Νέο πλήγμα για την Τουρκία με παρέμβαση ΗΠΑ

Νέο πλήγμα για την Τουρκία με παρέμβαση ΗΠΑ

(φωτ. Διαδήλωση στη Βαγδάτη κατά των τουρκικών στρατευμάτων κοντά στη Μοσούλη)

Σε άτακτη αναδίπλωση υποχρεώθηκε η Άγκυρα και μετά από ευθεία παρέμβαση των ΗΠΑ έσπευσε να συμμορφωθεί, αποσύροντας τις δυνάμεις που είχε στείλει στις 4 Δεκεμβρίου έξω από την Μοσούλη προκαλώντας σφοδρότατες αντιδράσεις από τη Βαγδάτη, τη Μόσχα και το Ιράν.

Σε μια ακόμη αρνητική για την Τουρκία εξέλιξη και ενώ μόλις προχθές ο Ερντογάν κόμπαζε ότι δεν θα αποχωρήσει ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης από το Ιράκ, χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Joe Biden, αφού τηλεφώνησε στον Ahmet Davutoglu, «καλωσόρισε τις αναφορές για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ ως ένα σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης των εντάσεων» Και για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση για την αμερικανική «εντολή», ο κ. Biden επανέλαβε ότι «κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα πρέπει να έχει την απολυτή συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης.

Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει αρχίσει η απόσυρση Τούρκων στρατιωτών από το στρατόπεδο Μπασικά, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς, αφού η Μόσχα με τους S-300 και S-400 έχει καταστήσει τη Συρία απαγορευμένη ζώνη για την Τουρκία, τώρα πλέον καθίσταται απαγορευμένη ζώνη και το Ιράκ, με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον να υποστηρίζουν την ιρακινή κυβέρνηση, για διαφορετικούς λογούς η κάθε μια.

Η επιλογή της Τουρκίας να προωθήσει δυνάμεις της στη Μοσούλη ξεσήκωσε κύμα αντιτουρκικών διαδηλώσεων στο Ιράκ και κινητοποίησε την σιιτική πλειοψηφία με τον Σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Μ.Αλ Σαντρ.

Η Τουρκία, πάντως, μιλά για αναδιάταξη των δυνάμεων και ότι οι μονάδες που αποχωρούν θα παραμείνουν στο Β. Ιράκ, αλλά, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η παραμονή με οποιοδήποτε τρόπο τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ θα συνεχίσει να πυροδοτεί ένταση. Η Τουρκία έχει φροντίσει να εξασφαλίσει την ανοχή του Κούρδου ηγέτη του Ιράκ, Νετσερβάν Μπαρζανί, αλλά ενώ όλοι αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η δύναμη των Πεσμεργκά (το ένοπλο σώμα της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Β. Ιράκ) στον αγώνα εναντίον του ISIS, κανείς δεν θα επιθυμούσε αυτήν τη στιγμή την αποσταθεροποίηση του Ιράκ. Και αυτό είναι κάτι στο οποίο συμπίπτουν η Ουάσιγκτον, η Ρωσία και το Ιράν.

Για την Τουρκία η επομένη μεγάλη δοκιμασία θα είναι εάν η Βαγδάτη ή ακόμη και η Μόσχα απαιτήσουν τη διακοπή των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιεί η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ, πλήττοντας, όχι φυσικά το ISIS, αλλά το PKK.

Το Ιράκ είχε δώσει 48ωρη προθεσμία στην Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της, που υποτίθεται εκπαιδεύουν τους Πεσμεργκά και είχε προσφύγει και στο ΣΑ του ΟΗΕ, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Ρωσίας.