου κ. Πάνου Καμμένου είχε παραχωρήσει ακόμα από τον πρώτο γύρο την εθνική ταυτότητα κάτι που καμία Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τότε δεν είχε κάνει και φυσικά «έδωσε» στο μεσοδιάστημα και την γλώσσα! Δεν αντέχει βέβαια κανένα σχολιασμό το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που μας το έφερε από την Σόφια τον Μάιο ο Πρωθυπουργός μας, κάτι που έδειξε ότι μπορεί να αγνοεί παντελώς την Ιστορία αλλά ίσως να είναι εμποτισμένος ο ίδιος όσο και ο κ. Κοτζιάς από τις αποφάσεις της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ για το «Μακεδονικό» τον Ιανουάριο 1949.
Έχοντας καλώς ή κακώς αναγκαστικά λόγω άλλων υποχρεώσεων το… «χούι» να παρακολουθώ τις ειδήσεις στην ΕΡΤ στις 9 με έκπληξη άκουσα να προβάλλεται μόνο ως κύρια αποκάλυψη των πρακτικών η τυχαία δημόσια συνάντηση της Ευρωβουλευτού και Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Μαρίας Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ και όχι φυσικά το γεγονός ότι από πλευρά του ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βιαζόταν να κλείσει την Συμφωνία εκμεταλλευόμενος την συγκυρία που η Ελλάδα έχει Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα έναν… αριστερό πολιτικό που επιζητεί οπωσδήποτε λύση και για δικούς τους πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Ζάεφ φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε ότι έχει «στο τσεπάκι» το Ποτάμι και τον κ. Θεοδωράκη. Και βέβαια στην ΕΡΤ ούτε κουβέντα για το ότι στα Σκόπια, Σλαβομακεδόνες και Αλβανοί βιάζονται γιατί γνωρίζουν ότι με την ΝΔ δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια Συμφωνία με όσα παραχωρεί η Κυβέρνηση αυτή και φυσικά…. «αντίο ΝΑΤΟ και ΕΕ».
Τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ φαίνεται ότι δεν χάνεται μόνο το στοίχημα που έθεσε ο Ζάεφ αλλά χάνεται και το στοίχημα της αυτολανσαριζόμενης ως «Κυβέρνησης των λύσεων» όπως διατείνεται με το γνωστό υπεροπτικό και εξυπνακίστικο του ύφος ο κ. Κοτζιάς αλλά και οι λοιποί κυβερνητικοί παράγοντες με περίσσιο ψευδοπροοδευτικό λυρισμό και άλλες συνθηματολογικές μπαρούφες! Πρόκειται για ένα ουσιαστικό… «ξεγύμνωμα» Τσίπρα-Καμμένου και των ευθυνών τους για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών! Όσο και αν σπαραξικάρδια φωνάζει ο κ. Κάμμενος, όσες παραστάσεις και αν δίνονται για την διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων πάνω στο «Μακεδονικό» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέφτει όλο και περισσότερο στην παγίδα που νομίζει ότι έστησε στην Αντιπολίτευση … «λύνοντας το πρόβλημα» κατ' επιταγή του διεθνούς παράγοντα προσδοκώντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη από αυτόν.