(Φωτ. Στιγμιότυπο από τις "πρόωρες" κάλπες που άνοιξαν στο Σάλεμ, στις 28 Οκτωβρίου 2016. Photo by Alex Wong/Getty Images/Ideal Image)
Της Ευαγγελίας Κοζυράκη
Τον Αύγουστο 1963, ο αφροαμερικανός ηγέτης Martin Luther King εκφώνησε την περίφημη ομιλία του που έμεινε γνωστή με την εμβληματική φράση «Έχω ένα όνειρο» (I have a dream) μπροστά σ'' ένα ενθουσιώδες πλήθος 250.000 και πλέον ατόμων, συγκεντρωμένων στο Linkoln Memorial της Ουάσιγκτον. Το «όραμα» του Δρ Κινγκ εξέφραζε το πολιτικό αίτημα των αφροαμερικανών της δεκαετίας του ''60 για Ελευθερία, Δημοκρατία & Ισότητα.
53 χρόνια μετά, η αμερικανική κοινωνία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις, πιο σύνθετες αυτή τη φορά. Οι πολίτες των ΗΠΑ χάρη στη γεωγραφική θέση της χώρας τους, είχαν ανέκαθεν την «πολυτέλεια» της τοπικής απόστασης από τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, αφού οι πόλεμοι διεξάγονταν εκτός των αμερικανικών συνόρων και μακριά από τη «γεωπολιτική γειτονιά τους». Η πρώτη φορά που απειλήθηκε η εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ ήταν με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Έκτοτε παρήλθαν 15 χρόνια και παρά τις στομφώδεις διακηρύξεις των Πλανηταρχών για πάταξη της τρομοκρατίας, η τελευταία ζει και βασιλεύει! Η πρόσφατη μάλιστα έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό πρόβλημα δυναμιτίζει τα θεμέλια όλων των δυτικών δημοκρατικών κοινωνιών και φυσικά της πολυφυλετικής και πολυπληθέστερης όλων, αμερικανικής κοινωνίας.
Εδώ και 15 μήνες που διαρκεί η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί πολίτες βιώνουν ένα πρωτοφανές για τα πολιτικά τους δεδομένα, κλίμα πόλωσης, εκβιασμού και διχασμού (που παρόμοιο βιώσαμε και οι Έλληνες στις δημοψηφισματικές εκλογές της 5ης Ιουλίου 2015) με εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις από τους δύο υποψηφίους για την αμερικανική Προεδρία, H. Clinton και D. Trump, χαμηλού επιπέδου προσωπικές αντεγκλήσεις, ανοίκειους χαρακτηρισμούς και μικροπολιτικά τεχνάσματα.
Από το «αμερικανικό όνειρο» των sixties για Ελευθερία, Δημοκρατία & Ισότητα, επί του οποίου έχτισε την πολιτική του σταδιοδρομία ο απερχόμενος Πρόεδρος B. Obama, πετυχαίνοντας το 2008 να εκλεγεί ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος -με την προεκλογική υπόσχεσή του που αποδείχθηκε «φενάκη», για καθολική ασφάλιση (πρόγραμμα Obamacare), κλείσιμο του Guantanamo & ανάκληση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν- φτάσαμε στον σημερινό «αμερικανικό εφιάλτη» των πολυάριθμων ρατσιστικών επιθέσεων, των εθνικιστικών «κορωνών» του Trump και της έρευνας του FBI για την χρηματοδότηση της Clinton. Το αποκορύφωμα βέβαια της θεσμικής εκτροπής που άφησε άφωνο τον πλανήτη ήταν η δημόσια δήλωση του Obama πως απειλείται η δημοκρατία αν εκλεγεί ο Trump!
Πράγματι σήμερα απειλείται η Δημοκρατία, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλα τα δυτικά κράτη, μόνο που η απειλή δεν προέρχεται από τον Trump, αλλά από την ισλαμική τρομοκρατία, που απέτυχαν να καταπολεμήσουν οι δυτικοί ηγέτες ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.
Αντί Επιλόγου
Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, το αμείλικτο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν δια της ψήφου τους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 9ης Νοεμβρίου 2016 οι Αμερικανοί πολίτες, είναι τι είδους Δημοκρατία θέλουν, ασφαλή ή μη; Το διακύβευμα λοιπόν των προσεχών αμερικανικών προεδρικών εκλογών αποτελεί «αγκάθι» για όλες τις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες και δεν είναι άλλο από την Ασφάλεια των πολιτών τους. Χωρίς αυτήν δεν νοείται καν Ελευθερία και Δημοκρατία.
Το αμερικανικό όραμα του 2016 θα μπορούσε κάλλιστα να το συνοψίσει ο Δρ. Κινγκ με την φράση «Έχω ένα Όνειρο... για Ασφαλή Δημοκρατία».