«Το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε το κλείσιμο του εναέριου χώρου Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας για τις λυβικές πτήσεις»

«Το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε το κλείσιμο του εναέριου χώρου Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας για τις λυβικές πτήσεις»

«Το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε από τις ιταλικές, τις ελληνικές και τις μαλτέζικες αρχές να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στις λιβυκές πτήσεις», δήλωσε νατοϊκός αξιωματούχος διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, ενώ παρέπεμψε στις αρμόδιες εθνικές αρχές των τριών χωρών.

Ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας τις προθέσεις της Συμμαχίας για τη Λιβύη, αναφέρθηκε σε πρόσφατες, σχετικές δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες δίνει έμφαση στην οικοδόμηση ισχυρών θεσμών στη Λιβύη, ώστε η στρατιωτική συνδρομή που θα παρασχεθεί από τη Συμμαχία στη χώρα, είτε με τη μορφή εκπαίδευσης, είτε με τη μορφή εξοπλισμού, να χρησιμοποιηθεί συνετά και σε ένα οργανωμένο πλαίσιο για τη σταθεροποίηση στη Λιβύη.

Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νατοϊκή πηγή: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη να οικοδομήσει τους δικούς της αμυντικούς θεσμούς, αν αυτό ζητηθεί από τη νέα κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, ως μέρος του ευρύτερων προσπαθειών που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Μίλησα πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Σάρατζ για το πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να βοηθήσει και σύντομα θα στείλει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στο ΝΑΤΟ για να πιστοποιήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη νέα λιβυκή κυβέρνηση».

Για το ίδιο θέμα, η ίδια νατοϊκή πηγή αναφέρει άλλο σημείο δηλώσεων του γενικού γραμματέα:

«Δεν μιλάμε για στρατιωτική επιχείρηση, αλλά για το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να συνδράμει και να βοηθήσει, ειδικά στο πεδίο της οικοδόμησης θεσμών, δομών, και πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο να υποτιμήσουμε τη σημασία των θεσμών και δομών, την ασφάλεια, τον αμυντικό σχεδιασμό, τα οποία είναι αυτά που πραγματικά μια χώρα όπως η Λιβύη χρειάζεται. Και όταν εργαστήκαμε με τους Λίβυους, πριν από μερικά χρόνια, ήταν αυτά ακριβώς που συζητήσαμε, ή όταν αρχίζαμε τις προετοιμασίες για συνδρομή του ΝΑΤΟ, βοηθώντας την οικοδόμηση θεσμών και αν θα εκπαιδεύονται οι λιβυκές δυνάμεις, καθώς και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λιβύη, αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχουν θεσμοί.

Έτσι όταν εκπαιδεύουμε δυνάμεις, όταν δοθεί εξοπλισμός, και αυτό έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί στη συνάντηση στη Βιέννη πριν λίγες μέρες, τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχουμε ισχυρούς θεσμούς, που θα διασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός και οι εκπαιδευμένες δυνάμεις θα χρησιμοποιηθούν με συνετό τρόπο και θα παίξουν συντονισμένο ρόλο στη διαδικασία στη Λιβύη. Γι αυτό το πρώτο πράγμα που επιδιώκουμε είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων, η οικοδόμηση θεσμών που θα καθιστά σίγουρο ότι όταν η διεθνής κοινότητα αρχίσει να εκπαιδεύει και να συνδράμει τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις, αν πρόκειται να γίνει αυτό, να μπορεί να γίνει σε ένα καλό και οργανωμένο πλαίσιο με ισχυρούς θεσμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