Με περιφερειακή κρίση απειλεί ο «εκτροχιασμός» της ΠΓΔΜ

Με περιφερειακή κρίση απειλεί ο «εκτροχιασμός» της ΠΓΔΜ

Σε πεδίο αντιπαράθεσης και μεταξύ της Μόσχας με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ εξελίσσεται η πολιτική κρίση και η σύγκρουση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, καθώς η Ρωσία κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι επιχειρούν να επιβάλλουν την «Αλβανική Πλατφόρμα» στα Σκόπια, με την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ. Μονγκερίνι να μεταβαίνει στην ΠΓΔΜ για να ζητήσει, χωρίς αποτέλεσμα τελικά, από τον πρόεδρο Ιβανόφ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδίκασε την Αλβανική Πλατφόρμα που εντάσσεται στον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει τμήματα του Μαυροβουνίου της Σερβίας της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας, και φυσικά του Κοσσόβου, και προειδοποίησε ότι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο με την πρόθεση του εκμηδενισμού του «Μακεδονικού κράτους» και αποσταθεροποιεί όλη την περιοχή των Βαλκανίων».

Η κλιμάκωση της κρίσης στα Σκόπια κινδυνεύει να φύγει εκτός ελέγχου, καθώς ο Ν. Γκρουέφσκι και ο ελεγχόμενος από τον ίδιο πρόεδρος της χώρας, Γκ. Ιβανόφ, ενθαρρυμένοι από την παρέμβαση της Μόσχας, επιμένουν σε αυτό που ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα. Η Ρωσία επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να επιστρέψει στα Βαλκάνια είτε μέσω αμυντικής συνεργασίας (όπως έγινε με την Σερβία) είτε μέσω των ενεργειακών διαδρόμων, εκμεταλλευομένη και την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Στα Σκόπια έσπευσε χθες η Φ. Μονκγερίνι και ήταν σαφής όταν εξήγησε την θέση της Ε.Ε. για ομαλοποίηση της κατάστασης μέσω της ανάθεσης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζ. Ζαεφ εφόσον έχει την στήριξη του Κοινοβουλίου.

«Δεν είναι δυνατόν σε έναν δημοκρατικό κόσμο, να πείσει κάποιος ότι η πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί την πλειοψηφία των πολίτων σε ένα ενιαίο κράτος, δεν έχει δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό πλήττει το πνεύμα της Δημοκρατίας και παραβιάζει βασικές δημοκρατικές αρχές, αλλά και το πλαίσιο της Ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας» είπε η ευρωπαία αξιωματούχος.

Η κ. Μονγκερίνι προειδοποίησε ότι δεν πρέπει η πολιτική κρίση να μετατραπεί σε διεθνική η ακόμη και γεωπολιτική κρίση, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα άσχημε περίοδο για την Ευρώπη.

Όμως μια δήλωση της κ. Μονγκερίνι δημιουργεί προβληματισμό, καθώς φέρεται να υποσχέθηκε ότι η επίλυση της πολιτικής κρίσης θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό ότι από την Αθήνα παγίως τίθεται ως προϋπόθεση η επίλυση της διαφοράς της ονομασίας.

Με γραπτή ανακοίνωση του ο Γκ. Ιβανόφ δήλωσε ότι απέρριψε το αίτημα της κ. Μονγκερίνι να δώσει την εντολή στον Ζ. Ζαεφ καθώς έχει αποδεχθεί την «Πλατφόρμα των Τιράνων».

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο πρόεδρος Ιβανόφ δεν μπορεί να δώσει την εντολή σε κάποιον που διαπραγματεύεται με βάση την Πλατφόρμα μιας ξένης χώρας που χρησιμοποιείται για να εκβιασθεί η Μακεδονία, και να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και τον ενιαίο χαρακτήρα της. Η Πλατφόρμα αυτή, που παρουσιάσθηκε μετεκλογικά, παραβιάζει το Σύνταγμα και την Συμφωνία της Αχρίδας και θέτει την Μακεδονία σε θέση υποτελούς άλλης χώρας…».

Ο σκοπιανός πρόεδρος κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα ότι δεν έσπευσε να καταδικάσει την Πλατφόρμα που συνιστά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καθώς διαμορφώθηκε στα Τίρανα σε συνάντηση των αρχηγών των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Κάνοντας ένα βήμα ακόμη ο κ. Ιβανόφ προειδοποίησε ότι πρέπει να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση και κάλεσε την Ε.Ε. να καταδικάζει την παρέμβαση των Τιράνων και να επαναβεβαιώσει την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων στα Βαλκάνια.

Στην συνάντηση πάντως βρήκε την ευκαιρία ο κ. Ιβανόφ να θίξει και τις συνέπειες από την καθυστέρηση προσέγγισης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη «δυο μέτρων και δυο σταθμών», ζητώντας όπως είπε την εφαρμογή της Απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για το θέμα της ονομασίας.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Έμιλ Ντιμίτριεφ σε επιστολή του προς τον Έντι Ράμα τον καλεί να αντιληφθεί ότι η παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας του «δεν βοηθά ούτε την Αλβανία, ούτε την Ε.Ε., ούτε τα κόμματα στην «Μακεδονία» στα οποία φέρεται ως πάτρωνας, αλλά ούτε την «Μακεδονία» της οποίας οι πολίτες «επιθυμούν μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα εντός των υπαρχόντων συνόρων».

«Οι πολίτες της, πληρώνουν το τμήμα των δικών σας φιλοδοξιών να επανασχεδιάσετε την “Μακεδονία”», αντί να προωθείτε μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία εντός των υπαρχόντων συνόρων.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός απευθύνεται στον Έντι Ράμα δηλώνοντας βέβαιος ότι: «και χωρίς την ανάμειξη σας θα βρούμε λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τελικά είναι εντελώς ανεύθυνο εκ μέρους σας να πυροδοτείτε την εθνικιστική ένταση».

Ν.Μ.

(Photo by Admir Fazlagikj/Anadolu Agency/Getty Images)