Σε γενικευμένη και συστηματική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων προχωρά η Άγκυρα καθώς, μετά το περιστατικό με την άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο Καστελόριζο, χθες την νύκτα με αφορμή την επιχείρηση διάσωσης λέμβου με μετανάστες στο κέντρο του Αιγαίου, αμφισβήτησε τις αρμοδιότητες της Ελλάδας για SAR ακόμη και στην περιοχή μεταξύ Ικαρίας-Τήνου-Νάξου-Μυκόνου- Χίου.
Οι ελληνικές αρχές το βράδυ της Τρίτης και καθώς υπήρχε κλήση για βοήθεια από λέμβο με μετανάστες εξέδωσε στις 20:28 την ΝΟΤΑΜ Α2217/16 αναγγέλλοντας την έναρξη επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης σε ακτίνα 10 ν.μ. γύρω από το σημείο με συντεταγμένες 3738Ν 02547Ε, περιοχή εντός του FIR Αθηνών, στην καρδιά του Αιγαίου.
Με την ΝΟΤΑΜ αυτή κατά την συνήθη πρακτική ζητήθηκε από όλα τα ευρισκόμενα στην περιοχή μέσα, πριν εισέρθουν στην συγκεκριμένη περιοχή να αποκαταστήσουν επαφή με το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) το όποιο αναλαμβάνει τον συντονισμό για τις έρευνες.
Μια ώρα αργότερα (21:36) η Τουρκία εκδίδει δική της ΝΟΤΑΜ (Α4467/16) με την οποία δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την οριοθέτηση της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης βάσει των ορίων του FIR Αθηνών και ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή, που είναι στο Κέντρο του Αιγαίου, εμπίπτει στην τουρκική Θαλάσσια περιοχή Έρευνας και Διάσωσης(SRR).
Η Τουρκία επικαλείται μάλιστα όχι τις προβλέψεις του ICAO,αλλά τον ΙΜΟ (International Maritime Organization) και απαιτούσε όλες οι δραστηριότητες που αφορούν Έρευνα και Διάσωση στην περιοχή να συντονιστούν από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.
Την ίδια απάντηση είχε δώσει η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ Α4466/16 και στις ελληνικές ΝΟΤΑΜs (Α2217/16) που αφορούσαν το Καστελόριζο και την ελληνική άσκηση SAR με τις οποίες είχε απορριφθεί η διεκδίκηση της Άγκυρας να συμπεριλάβει το Καστελόριζο στην δική της ζώνη αρμοδιότητας για Έρευνα και Διάσωση.
Οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, με τον πόλεμο των ΝΟΤΑΜ που έχει ξεσπάσει, επιδιώκουν να βάλουν στο τραπέζι όλη την διεκδικητική ατζέντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αμφισβητώντας την ύπαρξη συνόρων στο Αιγαίο στα όρια του FIR Αθηνών, καθώς και της περιοχής ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση, με την οποία επιχειρείται η επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και ο εγκλωβισμός των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου σε περιοχή όπου κυριαρχικές αρμοδιότητες θα ασκεί η Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά το Καστελόριζο είναι προφανές ότι η τουρκική διεκδίκηση δεν αφορά μόνο την Έρευνα και Διάσωση, αλλά επιχειρείται να παρουσιαστεί το ελληνικό νησί ως στερούμενο κάθε άλλης ζώνης κυριαρχίας ή κυριαρχικών αρμοδιοτήτων, πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρόκληση στο Καστελόριζο συνέπεσε με την Τριμερή στο Κάιρο και την προσπάθεια της Αθήνας να πείσει την αιγυπτιακή πλευρά να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η οποία όμως προϋποθέτει την αναγνώριση και αποδοχή από την Αίγυπτο της πλήρους επιρροής σε θαλάσσιες ζώνες του Καστελόριζου και του συμπλέγματος της Στρογγύλης.