Χωρίς το μεγάλο βήμα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Νίκου Κοτζιά με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα της πΓΔΜ. Υπήρξε συμφωνία επί ορισμένων πτυχών του ονοματολογικού ωστόσο οι διαφωνίες σε θέματα όπως η αλλαγή του Συντάγματος παραμένουν.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη συγκρατημένη ικανοποίησή τους για την πορεία των συνομιλιών, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να τονίζει ότι οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα, ενώ αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν σε κεντρικά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί συζήτησαν το χρονικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς θα απαιτηθεί η έγκριση της συμφωνία από την σκοπιανή Βουλή, η κατάθεσή της στον ΟΗΕ, η προώθηση των συνταγματικών αλλαγών -εφόσον το αποφασίσει η κυβέρνηση Ζάεφ- αλλά και το δημοψήφισμα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στα θέματα του αλυτρωτισμού, με τις κοινές επιτροπές για τα σχολικά βιβλία, στα θέματα προστασίας συνόρων και προπαγάνδας αλλά και στο προοίμιο της συμφωνίας, ενώ απομένει πολλή δουλειά στα λεγόμενα σκληρά θέματα και σε εκκρεμότητα είναι το θέμα του Συντάγματος.
Πάντως, καθώς παραμένει η διαφορά για το erga omnes και το Σύνταγμα, η Αθήνα διαμηνύει ότι χωρίς την ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας δεν θα υπάρξει κανένα βήμα της χώρας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.
Ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα».
«Κάθε φορά που συναντιόμαστε με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, έχοντας να κουβεντιάσουμε και δύσκολα θέματα, πέρα από τα θέματα που λύνουμε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση. Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε.
Επίσης, ευχαρίστησε τους διπλωμάτες των δύο κρατών, τους ειδικούς και τους καθηγητές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, και ανέφερε πως στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει έχουν κάνει σοβαρές προόδους. «Ιδιαίτερα όλο αυτό το πλαίσιο της κοινής δράσης και κοινής ανάπτυξης συνεργασιών, αλλά και στο πολύ σοβαρό για μας ζήτημα του αλυτρωτισμού», υπογράμμισε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης πως «τα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».
Από την πλευρά του ο Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε πως έγιναν ειλικρινείς συζητήσεις για όλα τα ερωτήματα στο θέμα της ονομασίας και παραδέχτηκε πως ενώ έγιναν κάποια βήματα προόδου, παραμένουν οι διαφορές σε άλλα.
«Tο βασικότερο μέλημά μας ήταν να επιφέρουμε την επίλυση μέσα από αυτήν τη συζήτηση» τόνισε.
«Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων» πρόσθεσε.
Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ για αλυτρωτικές βλέψεις και των δύο χωρών.
Σημειώνεται πως οι δύο υπουργοί ανανέωσαν τα ραντεβού τους για τις αρχές Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν στο Σούνιο στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων.