«Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» διέμηνυσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, σχετικά με τη θέση της Συμμαχίας στο θέμα του ονόματος.
Παραπέμποντας στη δήλωση του ΓΓ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, από τα Σκόπια στις 18 Ιανουαρίου, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι εκτός από το ζήτημα της ονομασίας, που είναι «κρίσιμης σημασίας» για την ένταξη της ΠΓΔΜ, η χώρα θα πρέπει, παράλληλα, να συνεχίσει τις προσπάθειες στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στα θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την οικοδόμηση μίας ανοιχτής και πολυεθνικής κοινωνίας και τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας.
Υπενθυμίζεται, ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 18 Ιανουαρίου, στα Σκόπια, μαζί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β'. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, πέρα από την επίλυση της ονομασίας».
Επίσης ο κ. Stoltenberg είχε τονίσει ότι απαιτείται «σκληρή δουλειά» από την ΠΓΔΜ και πως η «πόρτα» του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή.
Οριστική καρατόμηση Naumovski
Στο μεταξύ, την Πέμπτη στις συζητήσεις μεταξύ του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Matthew Nimetz, και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Zoran Zaev επισημοποιήθηκε ότι «στις μελλοντικές συνομιλίες για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της ''Μακεδονίας'' και της Ελλάδας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα είναι οι Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov αντί των σημερινών διαπραγματευτών Αδαμάντιου Βασιλάκη και Vasko Naumovski».
Ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Nikola Dimitrov, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, είχε εκφράσει έκπληξη για τις δηλώσεις Naumovski, που είπε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Ο Vasko Naumovski είχε τοποθετηθεί στη θέση του διαπραγματευτή από την κυβέρνηση Gruevski.
Κατά τις συζητήσεις των δύο ανδρών επισημάνθηκε επίσης ότι στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων «δημιουργείται θετικό μομέντουμ» και ότι οι δύο χώρες έχουν δείξει ότι δεσμεύονται να αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα εμπιστοσύνης.
Η λύση στο ονοματολογικό πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ, δήλωσε εξάλλου ο σκοπιανός πρωθυπουργός την Παρασκευή, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μονόδρομο για την οικοδόμηση διατηρήσιμων εταιρικών σχέσεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr
(φωτογραφία AP)