Και …πρόσκληση για την Ελλάδα για να λύσουμε τα προβλήματα περιμένει τώρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντυ Ράμα, ο οποίος με πιο κόσμιο τρόπο επανήλθε πλήρως στους γνωστούς ισχυρισμούς για την Ακρόπολη και τον αλβανικό πληθυσμό της Αθήνας, αμφισβήτησε τους γηγενείς Έλληνες της Χειμάρρας επιτέθηκε στον αρχηγό του μειονοτικού κόμματος ΚΕΑΔ. Για να λάβει μια ακόμη πληρωμένη απάντηση, ότι λειτουργεί ως μακρύ χέρι του ..Ερντογάν.
Η συνεδρίαση της Αλβανικής Βουλής εξελίχθη σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΚΕΑΔ, που εκπροσωπεί και την ΟΜΟΝΟΙΑ Βαγγέλη Ντουλε και του αλβανού πρωθυπουργού Εντυ Ράμα που με νέα προκλητική ανάρτηση του στο Facebook είχε προαναγγέλλει ότι θα δώσει απαντήσεις στην Αθήνα.
«Αύριο στη βουλή θα δώσω απαντήσεις για όσα έχουν ειπωθεί αυτές τις ημέρες από τους παλιούς και αγαπημένους μας γείτονες, με τους οποίους πρέπει και θέλουμε να έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Και για να είναι εξαιρετικές πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε ανοιχτοί ειλικρινείς και ισότιμοι ο ένας προς τον άλλον! Διότι η εποχή που ο πλούσιος γείτονας έδειχνε τα χωράφια στον φτωχό έχουν τελειώσει μεταξύ μας» ανέφερε η ανάρτηση του κ. Ράμα.
Στην Βουλή ο Β. Ντουλες εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση εναντίον του αλβανού πρωθυπουργού υπονοώντας ότι λειτουργεί ως υποχείριο της Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας εξυπηρετεί λάθος συμφέροντα καθώς η διαδικασία κατεδάφισης στοχοποιεί συγκεκριμένα κτίρια, που έχουν επιλεγεί με ρεβανσιστικό τρόπο.
Κατηγόρησε τον Ε. Ράμα ότι ενώ αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η προστασία των αλβανών πολιτών οπουδήποτε κι αν βρίσκονται και φυσικά στην Ελλάδα, με την στάση του και τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα του θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε εχθρό, ενώ στην χώρα ζουν 750.000 αλβανοί πολίτες.
Ο Ράμα απάντησε ότι η διαμάχη για την Χειμάρρα δεν οδηγεί πουθενά καθώς το κυβερνητικό σχέδιο δεν προβλέπει παρά την κατεδάφιση 18 κτιρίων που είναι κυρίως πλυντήρια αυτοκίνητων,κιόσκια, ερείπια ενώ μόνο 6 από αυτά θα απαλλοτριωθούν
«Αυτοί οι άνθρωποι που μπλέκουν στα πόδια μας δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να μπλοκάρεις μια ολόκληρη χώρα για 6 κτίσματα με τους δημοσιογράφους και τα σαιτ που υπηρετούν έναν αναχρονιστικό λαϊκιστικό εθνικισμό εναντίον της Αλβανίας «χωρίς να κάνουν καν μνεία στο γεγονός ότι η Αλβανία έχει προσφέρει τόσο πολλά στην διάρκεια της ιστορίας της στην μεγάλη χώρα που λέγεται Ελλάδα».
Ο Ραμα εμφανίστηκε και πάλι ειρωνικός λέγοντας ότι ήταν χωρίς νόημα η αντίδραση των Έλλήνων πολιτικών στην ανάρτηση του για την Ακρόπολη καθώς οι Έλληνες ήταν πολύ τυχεροί που ο Gjergj Dushani Γιώργος Δουσμανης) βρέθηκε εκεί να προστατεύσει το μνημείο από τους βομβαρδισμούς των Ενετών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να βοηθήσει τις σχέσεις μας και όχι να τις δυσκολέψει ..
