Κατά την επίσκεψή του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα και τον ελληνικό ιστορικό αθλητικό σύλλογο «Corinthians», το ελληνικό σχολείο SAHETI, ενώ συναντήθηκε και με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής.
Αναλυτικότερα, κατά την επίσκεψή του στο Ίδρυμα Nelson Mandela ο Νίκος Δένδιας ξεναγήθηκε στους χώρους του ιδρύματος και στην πλούσια συλλογή από αντικείμενα που αφορούν το έργο και τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα, πολλά από αυτά και ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.
Επίσης, επισκέφτηκε τον ελληνικό ιστορικό αθλητικό σύλλογο «Corinthians», όπου συνομίλησε με νεαρούς αθλητές και αθλήτριες.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τα μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Νοτίου Αφρικής. «Είχα την ευκαιρία να τους πω πόσο υπερήφανη είναι η Ελλάδα για το ότι κατάφεραν να ακμάσουν οι ομογενείς μας όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από συνθήκες δύσκολες. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδοχή» αναφέρει σε άλλη ανάρτησή του.
«Το γεγονός ότι αισθάνεσθε τμήμα του μείζονος ελληνισμού είναι για εμάς σπουδαίο», τόνισε και προσέθεσε: «Αποδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο ελληνισμός είναι πολύ ευρύτερος και πολύ μεγαλύτερος από τα στενά γεωγραφικά όρια του ελληνικού κράτους. Και ότι απευθυνόμαστε πάντα σε αυτόν τον μείζονα ελληνισμό, φορέα των παραδόσεών μας, του ήθους μας, της ταυτότητάς μας σε αυτό τον κόσμο».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Γιοχάνεσμπουργκ, επισκέφθηκε ακόμα το ελληνικό σχολείο SAHETI, παρουσία του μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, Δαμασκηνού. «Όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας, μετέχει στο ελληνικό ήθος, στην πραγματικότητα στο παγκόσμιο ήθος», τόνισε κατά την επίσκεψή του ο υπουργός. Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, είναι «ένα σχολείο γνωστό και στην Ελλάδα ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως», ενώ εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς παρατήρησε παιδιά να φορούν με υπερηφάνεια παραδοσιακές ελληνικές στολές και, μάλιστα, της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κέρκυρας.
Σημειώνεται πως στην Πρετόρια ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την ομόλογό του της Νότιας Αφρικής, Ναλέντι Πάντορ (Naledi Pandor). «Η Ελλάδα έχει αυξανόμενο και ενεργό ενδιαφέρον για την Αφρική. Θα θέλαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Νότια Αφρική, μια από τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου» δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησης με την υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής.
Μάλιστα, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Νότια Αφρική ήταν μία ευκαιρία να ευχαριστήσει τη χώρα για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και να ζητήσει βοήθεια για μία σειρά από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής από τις οποίες επίσης διεκδικεί ψήφο, όπως επεσήμανε ο ίδιος σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του εκεί.
Επισήμανε πως η σημερινή επίσκεψη στη Νότια Αφρική ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έπειτα από 25χρόνια. Ανέδειξε πως η Νότια Αδρική είναι μια πολύ σημαντική χώρα, η 2η μεγαλύτερη οικονομία στην αφρικανική ήπειρο, αλλά και μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.
Την Τετάρτη ο κ. Δένδιας θα επισκεφτεί τη Μοζαμβίκη, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα. Κατά την παραμονή του στο Μαπούτο, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την ομόλογό του Βερόνικα Μακάμο (Verónica Μacamo). Μετά το πέρας της συνάντησης, προγραμματίζεται υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις.
Στη συνέχεια, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας Αντριάνο Αφόνσο Μαλεγιάνε (Adriano Afonso Maleiane). Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ματέους Μαγκάλα (Mateus Magala), τον μητροπολίτη Ζάμπιας και Τοποτηρητή Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μαπούτο, καθώς και με το γενικό γραμματέα Νεολαίας και Απασχόλησης Οσβάλντο Πέτερσμπουργκ (Oswaldo Petersburg).
O υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με το διοικητή της Αποστολής EUTM Mozambique (Εuropean Union Training Mission in Mozambique), καθώς και με Έλληνες οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.