Αποφασισμένη να ξεδιπλώσει όλη την ατζέντα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, πριν από την συνάντηση που θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου, υπό την εποπτεία της Α. Μέρκελ, είναι η Άγκυρα.
Ολοκληρώνοντας ένα πρωτοφανές σε ένταση μπαράζ εχθρικών ενεργειών, χθες το απόγευμα εξέδωσε NAVTEX με την οποία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε όλη την θαλάσσια περιοχή νοτιως της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Με την NAVTEX 141/16 η Τουρκία προαναγγέλλει την πραγματοποίηση εργασιών για την τοποθέτηση υποβρυχίου καλωδίου από το σκάφος CS Teller στο διάστημα 22 Φεβρουαρίου έως 6 Απριλίου 2016, σε περιοχές που αφορούν απολύτως την ελληνική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα συμπίπτουν με σημεία στα οποία πραγματοποιεί έρευνες για την πόντιση καλωδίου σύμφωνα με ελληνική NAVTEX το ερευνητικό σκάφος Odin Finder.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν τρεις ημέρες το συγκεκριμένο σκάφος παρενοχλήθηκε από τουρκική φρεγάτα ενώ εκτελούσε τις προγραμματισμένες εργασίες του νοτιοανατολικά της Καρπάθου, για τις όποιες είχαν εκδώσει σχετική άδεια οι ελληνικές αρχές.
Η Τουρκία με την έκδοση δικής της NAVTEX για τις εργασίες του συγκεκριμένου σκάφους επικαιροποιεί μια ακόμη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, καθώς φυσικά η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου με την οποιαδήποτε οριοθέτηση αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Όμως το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει η Τουρκία είναι σαφές: από την στιγμή που η Ελλάδα είναι σε δυσχερή θέση λόγω του μεταναστευτικού αλλά και της οικονομικής κρίσης, και από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει σημάδια υποχώρησης (αποχώρηση Λιμενικού από τα Ίμια, παράδοση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ κλπ.) είναι η ευκαιρία να βάλει στο τραπέζι όλο το πακέτο αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο.
Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια πρωτοφανή κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας.
Αμφισβήτησε την ελληνική αρμοδιότητα για Έρευνα και Διάσωση επιδιώκοντας να μεταφέρει στο μέσο του Αιγαίου την δική της αρμοδιότητα για επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης με αφορμή το τραγικό περιστατικό της συντριβής του ελικοπτέρου στην Κίναρο, την έκδοση NAVTEX για την πραγματοποίηση ερευνών από το σκάφος CG CESME στο κέντρο του Αιγαίου, με το καψόνι στο όποιο υπέβαλαν τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την πτήση του προς την Τεχεράνη με επαναφορά της γνωστής αμφισβήτησης του αδικαίωτους της Ελλάδας να ασκεί πλήρη κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, με το επιχείρημα της υποχρέωσης για αποστρατιωτικοποίηση.
Με την τελευταία NAVTEX η Τουρκία επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση απέναντι σε μια Αθήνα η οποία ματαίως περιμένει από την κ. Μέρκελ την «σωτηρία» της, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να αναζητεί την δική της σωτηρία στο μεταναστευτικό, από την Τουρκία, στην οποία ένα από τα χειροπιαστά ανταλλάγματα που μπορεί εύκολα να προσφέρει είναι το Αιγαίο.