Για μια ακόμη φορά ήταν προσβλητικός όταν δήλωσε ότι την δεκαετία του 90 οι «έλληνες καλωσόρισαν εκατοντάδες και χιλιάδες αλβανούς. Αλλά όμως ήταν οι Αλβανοί που πρόσφεραν φαγητό στους Έλληνες στην διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πόλεμου»!!!
Για μια ακόμη φορά απέρριψε την ελληνικότητα της Χείμαρρος και υποστήριξε ότι τα κτίρια που τελούν υπό κατεδάφιση ανήκουν σε πολίτες που προβάλλονται ως Έλληνες, αλλά είναι αλβανοί που πάντοτε ζούσαν στην γη τους αλλά αργότερα υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.
Και ο κ. Ράμα δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί σε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ελλάδα, ώστε να «αφήσουμε πίσω τις ιστορικές διαφορές ..».
Ο Ράμα κατηγόρησε τον Ντουλε ότι ο όλος θόρυβος προκλήθηκε τεχνητά από τον ίδιο για να ενισχύσει το κόμμα του το οποίο όπως είπε "λιώνει όπως το αλάτι στο νερό" και τον οδηγεί σε κινήσεις που ζημιώνουν τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Επανέλαβε ότι η Χειμάρρα είναι αλβανική πόλη και η Ιστορία πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς και πρόσθεσε: « Η Αλβανία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις αλλά απαιτεί υψηλότερο επίπεδο φιλικών σχέσεων. Στην ιστορία βρίσκουμε πιο πολλά να μας ένωναν παρά να μας χωρίζουν. Τα παρελθόν να μην γίνει εμπόδιο για σχεδία συνεργασίας του μέλλοντος»
Ο αλβανός πρωθυπουργούς ζήτησε την κατάργηση του Βασιλικού Διατάγματος 2636/1940 περί εμπολέμου και έσπευσε να εξηγήσει τι εννοεί ως Τσάμικο Ζήτημα: «Η άρση του Εμπολέμου δεν είναι άχρηστη κίνηση . Παράγει αποτελέσματα για πολίτες. Όταν λέμε Τσάμηδες είναι θέμα της Αλβανίας και των Αλβανών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα ,το δικαίωμα διεκδίκησης περιουσιών είναι όλα αυτά που αποκαλούμε Τσάμικο Ζήτημα. Ζητάμε αυτό και μόνο…»
Αναφέρθηκε στην παράνομη δόμηση που είχε καταστρέψει την εικόνα της Χειμάρρας και στα σχέδια ανάπλασης σε πολλές πόλεις.
Και στην τροπολογία υπήρξαν αντιδράσεις, όπως και στην Αυλώνα, αλλά δεν υπήρξε παρέμβαση ξένου κράτους ούτε έγινε θέμα σε ΜΜΕ άλλης χώρας κάτι που έγινε στην Χειμάρρα.
Διερωτήθηκε για ποιο λόγο παρεξηγήθηκαν στην Αθήνα επειδή αναφέρθηκε στην «αλβανική προσωπικότητα Γκιοργκι Ντουσμανη που έσωσε την Ακρόπολη και ότι στην Αθήνα εκείνη την εποχή μιλούσαν κυρίως αλβανικά . "Αυτά τα λένε οι ιστορικοί. Και είναι γα μένα μόνο ένα μάθημα ιστορίας."
Δεν με νοιάζει όταν λένε ότι στην Χειμάρρα μιλάνε ελληνικά. Αυτό δεν την κάνει ελληνική πόλη.» Και αμφισβητώντας πλήρως την ελληνικότητα της Χειμάρρας δήλωσε ότι ποτέ κανένα Διεθνές δικαστήριο, καμιά Συνέλευση δεν αναγνώρισε ως ελληνική την Χειμάρρα
Ο Ράμα χρησιμοποιεί την εθνικιστική ρητορική για να αποκρύψει όσα συμβαίνουν στην Χειμάρρα. Ο κ. Ράμα βρήκε τον επόμενο εχθρό και μετέφερε το «μήνυμα» από τον «Baba» εννοώντας τον Ερντογάν, κατήγγειλε δημοσίως ο Β.Ντουλες χωρίς να πάρει φυσικά απάντηση..